Van der Straeten betreurt kritiek van De Wever: "Waarom wil hij mij zo persoonlijk aanvallen?"

Tinne Van der Straeten. Photo News

Uncategorized

Van der Straeten betreurt kritiek van De Wever: “Waarom wil hij mij zo persoonlijk aanvallen?”

Anton Schelfaut

In een interview met De Zondag heeft Energieminister Tinne Van der Straeten gereageerd op de kritiek die N-VA-voorzitter Bart De Wever de voorbije weken op haar beleid heeft geuit. Daarnaast toonde de groene politica zich een voorstander van de nieuwe generatie kerncentrales, op voorwaarde dat ze veilig zijn en geen afval achterlaten.

N-VA-voorzitter Bart De Wever trok de voorbije weken fel van leer tegen minister Van der Straeten. In VTM Nieuws verklaarde hij onder meer dat de Energieminister van de onderhandelingen met Engie moet worden gehaald, omdat het met haar “echt niet lukt”. “Als we zo blijven verder doen en de kerncentrales, die vijftig procent van onze energie leveren, dichtgaan, dan gaan we in 2025 een moeilijk moment hebben”, verklaarde hij.

Van der Straeten begrijpt naar eigen zeggen niet wat De Wever beweegt. “Wat hij zegt, is buiten alle proportie”, hekelt ze. “Waarom wil hij mij zo persoonlijk aanvallen? Hij weet heel goed dat het beeld dat hij creëert, fout is.”

Desondanks vindt Van der Straeten dat de politiek een mooie stiel is, vol geëngageerde mensen. Tegelijkertijd betreurt ze dat “het nest wordt bevuild door eigen mensen”. “Bart De Wever en ik zaten een vijftiental jaar geleden samen in het televisieprogramma Volt. Hij heeft me nadien een lift naar huis aangeboden. Ik vond dat op zich een aangename man”, schetst ze. “Dus neen, ik begrijp echt niet waarom hij zo doet. Waarom voert hij niet op een normale respectvolle manier oppositie?”

Kleine kerncentrales

Van der Straeten uit zich in het interview ook als een voorstander van kleine modulaire reactoren, weliswaar op twee voorwaarden. “Ik ben het eens met Bill Gates die pleit voor kleine kerncentrales die geen afval achterlaten en die passief veilig zijn”, legt ze uit. “Dat wil zeggen dat ze zichzelf uitschakelen als er een probleem opduikt.”

Tot slot haalt de Energieminister enkele redenen aan waarom de groenen tegen de huidige kerncentrales gekant zijn. Ze zouden onder meer de toekomstige generaties opzadelen met gevaarlijk afval. “We kunnen daar toch niet ongevoelig voor zijn?”, vraagt ze zich hardop af.

Daarnaast zou ook het gevaar op misbruik voor militaire doeleinden groot zijn. Ook de concentratie van de markt in handen van enkele grote spelers is een doorn in het oog van de groenen. “Als al deze problemen opgelost worden, sta ik open voor alles”, besluit ze.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

18 gedachten over “Van der Straeten betreurt kritiek van De Wever: “Waarom wil hij mij zo persoonlijk aanvallen?””

 1. Ik heb dat groen onmens nog geen deftig woord weten zeggen, maar nu heeft ze wel gelijk als ze het heeft over BDW. Ik vond hem 15j geleden ook veel sympathieker, toen hij nog niet de in maatpak gestoken traditionele, Belgicistische politicus was. Maar hij heeft wel gelijk als het over dit amorf ding gaat die ons de komende winters in de kou zal zetten.

 2. Een zeer wijze MINIster? die niet eens weet dat Nederland (groter dan BE) hun kernafval amper 1m³ per jaar is en wat betret het achterlaten van het afval, deze zit zeer veilig ingeglaasd, het totaal tegenovergestelde van de vervuilende CO2 die de gascentrales produceren. Bij deze heeft de wever overschot van gelijk, ze is totaal onbekwaam om nu plots wel kerncentrales toe te laten waar ze altijd tegen is geweest. Zo zie je maar de “denkwijze” van extreem links.

