Rutten (Open Vld): "Als N-VA en Vlaams Belang België kunnen opdoeken, zullen ze het doen"

Gwendolyn Rutten. Photo News

Uncategorized

Mahdi pleit voor groot federaal hervormingsakkoord: “Enige manier om dit land terug op het juiste spoor te zetten”

Anton Schelfaut

In een opiniestuk in De Standaard roept cd&v-voorzitter Sammy Mahdi de federale regering op om een groot hervormingsakkoord te sluiten. Volgens hem heeft de regering nood aan ‘Fosburymoment’. Door zijn denkkader aan te passen, een andere methodiek te hanteren, en een grenzeloze ambitie en moed aan de dag te leggen, slaagde de bekende hoogspringer Dick Fosbury erin om de grenzen van de hoogspringsport te verleggen. De Vivaldi-regering moet zijn voorbeeld volgen om de “immense uitdagingen” waarmee België geconfronteerd wordt, aan te pakken, oordeelt Mahdi.

In het opiniestuk wijst Mahdi op het “gigantische” begrotingstekort van meer dan 30 miljard euro. “De harde realiteit is dat we er niet zullen geraken door minihervormingen en te blijven aanmodderen”, waarschuwt hij. 

Daarom roept de cd&v-voorzitter de federale regering op om een groot hervormingsakkoord te sluiten in een poging om de begroting recht te trekken. “Alleen in een breder akkoord is elke partij bereid om over de eigen schaduw heen te stappen en kunnen we dit land terug op het juiste spoor zetten”, legt hij uit. “Verder aanmodderen is een gevaar voor de welvaart van de toekomstige generaties.”

Structurele hervormingen

De huidige budgettaire toestand van het land en de stevige waarschuwing van de Europese Commissie moeten de regering tot actie dwingen, vindt Mahdi. De cd&v-voorzitter gelooft dat structurele hervormingen nog steeds mogelijk zijn met de huidige ploeg, maar dan mag ze niet langer talmen. “De volgende begrotingscontrole wordt cruciaal en we verwachten dan ook dat er tegen dan werk wordt gemaakt van enkele structurele ingrepen”, benadrukt hij. “Zo niet, zal Europa niet vergevingsgezind blijven, zal de Europese Commissie ons dwingen om diep te snijden en dat zal veel pijnlijker zijn.”

Arbeidsmarkt en pensioenen

Voor die structurele hervormingen kijkt Mahdi onder meer naar de arbeidsmarkt en de pensioenen. “We moeten de pensioenen veiligstellen en de vergrijzingsgolf voorbereiden, evenals een ingrijpende arbeidsmarkthervorming doorvoeren waarbij we meer mensen activeren en de kans geven om te werken, met respect voor ieders mogelijkheden en beperkingen”, schetst hij.

Volgens Mahdi is de Belgische arbeidsmarkt momenteel te veel gestoeld op het binaire idee dat je er ofwel deel van uitmaakt, ofwel uit de boot valt. “Dat moet anders.”

Tot slot pleit de cd&v-voorzitter voor een langetermijnvisie op vlak van energie. “Want door het gebrek daaraan verliezen we veel tijd en middelen”, besluit Mahdi, die de twee jongste kerncentrales onmiddellijk met 20 jaar wil verlengen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

7 gedachten over “Mahdi pleit voor groot federaal hervormingsakkoord: “Enige manier om dit land terug op het juiste spoor te zetten””

  1. Dat Mahdi maar verder lekker droomt! Hoe naïef kan men als partijvoorzitter zijn om nog maar te hopen dat de Franstaligen hieraan gaan meewerken.Men is er weer met hun geleuter over de welvaart van de volgende generaties en de pensioenen veiligstellen. In de regering Di Rupo was Alexander De Croo minister van Pensioenen.Ik herinner mij nog levendig hoe hij toen op tv kwam orakelen dat we een strik budgettair beleid moesten voeren om de pensioenen veilig te stellen. Diezelfde man smijt nu als premier het geld door vensters en deuren alsof het een lieve lust is!De mensen activeren naar ieders mogelijkheden en beperkingen!In Wallonië en Brussel hebben ze daar een andere visie over namelijk hoe kan ik zo lang mogelijk in allerlei sociale hangmatten blijven liggen die genereus met Vlaams geld worden betaald!? Mahdi spreekt over een lange termijnvisie op het vlak van energie.De twee jongste kerncentrales 20 jaar langer openhouden!?TVDS heeft nog steeds geen akkoord met Engie of ze überhaupt zullen openblijven! Droom rustig verder onder de kerktoren mijnheer de voorzitter van het vijfde wiel aan de wagen!

  2. Hervorming? Juist, maak een einde aan de dictatuur van de totalitaire particratie en geef spreek- en stemvrijheid aan de verkozenen in het parlement + inspraak aan de burger via een democratisch kiessysteem. Kortom maak tabula rasa van de politieke Vivaldi- en N-VA dictatuur. Heel zware opdracht met die bende zakkenvullers, bedriegers en demagogen.

  3. Zes staatshervormingen om van de politieke partijen economische KMO’s te maken en partijvazallen schatplichtig te maken. Alleen de politieke nomenklatura werd er beter van en de kloof met de burger groter. De burger was de pineut tot nader order. Dus geen nieuwe hervormingen op Vlaams- en federaal niveau zonder inspraak van de burger/kiezer. Dwz inspraak via referendum. Wanneer de politieke partijen front vormen tegen de burger dan moeten de burgers in België en Vlaanderen front vormen tegen de politieke partijen.

  4. Beste vrienden,donderdag aanstaande kan de regering vallen als de wet op de kernuitstap vernietigd wordt,.Die reolutie is ingediend door MC Marghem,MR en Wollants en T Francken,nu moeten de andere partijen mee of tegenstemmen.Samy zit in de tang,ofwel mee of tegenstemmen en dan valt de regering en komen er nieuwe verkiezingen tenzij men cdh en de ptb-pvda in de regering opneemt.Hoe dan ook,de confederatie staat aan de voordeur en porno-sander zal zijn postje in de EU-Navo vaarwel mogen zeggen.

Plaats een reactie

Delen