Bart De Wever: "Confederalisme of niets"

Bart De Wever (PHOTONEWS)

Uncategorized

Bart De Wever: “Confederalisme of niets”

Wannes Neukermans

N-VA zal alleen in een federale regering stappen indien het confederalisme in het regeerakkoord staat. Dat bevestigde voorzitter Bart De Wever nogmaals tijdens een interview op Radio 1.

“Op Belgisch niveau kan je enkel nog uitgaven beslissen, al de rest is onmogelijk geworden”, herhaalt De Wever een uitspraak van Koen Geens (cd&v). “De begroting is slecht en wordt alleen maar slechter.” De Wever ziet hiervoor geen uitweg meer op Belgisch niveau.

Vlaamse rijkdom tegen 2029 verdwenen

Confederalisme – quasi alle bevoegdheden voor de gewesten – moet een oplossing zijn, vindt De Wever. “De Zweedse optie is voorbij. Het is confederalisme of niets”, maakt hij zich sterk. “Anders is de rijkdom ook in Vlaanderen tegen 2029 volledig verdwenen. Wat ik niet zal doen, is De Croo opvolgen om de dictaten van de PS te volgen. Mensen moeten beseffen dat de PS dit doelbewust organiseert.”

In het interview is De Wever scherp voor de Franstalige socialisten, maar tegelijkertijd zal het confederalisme zonder hen moeilijk worden. “Ik wil met de PS nog maar over één ding spreken”, vertelt hij daarover. “De kiezer moet kiezen: ofwel stemt u voor de huidige regeringspartijen en dan kiest u voor uw eigen ondergang. Ofwel stemt u voor N-VA en dan neemt u misschien een risico, want wij willen een totale omslag realiseren.”

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/10/sander-loones-n-va-pareert-kritiek-van-dave-sinardet-op-confederale-plannen-we-kunnen-ons-dit-land-niet-meer-permitteren/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

29 gedachten over “Bart De Wever: “Confederalisme of niets””

  1. BDW predikt in de woestijn en zijn “moment de gloire” is voorbij!In Vlaanderen beginnen meer en meer kiezers door te hebben dat N-VA niet de ware broeders zijn voor Jef met de klak en zijn Lisa!Er werd rond zijn partij na de uitstap in 2018 een cordon light opgetrokken! Magnette heeft al te kennen gegeven dat hij niet is geïnteresseerd in een straatshervorming en dat Vivaldi een tienjarig project is! In 2030 bestaat België 200 jaar en de Franstaligen en de Vlaamse slippendragers van het Hof willen dit kost wat kost organiseren!Dat een jaar voor die festiviteiten Vlaanderen bankroet is zal de PS worst wezen!Trouwens strikt genomen zou de volgende premier een Franstalige moeten zijn! Persoonlijk denk ik dat Magnette deze pluim op zijn hoed wil steken!

  2. nva moet eerst eens grote kuis houden om samen te mogen werken met het Vlaams Belang, eerst de wever er uit en dan zullen we verder zien. De wever wil het energiebeleid naar Vlaanderen halen en als het Vlaams Belang een wetsvoorstel indient dan stemt iedereen tegen, ook nva, als tsjeef zijn ze in de leer geweest bij de cvp. Hypocriet bartje, wanneer gaat ge die schandalige lez zone afschaffen of is dit voor de cumul te betalen voor uw 4 vetbetaalde jobkes? Hypocriet!

  3. als ik al die reacties lees zal Vlaanderen de handpop van de PS blijven,het zal met de NVA zijn,als grootste partij of het zal vivaldi blijven.Niemand zal met het VB willen meewerken,dat wil niet zeggen dat NVA-VB de meerderheid moeten halen en samenwerken,hetgene kan.

  4. Meneer Dewever stop met bedelen bij de PS. Wij hebben de PS niet nodig om het confederalisme af te dwingen. Wel het vertrouwen van de kiezer. Overigens zolang u geen blauwdruk van uw confederalisme voorlegt adviseer ik de kiezer te stemmen voor separatisme.
    Indien Dewever het eerlijk meent moet hij gewoon formeel verklaren, dat bij gebreke van akkoord over confederalisme uiterlijk eind 2023, hij formeel het cordon sanitaire tegen het Vlaams Belang zal doorbreken, en met deze partij Vlaanderen zal besturen + op gemeentelijk niveau coalities vormen indien mogelijk.

  5. Anderhalf jaar voor de verkiezingen voelt Bartje zich nog eens geroepen om een grote omslag te realiseren. Waar hebben we dat nog gehoord? Dit roept nare déja-vu’s op aan de Maddensdoctrine en de Kracht van Verandering. En wat verstaat Bartje juist onder confederalisme? Confederalisme is pas confederalisme als het ook een splitsing van de sociale zekerheid inhoud. Ik kan nu al met 100% zekerheid voorspellen dat geen enkele franstalige partij daarin zal willen meestappen. Hoe gaat Bartje dat dan realiseren als hij iedere samenwerking met Vlaams Belang blijft afwijzen? Dat is een vraag waarop ik vanuit N-VA-hoek nog nooit een deftig antwoord op gekregen heb.

  6. Confederalisme, NOOIT! Alleen Vlaamse onafhankelijkheid kan ons redden. Dat de walen maar hunne plan trekken met de PS en ecolo. En in de Nva heb ik geen vertrouwen meer. Enkel vlaams belang kan ons hierin helpen.

  7. Zoals ik al eerder aanhaalde, zijn we er zo zeker van dat in 2024 er verkiezingen zullen zijn. De economische toestand hier in west-europa is ronduit dramatisch.
    Onderhuids is het aan het borrelen. grote groepen mensen zullen in de armoede belanden. Wenden we onze blik vb naar Nederland waar fractieleiders samen komen om te zien hoe ze ‘bepaalde’ politieke partijen kunnen verbieden. Ik zie het gebeuren dat men terug grijpt naar ‘het algemeen belang’ om verkiezingen uit te stellen. De corrupte elites laten zich niet zomaar van de macht verdrijven. In dat licht moet men ook de uitspraak van onze groot licht Alexander bekijken, Vivaldi moet noch jaren (10j ?) doorgaan. Zulke uitspraak doet men niet zomaar. Laten we de vinger aan de pols houden en ons niet laten beduvelen. De toestand is ernstig.

  8. Pure verkiezingspraat! Buiten NVA is er maar 1 partij die daar nog achter staat en die noemt hij paljassen waar hij nooit mee wil samenwerken. Hij weet heel goed dat hij het alleen niet kan waarmaken! Maar ach, zolang de kiezers zijn leugens en valse beloftes maar geloven komen de stemmen binnen. De geschiedenis gaat zich herhalen: eens verkozen de hielen van Magnette likken, zoveel mogelijk postjes binnenhalen, dan weer het confederalisme begraven en de werkmensen nog meer geld afhandig maken ten voordele van zijn bazen, de grote bedrijven! Zoals de vorige keer! Deze keer voor de kleine zelfstandigen de RV naar 40% brengen, arbeiders werken tot 70 jaar, de pensioenen verkleinen, enz… BDW is de grootste meesteroplichter aller tijden!

  9. BDW wil “de totale omslag realiseren”? Is de NVA, en meer specifiek BDW, al niet eens totaal omgeslagen. Waar is de tijd dat BDW een gezette levensgenieter was die de Vlaming hoog in het vaandel voerde, om dan “om te slaan” naar een magere in maatpak gestoken immocratische belgiscist? Met wat NVA in de Vlaamse regering al gepresteerd heeft voor de Vlaming, doet hem en haar dromen van het beleid van de politici in Wallonië en Brussel die hun bevolkingen niet platbelasten en plat “regelen”. De laatste tien dagen van de Vlaamse regering waren weer een voortzetting van het vorige pestbeleid: een asbest attest van >500€, het capaciteitstarief van 250€/jaar (laat u niet vangen door Demir haar schijnproces tegen zelf ingevoerde regels), de autokeuring is eerlijker in Wallonië en de verdubbeling van de taksen voor oldtimers. Ik zwijg dan maar over het afnemen van de woonbonus, de onrealistische snelheidsbeperkingen, de enkel in Vlaanderen “door de EU en het grondwettelijk hof, niet van toepassing op Wallonië en Brussel” verplichte digitale meter , het mest decreet, het stikstof decreet, het Ventilus spinnenweb boven Vlaanderen nadat men zich pas veel later realiseerde dat de Noordzee volpoten met windmolens niet genoeg was als de stroom niet aan land geraakt, de wild west toestanden in de kindercrèches waar alle misdaden door de politiek benoemde chefs met de mantel der liefde werden bedekt…teveel om op te noemen. Ik spreek me nog niet eens uit over het democratische gehalte van deze regering en NVA: met meer dan 33% van de Vlamingen (VB en PVDA) gewoonweg uitsluiten van elke politieke deelname omdat deze mensen “verkeerd gestemd” hebben, en verder roeptoeteren over inclusie en bestraffen van discriminatie. Ik daag elke werkende Vlaming uit te kiezen welke van de twee regeringen u de slechtste vindt: de Vlaamse of vivaldi. NVA en BDW op kop hebben hun kansen zowel op federaal als op Vlaams vlak nu wel gehad. Goed wetende dat er na vivaldi weer postjes zullen vrijkomen, schurkt BDW zich nu al aan bij de PS en Vooruit, die niet zoals BDW wel met de PVDA lokaal regeert en waar BDW dan weer geen graten in ziet om het “cordon” transitief toe te passen. Poetin stuurt tenminste openlijk zijn politieke tegenstanders naar Siberië, BDW stopt zijn politieke tegenstanders in een cordon en verdeelt dan met de verliezers van de verkiezingen de postjes. Tijd voor beleid en het uitmesten van de politiek benoemden, en misschien voor BDW te verkassen naar de EU zoals de andere grote belofte van de burgermanifesten.