 3. Ah, nu zijn SMR’s geen speeltjes meer van miljardairs die zich vervelen. En misbruik voor militaire doel met onze huidige centrales, die weet echt niet waarover ze spreekt. Als alle problemen opgelost zijn, dan ben ik er voor, tot dan ben ik er tegen. ‘T is duidelijk te zien.

 4. Had BDW toen geweten wat voor een gevaarlijk gestoord mens hij in zijn auto stapte had hij je nooit e lift gegeven. Trouwens moest jij toen niet met de fiets naar huis gebold zijn?
  Trouwens waarom leg jij en je flutpartij niet dezelfde normen op voor de vele malen grotere afvalberg die zonnepanelen en windmolens veroorzaken? Wat over het verkloten van landschappen ervan? De duizenden dode vogels? Waar blijft de waarheid over de gigantische meerkost voor deze alternatieve energiebronnen? GROENE HYPOCRIETEN! 😡🤬🤮🤮🤮

 5. Mevrouw Van der Straeten om het antwoord op deze vraag te kennen moet je eens in de spiegel kijken en, je de vraag stellen waarom ben ik toch zo dom en arrogant. U bent wat men zou kunnen noemen een persoon geobsedeerd voor groene wereldvreemde dogmas die onze maatschappij naar de knoppen helpen. U zegt nogal gemakkelijk ik ik ik maar u doet niets wat de problemen oplost. Voor enkele weken zei aan een journalist “kent u een dossier dat ik niet tot een goed einde heb gebracht?” Wel mevrouw ik ken er geen enkel. Als ik van u was zou ik alle eer aan mezelf houden mijn ontslag aanbieden en voorgoed uit de politiek verdwijnen. U zal hiermee heel veel mensen een plezier doen.

 6. En nog snapt ze niet wat er aan de hand is. Als de huidige kerncentrales inderdaad zowat 1 m³ per jaar radioactief afval produceren stap je beter over op nieuwe types die dit afval zelfs gaan kunnen gebruiken. Maar daarom moet je natuurlijk in die technologie investeren. Voor het ogenblik is er in B al zowat 13 miljard € geïnvesteerd in niet-fossiele energie, die nu zowat 6% van de energiebehoeften verzekert (alleen nog niet noodzakelijk op het geschikte moment). Voor het dubbele van dat bedrag is in het UK een energiecentrale van het nieuwe type in aanbouw die dezelfde capaciteit heeft als alle kerncentrales in B en die wel produceert op de geschikte tijdstippen. Plus zijn die kerncentrales zowat 96% van de tijd bedrijfszeker. Probeer dat maar eens met een gascentrale. Begrijpt u nu waar Mr. De Wever u liever ziet verdwijnen, mevrouw ?

 7. De Koningin van Onderland is minister van Energie geworden. Ze wil haar koninkrijk in de duisternis vestigen, waar niemand haar kan hinderen. In haar rijk wil ze enkel kinderlijke kiezers omdat ze die de baas kan. Hiervoor hypnotiseert ze de premier die onder haar wil komt te staan. Ze beveelt hem haar elke avond een kiezer te brengen. Jommeke van NVA en Flip van VB plannen om de kiezers te bevrijden. Flip wordt door de katten van de koningin aangevallen en gevangengenomen. Hij wordt met een VRT-kanon weggeschoten. Jommeke dringt haar rijk binnen, maar de koningin vangt hem en legt hem op de media-folterbank. Ondertussen trachten de gevangen kiezers via een geheime gang het rijk te ontvluchten.

 8. Mevrouw Van der Straeten kan dan wel hierbij haar persoonlijk standpunt verteld hebben, feit is en blijft dat de ideologisch doctrine van de wereldwijde groene bewegingen het volledig doen verdwijnen van kernenergie is. Laat ons ook niet vergeten dat door de energiecrisis de groenen hun standpunt tegen heug en meug hebben moeten bijstellen. Anders was de sluiting van de centrales gewoonweg een feit geweest.

