Foto: Shutterstock

Exclusief voor abonnees

“Plots woonde de verkrachter van mijn dochter opnieuw voor onze deur”: Pedofiel krijgt slechts één jaar cel voor misbruik van vijf kinderen

Wannes Neukermans

Een 37-jarige man uit Wervik is in beroep veroordeeld tot vier jaar cel, waarvan één effectief. De man heeft jarenlang zijn nichtje en vier andere meisjes misbruikt en verkracht: sommigen waren amper negen jaar oud. Eerst kreeg de man een celstraf van zes jaar, maar die straf werd in beroep verminderd. “De beroepsprocedure was een ramp”, reageert de moeder van één van de slachtoffers, die enorm ontevreden is over de werking van justitie. “We hebben met de gordijnen dicht geleefd, mijn dochter heeft zich meer dan een jaar opgesloten in haar kamer, omdat haar verkrachter opnieuw recht tegenover ons mocht komen wonen.”

D.D. had al sinds 2009 ongewenste seksuele contacten met zijn nichtje, die toen acht jaar oud was. Dat misbruik ging tot 2014 door, maar het slachtoffer kwam nooit naar buiten met de feiten. Tussen 2017 en 2020 misbruikte, betastte en verkrachtte de man uit Wervik ook nog verschillende jonge meisjes uit de wijk waarin hij woont. Pas nadat die feiten bekend raakten, besloot ook het nichtje om alles te vertellen aan haar ouders.

Computerspelletjes en jacuzzi

De man, die er toen samen met zijn vriendin en hun dochter woonde, bouwde een band op met de ouders en stelde voor om als babysit op te treden. Hij nodigde de kinderen ook actief uit om computerspelletjes te spelen of in de jacuzzi te komen zitten. “Hij kocht die spelletjes ook bewust, om kinderen te lokken”, reageert de moeder van een slachtoffer, dat recht tegenover de man in kwestie woonde. Tijdens die bezoekjes werden de kinderen betast en verkracht.

Nadat het verhaal naar buiten kwam en verschillende ouders naar de politie stapten, werd de man voorwaardelijk vrijgelaten. Hij kreeg een contact- en plaatsverbod en mocht niet meer in de bewuste wijk wonen. Hij mocht er wél nog zijn vriendin, dochter en moeder bezoeken, die in dezelfde wijk woonden. “En telkens hij op bezoek kwam, waren er provocaties”, vertelt één van de slachtoffers. “Hij kwam hier lang, ik kwam hem buiten tegen, en hij bleef staren naar mij.”

Op een gegeven moment werden de voorwaarden van D.D. versoepeld. “Opeens kreeg ik telefoon van een buurvrouw, dat hij hier opnieuw met al zijn koffers stond”, vertelt de moeder. “Ik was in paniek, want mijn dochter (één van de slachtoffers van D.D., red.) zou thuiskomen en opnieuw in paniek raken.” Daarom belde de moeder naar de politie, die haar wisten te vertellen dat de voorwaarden waren versoepeld en hij opnieuw in de wijk zou mogen komen wonen. “Wij hebben anderhalf jaar met gesloten gordijnen geleefd, omdat hij opnieuw recht tegenover ons kwam wonen. Kan je u voorstellen hoe dat moet zijn voor onze dochter, of voor ons als ouders?”

Ontevreden over justitie

In de rechtbank van eerste aanleg kreeg de man zes jaar effectieve celstraf, maar hij ging daartegen in beroep. Volgens zijn advocaat is er sprake van schuldbesef, en is er tijdens de eerste rechtszaak niet voldoende rekening gehouden met het feit dat de man een laag IQ heeft. Ook de procureur-generaal vond dat de rechtbank te weinig rekening had gehouden met zijn laag IQ en het feit dat de psychiaters het risico op herval eerder laag schatten. “Maar hoe kan je dat zeggen?”, is de moeder van één van de slachtoffers verbaasd. “Er zat drie jaar tussen het misbruik van zijn nichtje en het misbruik van mijn dochter. Als hij niet betrapt was, had hij waarschijnlijk al nieuwe slachtoffers gevonden.”

De moeder is al langer boos op justitie en wil het hierbij niet laten. “Er is ons nooit slachtofferhulp aangeboden, wij mochten niet weten dat de voorwaarden van D.D. werden versoepeld en opeens kwam hij opnieuw voor onze deur wonen. We hebben anderhalf jaar met de gordijnen dicht geleefd, mijn dochter heeft zich meer dan een jaar opgesloten in haar kamer, omdat haar verkrachter opnieuw haar overbuur werd.” Samen met haar psycholoog en andere slachtoffers, willen de ouders nu een manifestatie organiseren voor slachtoffers van zedenfeiten.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

6 gedachten over ““Plots woonde de verkrachter van mijn dochter opnieuw voor onze deur”: Pedofiel krijgt slechts één jaar cel voor misbruik van vijf kinderen”

  1. kinderen van moslimterroristen krijgen alle voordelen omdat dit juist de nieuwe kiezers zijn voor quickie-stickie en kompanen.Wij,Vlamingen,moeten niets verwachten van de vivaldidioten,zelfs de NVA begint hun kant te kiezen,als NVA-er word ik razend.

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen