Kazachse president herverkozen met 81 procent van de stemmen en krijgt felicitaties van Poetin

Kassym-Jomart Tokajev (Shutterstock)

Uncategorized

Kazachse president herverkozen met 81 procent van de stemmen en krijgt felicitaties van Poetin

Wannes Neukermans

In het Centraal-Aziatische land Kazachstan heeft president Kassym-Jomart Tokajev de verkiezingen gewonnen met meer dan 81 procent van de stemmen. De Russische president Vladimir Poetin heeft Tokajev al gefeliciteerd met zijn herverkiezing. Er was bij deze verkiezingen geen sprake van een noemenswaardige oppositie.

De vijf tegenkandidaten waren niet bekend en kregen amper media-aandacht in het Kazachstan, dat nog altijd tot de Russische invloedssfeer behoort. De 69-jarige Tokajev kan nu aan een nieuwe ambtstermijn van zeven jaar beginnen.

Astana

In 2019 kwam Tokajev aan de macht, maar eigenlijk was hij eerder een marionet van zijn voorganger Noersoeltan Nazarbajev. Die laatste leidde Kazachstan ruim dertig jaar lang met harde hand, maar begin dit jaar keerde de bevolking zich tegen hem. Ook Tokejev kreeg kritiek en riep de hulp van Rusland in om de protesten de kop in te drukken.

Om de onvrede op te lossen veranderde Tokajev de naam van de hoofdstad opnieuw van Noersoeltan naar Astana. Hij kondigde tevens de oprichting van een grondwettelijk hof aan en hij vervroegde de verkiezingen van 2024 naar 2022.

Kazachstan was de laatste deelrepubliek die zich onafhankelijk verklaarde van de Sovjet-Unie, maar bleef zeer nauwe banden behouden met de Russen. Daarnaast begon ook China zich meer te mengen, maar ook het Westen toonde interesse in (handels)relaties met Kazachstan. Het land is namelijk een belangrijke producent van petroleum, mineralen en grondstoffen voor kernenergie.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

1 gedachte over “Kazachse president herverkozen met 81 procent van de stemmen en krijgt felicitaties van Poetin”

  1. De opmerking – er was bij deze verkiezingen geen sprake van een noemenswaardige oppositie- zal wel juist zijn maar is er veel verschil met Belgie?
    Hier worden de 2 grootste partijen van het land van de macht gehouden wegens geen ‘juist profiel’. Ieder zijn waarheid. Wat Rusland betreft, de wereld bestaat uit ongeveer 200 landen, 35 zijn er voor sancties. Het westen meet zich wel erg grote schoenen aan. Trouwens aandachtige volgers zien dat het overal in het westen aan het borrelen is, men is stilaan de oorlogsdrift van onze politici kotsbeu. Her en der betogingen, de MSM doen alle moeite om het niet te (willen) zien. Hoe lang noch? Oproepen tot staak het vuren, vredesonderhandelingen, vrede, acht dat is iets voor zageventen. Het is nu bon-ton voor de linkse deugmensen om oorlogje te voeren en het vooral op te poken. Hoe is het met hen zo verkeerd kunnen lopen?

Plaats een reactie

Delen