Els van Doesburg

Binnenland politiek

Uw mening: De verschillen tussen N-VA en cd&v zijn te groot voor een fusie

Wannes Neukermans

De fundamentele verschillen tussen N-VA en cd&v zijn té groot: een fusie van de twee om op die manier een brede, Vlaamse volkspartij te vormen is onmogelijk. Het was Antwerps N-VA-schepen Els van Doesburg die daarvoor opporde, maar haar pleidooi viel al snel op een koude steen bij cd&v-voorzitter Mahdi. Ook de lezers van PAL NWS zitten niet te wachten op de vorming van een dergelijke partij.

17 procent van de lezers vindt dat Vlaanderen behoefte heeft aan een brede Vlaamse volkspartij, op de schouders van N-VA, maar met plaats voor de christendemocratie. Een andere 12 procent vindt dat er momenteel te veel politieke partijen zijn en dat een herkaveling van het politieke landschap zich opdringt.

Het overgrote deel van de lezers (71 procent) is van mening dat het verschil tussen de N-VA en cd&v te groot is voor een fusie. Dat lijkt binnen de top van beide partijen ook het geval te zijn. Hoewel cd&v en N-VA kunnen beschouwd worden als “natuurlijke bondgenoten”, is er toch nog een verschil.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/10/vraag-van-de-week-moeten-n-va-en-cdv-samen-een-brede-vlaamse-volkspartij-vormen/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

9 gedachten over “Uw mening: De verschillen tussen N-VA en cd&v zijn te groot voor een fusie”

  1. Och, ja. Die NVA Els toch ! Fuckabel ! Very fuckabel, indeed ! If I may say so gaffa ! Verder: een pionnetje van De Wever, volgens de regels van het Belgische particratie systeem.

  2. Ook een kartel zou kunnen, maar zoals in het verleden zou het gauw stranden. Ik herhaal wat ik elders al schreef: Enkel een coalitie met een VB dat met zijn vocabularium wat zou moeten inbinden, terwijl de N-VA onverkort kleur moet bekennen op een partijcongres waar de saboteurs te kijk worden gezet. Het gekkenhuis heeft nu al veel te lang gefloreerd. Bijna twee eeuwen van smeken en bidden onder nous sommes demandeurs de rien.

  3. Een kartel tussen N-VA en CD&V zal voor de Vlaamsgezinden geen meerwaarde hebben. Voor zij die in de politiek stappen om zich te verrijken gelden andere prioriteiten. Politieke partijen zijn dezer dagen geëvolueerd tot KMO’s dank zij de partijfinanciering. Verkozenen zijn virtuele aandeelhouders die delen in de winst en schatplichtig zijn aan de partijtop. Concreet kijken N-VA en CD&V prioritair naar de meest renderende winstmarges op de politiek markt (op het geschikte moment). Alle opties blijven open. Het financiële luik overstijgt de politieke overtuiging. En vermits de Belgische markt meer te bieden heeft dan Vlaanderen zal BDW alles zetten op België en Vlaanderen.

Plaats een reactie

Delen