De Bleeker (Open Vld)

Eva De Bleeker. Photo News

Uncategorized

De Bleeker (Open Vld) luidt alarmbel: “Ik wil mijn kinderen niet opzadelen met de schuldenberg die er zit aan te komen”

Anton Schelfaut

Staatssecretaris voor Begroting en Consumentenzaken Eva De Bleeker (Open Vld) luidt in een interview met Het Laatste Nieuws de alarmbel over het toenemende begrotingstekort. “Ik wil mijn kinderen niet opzadelen met de schuldenberg die er zit aan te komen”, klinkt het.

Volgens De Bleeker rechtvaardigen de koopkracht- en energiecrisis de vele uitgaven die de overheid doet om burgers en bedrijven te ondersteunen. Toch maakt de staatssecretaris voor Begroting zich sterk dat ze haar stempel kan drukken op het beleid. “U mag niet onderschatten wat we doen. We hebben in het regeerakkoord, dat midden in de coronacrisis is opgesteld, afgesproken dat we elk jaar een vaste inspanning van 0,2 procent van het bruto binnenlands product doen”, benadrukt ze.

Daarnaast engageerde de regering zich om voor 2022, 2023 en 2024 een bijkomende variabele inspanning te doen, afhankelijk van de economische groei. Zo drong De Bleeker er na de coronacrisis op aan dat die voor dit jaar 3 miljard euro zou bedragen. “Het is uiteindelijk 2,4 miljard geworden, maar ik ben er zeker van dat als ik daar toen niét zou op aangedrongen hebben, dat het nooit gebeurd zou zijn”, klopt de liberale politica zichzelf op de borst.

Hervormingen

Verder wijst de staatssecretaris op het belang van ingrijpende hervormingen voor de begroting, al blijven die voorlopig uit. “Voor mij is het onbegrijpelijk dat de activering van mensen niet straffer en sneller gebeurt”, hekelt ze. “Wij zitten in België met een activiteitsgraad die zo ver onder Nederland en Duitsland ligt… Dat frustreert mij en daar moeten we nog straffer op inzetten.”

Tot slot vindt De Bleeker dat de federale regeringspartijen een verantwoordelijkheid hebben naar de volgende generaties toe. “Ik heb twee kinderen, die ik niet wil opzadelen met een schuldenberg die er wel zit aan te komen als dat tekort nog veel groter wordt, we niet voldoende hervormen, de vergrijzing niet aanpakken en onze schuldgraad niet naar beneden krijgen”, besluit ze.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

11 gedachten over “De Bleeker (Open Vld) luidt alarmbel: “Ik wil mijn kinderen niet opzadelen met de schuldenberg die er zit aan te komen””

  1. Als ze problemen ziet in de activeringsgraad daarvoor moet ze in Wallonië en Brussel zijn! Voor het spelen van sinterklaas met geld dat er niet is Magnette en Vervoort beiden PS’ers aanspreken!?

  2. Beste Eva. Wallonië heeft een belastingopbrengst van 14 miljard, een begrotingstekort van 4 miljard en een gecumuleerde schuld van 23 miljard, of 200% van zijn bruto binnenlands product. Daarnaast is er de schuld van de Franse Gemeenschap of de ‘Fédération Wallonie-Bruxelles’ die geen eigen fiscale middelen heeft en die 10 miljard zal bedragen in 2022. Tegen 2025 zullen die schulden in totaal 45 miljard bedragen of 400% van het Waalse bbp. Vlaanderen wordt meegesleurd door het wanbeleid van een Franstalige elite die nooit om haar gegeven heeft. Wat is UW antwoord hierop ?

  3. Haar partij zit al dik 20 jaar onafgebroken in de federale regering en al dik 20 jaar stijgen de belastingen, stijgen de uitgaven en stijgen de schulden. Nu de moraalridder spelen is de schaamte ver voorbij. Verbeter de wereld en begin bij jezelf,….Richt uw pijlen op partijgenoot Verhofstadt,….de crimineel bij uitstek van uw partij.

  4. Eenvoudig, stop immigratie en bijkomende steun, stop geld naar buitenlandse malafide regeringen, stop groene waanzin en subsidiëring, helft van de politieker buiten, stop geldstroom naar het clubje Europa, verlaag ambtenaren pensioenen, ngo’s en kultuur vzw’s drogeleggen, en alles wat nutteloos geld kost!

  5. Begrijpelijk want het huidige “op de poef” leven veroorzaakt een gigantische tricolore schuldenberg van momenteel zo’n 31,5 miljard Euro en die gaat ooit door latere generaties moeten afgegraven worden !

  6. laat ons uit de EU stappen,en we doen zaken zoals vroeger voor de EU bestond,.De WTO regelt de handel over de wereld.We betalen 17 miljard aan de EU en we krijgen 4.5 miljard terug,waarom wordt er daar nooit over gesproken.Noorwegen en Zwitserland behoren tot de rijkste landen ter wereld en zitten niet in het EU versmachtingsmasker.Vlaanderen moet autonoom worden en in 2024 hebben we de sleutel in handen.In Charleroi zijn ze niet tevreden en ze bewijzen het,dit staat ons ook te wachten als we de rouches zonder geld zetten,we moeten ons daarop voorbereiden na 2024.NVA-VB 75% van de zetels,we gaan daarvoor.

Plaats een reactie

Delen