Theo Francken: "De kernuitstap is geen politieke fout, maar een strategische blunder"

Theo Francken. Photo News

Uncategorized

Theo Francken: “De kernuitstap is geen politieke fout, maar een strategische blunder”

Gastauteur

Theo Francken is N-VA-Kamerlid en voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie. In deze vrije tribune laat hij zijn licht schijnen over de strategische blunders van de Vivaldi-regering. Vooral de kernuitstap ligt hem zwaar op de maag.

Meer dan 50 procent van onze elektriciteitsbevoorrading bestaat dit jaar uit kernenergie. Toch schakelt de paars-groene regering de eerste kernreactor over enkele weken uit. Op 1 oktober gaat Doel 3 definitief dicht: 1.006 MWe aan elektriciteitsbevoorrading minder. Enkele maanden later, op 1 februari 2023, sluit Tihange 2: opnieuw 1.008 MWe minder op het net. Beide reactoren zijn amper 40 jaar oud. (In de Verenigde Staten zijn er reactoren die 80 jaar tot een eeuw mee zullen draaien.) De andere vijf Belgische kernreactoren sluiten in 2025. In 2026 zouden dan mogelijks twee reactoren terug openen. Al blijft dit volgens Engie bij een niet-bindende engagementsverklaring.

Quasi crimineel

In tijden van oorlog, zware geopolitieke instabiliteit en hallucinante gasprijzen uw eigen kernreactoren – zonder enige directe aanleiding noch veiligheidsprobleem – afschakelen, is niet enkel dom en onverantwoordelijk, het grenst aan het criminele.

Strategische blunders

Naast de beschamende defensiedeal om pas – misschien en als allerlaatste NAVO-land – tegen 2035 naar de hoogstnoodzakelijke 2 procent bbp voor investeringen in defensie te gaan, en naast het naïeve paars-groene verwelkomingsbeleid met een majeure asielcrisis tot gevolg, is dit de derde strategische langetermijnblunder van Vivaldi, veelal ingegeven door dogmatische blindheid en een gebrek aan geostrategisch kompas.

Iedereen maakt fouten als hij of zij aan de macht is. Maar strategische blunders moet je koste wat kost vermijden. Die zijn immers onvergefelijk.

Groene gijzeling

Elke burger zou zijn stem moeten laten horen tegen de sluiting van de kerncentrales. In de Vlaamse democratie is hier ook helemaal geen meerderheid voor. Wij worden gegijzeld door groene dogmatici die bij verkiezingen nog geen 10 procent behalen. Toch is het over enkele weken al zover.

PS: Van ‘scheurtjesreactoren’ is helemaal geen sprake. Het is fake news vanwege de groen-linkse antinucleaire lobby.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




8 gedachten over “Theo Francken: “De kernuitstap is geen politieke fout, maar een strategische blunder””

  1. Allemaal mooi georkestreerd door de ecofacisten met hun dogma’s en lapswans Frans met zijn green deal dat de EU zal omtoveren tot een economisch kerkhof,armoede en…volksopstand. De eerste tekenen van het verval zijn reeds merkbaar.De voedselbanken kunnen de toestroom niet aan en achter de muren spelen zich drama’s af. De EU anno 2022 na twee werldoorlogen terug naar af en aan de bedelstaf terwijl de leiders, die niet eens verkozen zijn, tienduizenden euro’s netto verdienen!!Binnenkort is het in Siberië -30° tot -40° en knusjes warm binnen! Wie zei er ook weer dat de sancties werken?!

  2. De kernuitstap is inderdaad een blunder, maar zolang de EU de prijs van gas hanteert om de prijs van kern-, maar ook zon- en windenergie te berekenen speelt het geen rol en zal de kostprijs van elektriciteit niet minderen. Met 50% kernenergie is de prijs helemaal niet gedaald, je zou zeggen dat de EU een deal heeft met de kernlobby.
    Met Groen in een regering kan je je verwachten aan stommiteiten en een tweede is de ongebreidelde instroom van migranten en uitstroom bijna nul. Ook een peperdure rekening die vermijdbaar is als je de asielprocedure laat afhandelen buiten de EU. Maar dat kan niet met Groenen in een regering.

  3. Di Rupo beloofde in het verleden reeds dat België in 2024 2% bbp zou uitgeven! Mag ik Francken er even op wijzen dat het eerste wat de Zweedse coalitie heeft gedaan was 1 miljard euro besparingen aan defensie opleggen tijdens hun legislatuur en dit met een N-VA minister van defensie die nu burgemeester van Hasselt is! In het reggerakkoord stond wel dat België opnieuw een betrouwbare en loyale partner ging worden binnen de Navo!? België kocht 34 F35 toestellen waarvan de luchtcomponent nu reeds zegt dat er maar een zestal toestellen operationeel zullen zijn vanwege de kostprijs van een vlieguur,de bewapening en het onderhoud! Van de 7 NH90 helikopters (ca. 35 miljoen euro per toestel) staan de 3 toestellen van de 1 Wing te Bevekom in de etalage vanwege te duur!Trouwens Noorwegen heeft zijn NH-90 contract voor 18 toestellen opgezegd omdat er niets anders dan problemen mee zijn en de fabrikant zijn verbintenissen niet nakomt oa. de leveringstermijnen! Zij gaan nu over tot de aanschaf van Back Hawk toestellen. Ik voorspel u dat van de zeven A-400 transport toestellen ,die veel te groot zijn voor dit leger zonder soldaten!!! ,men binnen onafzienbare tijd er ook enkele zal te koop zal zetten! Trouwens defensie zou graag enkele kleinere transport toestellen willen kopen!Defensie kreeg op korte tijd drie ministers van defensie na het vertrek van Vandeput namelijk Loones N-VA (27 dagen),Reynders MR (11 mnd 21 dagen), Goffin MR (10 mnd en 1dag)! Dit alles getuigt van heel weinig respect en is nefast voor de continuiteit! Er is geen lange termijnvisie op defensiegebied,maar dit is typisch een Belgische ziekte.Enkel de hervormingen en herstructureringen duren al van sinds de val van het IJzeren Gordijn!De Belgische wapenleveringen van België aan Oekraïne waren bedroevend om de eenvoudige reden dat er niets te leveren viel! Het Arme Belgische Leger op zijn best!!

  4. Francken behoort tot een partij die Vlaanderen kortwiekt, bij monde van haar voorzitter. In ’t Palieterke staat dat Tinne Van der Straeten kwaakt, de kikker naast haar is Theo.

Plaats een reactie

Delen