  10. Hoe kunt U zo naief zijn Mr. De Wever.
    Confederalisme is een mooi doel maar onbereikbaar in dit apenlandje.
    Iedereen kijkt naar het Zwitserse model met zijn 26 kantons die op zich veel autonomie genieten maar er is ook een vorm van solidariteit waarbij de rijkere kantons de armere te hulp schieten in de vorm van transfers. Zie het artikel van 12.07.2011 – Patrick Soetens – De Tijd.
    Het is totaal ondenkbaar dat gelijk welke Franstalige partij die vorm van solidariteit niet wil vastankeren in de confederale grondwet zodat de massale transfers gewoon blijven doorgaan zoals nu of zelfs nog erger worden met de totale ondergang van Vlaanderen als gevolg.
    De enige oplossing is het ontbinden van het miskleun België.
    Wallonië: terug naar Frankrijk want het merendeel van de Walen voelt zich frans zie het boek van P.H. Gendebien: “Mon séjour dans la fosse aux lions de la politique Belge” voornamelijk hoofdstuk 10 “Le rassemblement Wallonie-France ou la recherche d’une véritable nation” over ‘Le rattachement’.
    M.a.w. U moet de steun in Wallonië gaan zoeken en niet bij de belgicisten in Vlaanderen die angstvallig vasthouden aan hun vet betaald postje. Of bent U ook in hetzelfde bedje ziek?
    Frans Vlaanderen: terug naar Vlaanderen want daar is het Vlaams, ondanks de zware verdrukking door Franse staat sinds 1677, nog lang niet uitgestorven.
    De Oostkantons: terug naar Duitsland want daar wonen Duitsers en Zeeuws-Vlaanderen terug naar Vlaanderen want dat zijn geen Nederlanders.
    De Voerstreek: een enclave van Vlaanderen of na een bindend referendum aansluiten bij Nederland als compensatie voor het afstaan van Zeeuws-Vlaanderen.
    Brussel: omvormen tot een stadstaat en de koning mogen ze houden. De overgrote meerderheid van de bevolking is daar allochtoon en die adoreren een koning. Ook een mogelijkheid voorzien om Brussel terug te vervlaamsen en zij die niet akkoord gaan kunnen verhuizen naar Wallonie-France.
    Dit alles om uiteindelijk te komen tot een onafhankelijke republiek Vlaanderen. Zonder provincies en met één minister per departement en geen negen voor volksgezondheid zoals nu bv.
    Eén taal i.p.v. drie en één regering i.p.v. zeven.
    Geen alarmbelprocedures en al de rest van blokkeringsmechanismen die het normaal bestuur van een land verhinderen.
    Geen aansluiting bij Nederland want dat wil geen enkele Vlaming behalve U Mr. De Wever want Hollanders zijn principieel onbetrouwbaar.
    Als U dit voorstel zou kunnen realiseren, Mr. De Wever dan zou U de titel van staatsman en redder van Vlaanderen ten zeerste toekomen.

Plaats een reactie

Delen