 9. Tinne begrijpt echt niet waarom Bart zo lelijk tegen haar doet .Is dat hier een kleuterschool of is dat een minister ?Wanneer iemand ziet dat en beleidsverantwoordelijke met open ogen de boel in de vernieling aan het rijden is dan is dat toch zijn recht om haar daarover aan te spreken .Volgens Tinne gaat dat niet want Bart heeft haar ooit eens een lift gegeven ! Voila !Erger nog .Een paar regels verder zegt Tinne zelf dat ze akkoord is met kerncentrales die geen afval achterlaten of anders gezegd patatten schillen zonder dat er schillen achter blijven .Berijpt u nu waarom Bart zo boos is op Tinne! Tinne blijkbaar niet!

 10. Tja, energie opwekken zonder afval, als je zoiets al durft poneren kan je de discussie beter staken want dan ben je gewoon verstandelijk niet in staat om de discussie te voeren. Dat er een monopolie is op kerncentrales heeft onze regering zelf bewerkstelligd. Wat het misbruik voor militaire doelstellingen betreft is het weer naïviteit ten top, zolang landen als Rusland, China, Noord Korea, … over kernwapens beschikken kan je er maar beter voor zorgen dat je ze ook hebt. Daarentegen moet je er wel voor zorgen dat we ons kernafval niet verkopen aan buitenlandse mogendheden. Laat ons eerlijk zijn, de kernuitstap is al een groen stokpaardje sinds regering verhofstad toen agalev als eerste groene partij ooit in een federale coalitie zat. De enige reden dat Tinne nu aangeeft voor kernenergie te zijn onder enkele onmogelijke voorwaarden is om de publieke opinie terug wat in haar voordeel te keren. Het zou een verademing zijn moest een regering eens effectief investeren in onderzoek naar technieken als thorium centrales en kernfusie. Tegelijk mag er gerust worden ingezet op zonne en windenergie maar dan verwacht ik dat alle overheidsinstellingen worden voorzien van zonnepannelen en isolatie en dat elke inwoner zijn dak kan verhuren voor het plaatsen van zonnepanelen, maar nee, de oplossing moet komen van de middenklasse die met zijn steeds dalende budget wordt verplicht om zelf alle ondoordachte beslissingen van regeringen uit te voeren onder valse voorwendselen. Dan durven ze zich nog afvragen waarom de mensen hun vertrouwen in de politiek zijn verloren.

 11. Ziezo. U, samen met Erwin De Mulder hierboven, vatten de zaak heel goed samen: energie opwekken, zonder afval kan niet. En patatten schillen, zonder dat er schillen achterblijven, kan ook niet. Zotte Tine haar “Hernieuwbare” energie bestaat ook niet. Dit laatste is een typische politieke lulkoek, door politiek crapuul wat op technisch gebied achterlijk is, wordt losgelaten op de massa, om ze te bedriegen. Energie wordt omgezet van de éne vorm naar de andere, waarbij arbeid wordt geleverd. Tijdens dit proces is er warmteverlies aan de omgeving. Een deel van die warmte kan gebruikt worden om, bvb. stoom, heet water, warm water of lauw water te maken, afhankelijk van de energie inhoud van de “verlies warmte”. Dergelijke recup heeft zijn limieten. Hoe hoog het rendement ook is van de machine, die Arbeid levert, er zal altijd een, niet te recupereren warmteverlies zijn aan de omgeving. Van “hernieuwen” is geen sprake. Tracht dat maar eens uit te leggen aan politieke zotschoksels die alleen bezig zijn met hun eigen politieke carrière en zakken vullen ! En een groot deel van de bevolking, wat technisch/ Thermodynamisch ongeschoold is, loopt daar dus blindelings in. Het is om zot van te worden dat politieke mafkezen in deze materie het laatste woord hebben.

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen