Shutterstock

Uncategorized

Uw mening: De Canon van Vlaanderen wordt een handig instrument voor het onderwijs

Wannes Neukermans

De afgelopen weken ontstond er opnieuw heel wat discussie over de Vlaamse canon. Zo noemde de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten (KVAB) het “staatspropaganda om Vlamingen meer Vlaams-nationalistisch te maken”. Ben Weyts vindt dat onzin en ook Paul Cordy (N-VA), die de passage over de canon in het Vlaams regeerakkoord liet opnemen, weerlegt de kritiek van de KVAB. Ook de PAL NWS-lezer ziet in de Canon van Vlaanderen een instrument dat onder andere in het Vlaams (geschiedenis)onderwijs van pas kan komen.

Slechts vier procent volgt de mening van de KVAB en vermoedt dat de canon vooral als politiek instrument van de N-VA moet dienen, om het Vlaams-nationalistisch gevoel bij de Vlamingen aan te wakkeren. Iets minder dan een derde van de lezers ziet de canon als een interessante geschiedenisbundel die niet al te veel maatschappelijke impact zal hebben.

Volgens de N-VA heeft de canon als bedoeling het collectief geheugen van de Vlamingen te versterken, waarbij die ook gebruikt zou kunnen worden door het Vlaams onderwijs en bij het integratieproces van nieuwkomers. Het merendeel (69 procent) van de respondenten heeft een soortgelijk oordeel.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/11/vraag-van-de-week-is-de-vlaamse-canon-een-goed-idee/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

Plaats een reactie

Delen