Tinne Van der Straeten en Alexander De Croo (foto: Belga)

Uncategorized

Ruim 125 Belgische deelnemers aan klimaattop Egypte

Wannes Neukermans

Een Belgische delegatie van ruim 125 personen trekt volgende week naar de Egyptische stad Sharm-el-Sheikh voor de COP27-klimaatconferentie. België belooft tegen 2024 om 138 miljoen euro per jaar bij te dragen. Hoewel alles eigenlijk boven het hoofd van België op EU-niveau beslist, voelen verschillende Belgische politici zich toch genoodzaakt om naar de Egyptische badstad af te reizen.

Vlaams minister van Klimaat Zuhal Demir (N-VA) gaf al aan niet naar de COP27 af te reizen, maar federale ministers Tinne Van der Straeten (Energie, Groen), Hadja Lahbib (Buitenlandse Zaken, MR), Zakia Khattabi (Klimaat, Ecolo) en premier De Croo (Open Vld) zullen wel aanwezig zijn. Ook de Waalse bevoegde minister Philippe Henry (Ecolo) reist naar het Noord-Afrikaanse land. Ze worden gevolgd door een vijftigtal kabinetsmedewerkers en ambtenaren en een tiental parlementairen uit de federale en regionale parlementen. Ook Brussels burgemeester Philippe Close (PS) is aanwezig. Naast de hele rist politici, bestaat de Belgische delegatie uit vertegenwoordigers van vakbonden, werkgevers en organisaties als Greenpeace, Oxfam, 11.11.11…

Grote ecologische voetafdruk

Hoogstwaarschijnlijk zullen regerings-en parlementsleden met een officiële regeringsvlucht kunnen afreizen, maar niet iedereen zal de volledige conferentie van twee weken volgen. Daardoor zullen er veel mensen met aparte vliegtuigen afreizen en zal de Belgische delegatie van meer dan 125 personen dus een grote ecologische voetafdruk achterlaten door naar Egypte af te reizen voor een klimaatconferentie.

N-VA-politica Zuhal Demir kreeg als Vlaams minister normaal gezien de eer om de Belgische delegatie te leiden, maar ze past voor die eer. Ze wil niet aanwezig zijn omwille van de erbarmelijke mensenrechten in het Noord-Afrikaanse land en vindt dat er in Vlaanderen genoeg werk is. “De kracht van goed klimaatbeleid wordt gelukkig niet bepaald door de hoeveelheid handjes dat je in de woestijn schudt, maar aan het beleid dat je zelf voert. Vlaanderen zal de inhoudelijke besprekingen daarom vanop afstand volgen”, aldus Demir.

Op de vorige klimaattop in Glasgow luidde de conclusie dat er meer inspanningen nodig zijn om de opwarming van de aarde tot 1,5 graden te beperken. Volgens een laatste inschatting van de Verenigde Naties stevenen we met de huidige inspanningen af op een opwarming van 2,5 graden. Tot slot zal ook de 28ste klimaattop in november van volgend jaar plaatsvinden in het Midden-Oosten, namelijk in de Verenigde Arabische Emiraten.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/09/regionale-en-federale-ministers-bereiken-princiepsakkoord-over-energie-en-klimaatdossiers-resultaat-van-respectvolle-gesprekken-in-de-luwte/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

20 gedachten over “Ruim 125 Belgische deelnemers aan klimaattop Egypte”

  1. Je kan nu al met de ogen dicht voorspellen dat de Vivaldi-pers alweer beschuldigend zal kijken naar Demir omdat “Vlaanderen afwezig bleef” op deze conferentie. Kritiek op deze kudde van 125 deelnemers zal nergens te bespeuren zijn.

  2. Als je totale CO2 uitstoot gaat berekenen van de verplaatsing van al die delegaties, vliegtuigen, auto’s,..Wat een walgelijke vertoning. Maar….het is voor het klimaat nietwaar.

  3. Luister naar onze woorden maar kijk niet naar onze daden?!Hypocriete beleidsmakers,die een leuk uitstapje maken en de cabinetards om de bagage te dragen. Wij mogen toch van de veronderstelling uitgaan dat de vakbonden ,Oxfam,11.11.11 en Greenpeace ,die tijdens klimaatbetogingen de eerste viool spelen per kameel de verplaatsing zullen maken? Misschien kan Air Belgium op de terugweg een ommetje maken en nog enkele IS weduwen met koters binnenvliegen?!

  4. Momenteel is onze maakindustrie aan’t verschrompelen onder de torenhoge energie- en loonkosten met daarbovenop de meer dan verdubbelde grondstofprijzen. Het is juist onze maakindustrie die fundamenteel onze welvaart bepaalt.
    Wat doen onze politieke leiders, ze gaan op kosten van de belastingbetaler op reis naar een badplaats in N-Afrika, om nog wat frisse ideeën op te doen om de burger, onze nijverheid en boeren nog wat meer te rollen.

  5. Amai, 125 klojo’s die reizen op onze kosten, misschien voor dat geld echte Belgen te helpen overleven i.p.v. snoepreisjes te maken naar een land waar klimaat hen geen barst kan schelen. Zielig vertoon van deze heerschappen en dames, met 2 zou wel voldoende zijn zekers?
    En met wat zullen ze terugkomen, hoe ze de werkende mens nog meer kunnen pluimen? Of we zullen nog een commissie voor dit en voor dat opstarten om dan te zien dat het niet haalbaar is?
    Intrieste wereld, communistische wereld, gedoemd om kapot te gaan…leve de vrijheid !!!

  6. Om de achterban van de linkse sekte te behagen en dus stemmen binnen te halen, moet je hun vertegenwoordigers in de watte leggen. Dat en slechts dat, is de bedoeling van dit uitstapje. Naar analogie met het uitstapje naar de VN in New York enkele weken geleden. Ook dat was voor louter binnenlands beleid.

  7. Een landje van 11 miljoen stuurt 125 vertegenwoordigers naar die conferentie ? Wat moeten andere landen dan als delegatie sturen om tegenover ons land, een voorschoot groot, nog een aanvaardbaar figuur te slaan ? Doet mij ook denken aan de laatste conferentie in Glasgow (?) waar de privé-jets bijna geen parkeerplaats meer vonden … wat een praatbarak van hypocriete babbelaars.

  8. 1998 was het warmste jaar ooit. Sindsdien is de temperatuur in de wereld niet gestegen, terwijl de hoeveel atmosferische CO2 in die periode wel gestegen is van 370 naar 420 PPM. We hoeven ons dus geen zorgen te maken om het klimaat. Wel om de klimaatplannen van onze EU-beleidsmakers, want die dreigen onze welvaart in niet geringe mate aan te tasten.

Plaats een reactie

Delen