België maakt 250 miljoen euro vrij voor Congo

Thomas Dermine, Meryame Kitir en koning Filip tijdens hun bezoek aan Congo in juni 2022. Photo News

Uncategorized

België maakt 250 miljoen euro vrij voor Congo

Anton Schelfaut

België maakt de komende vijf jaar in totaal 250 miljoen euro vrij voor Congo in het kader van een nieuw samenwerkingsakkoord. Dat meldt de VRT. Het nieuwe akkoord – het eerste sinds 2010 – wordt maandag ondertekend. Vlaams Belang-Kamerlid Dries Van Langenhove ziet in het samenwerkingsprogramma een verholen herstelbetaling.

België zal de komende vijf jaar jaarlijks 50 miljoen euro investeren in Congo. Het doet dat via het federale ontwikkelingsagentschap Enabel. Maandag wordt het akkoord, met als prioriteiten duurzame landbouw, onderwijs, gezondheidszorg en goed bestuur, getekend. Het vorige samenwerkingsakkoord dateerde van 2010, maar werd destijds niet verlengd door de slechte verstandhouding met toenmalig president Joseph Kabila. Sinds 2019 zochten beide landen opnieuw toenadering. Die resulteert nu in een nieuw programma dat loopt van 2023 tot en met 2027.

Met het programma wil België investeren in de toekomst van Congolese jongeren en vrouwen. Ook het klimaat en de rechtsstaat zijn belangrijke onderdelen. Volgens waarnemend minister van Ontwikkelingssamenwerking Frank Vandenbroucke (Vooruit), die intussen werd vervangen door Caroline Gennez, biedt de bevolkingssamenstelling in Congo “enorme mogelijkheden”. Bijna de helft van de bevolking is er jonger dan 15 jaar. 68 procent is jonger dan 25 jaar. “We willen zoveel mogelijk Congolese jongeren alle kansen geven om een opleiding te volgen, een goeie job te vinden, of zelf een zaak te starten”, benadrukt hij.

Herstelbetaling

Volgens Vlaams Belang-Kamerlid Dries Van Langenhove is het samenwerkingsprogramma een verholen herstelbetaling, maar door de naamgeving kan die geruisloos passeren. “De hardwerkende, gewone Vlaming betaalt voor het misplaatste schuldgevoel dat linkse, zelfhatende academici en politici voelen voor de daden die de Franstalige haute finance meer dan een eeuw geleden stelde in Congo. Dezelfde haute finance die de Vlamingen leegzoog. Waanzinnig”, schrijft hij op Twitter.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

12 gedachten over “België maakt 250 miljoen euro vrij voor Congo”

  1. Een grote schande ja, eigen volk kan hier verekken en hun energierekeningen niet meer betalen. Zorg gvd eerst voor uw eigen bevolking ipv nutteloos geld te pompen in negers waar wij niks mee te maken hebben.

  2. Eens de waanzin voorbij en dat zijn we al een tijdje, maakt het niets meer uit voor de politici om kwistig met miljoenen te strooien. Ze geven geen jota om de gewone man en ze weten het zeer goed. Het ontwaken zal keihard zijn. Een volledige geldontwaarding zal zeer grote armoede en onrust veroorzaken. Het huidige kartel van de macht verdrijven zal denk ik, niet lukken. Al kijk ik wel uit naar 15 maart dan zijn er provinciale staatsverkiezingen in Nederland. Enkel bij het decimeren van Rutte en Co is er misschien hoop dan kan het misschien in andere landen ook beginnen te dagen.

  3. Dankzij ons begrotingsoverschot kunnen we ons dat permitteren 🤮 VLD en GROEN zouden SAMEN geen 10% meer moeten kunnen halen, toch??? Wissen hebben dat goed gezien, hun schandalen vallée in het niet bij dit geklungel!!!

  4. Belgische corrupte regering pompt belastinggeld naar corrupt Congolees regime. Politiek wint en de modale burger (Belg,Vlaming en Congolees) verliest. Het volstaat naar de Congolese politieke chaos te kijken sinds de “evolués” bij de onafhankelijkheid de macht veroverden.

  5. Misschien eens investeren in geboorte beperking! De cleptomane machthebbers in Congo verplichten om hun onderdanen mee te laten genieten van de opbrengsten van hun bodemschatten! Dit is een straatje zonder einde! Investeren in goed bestuur terwijl in België goed bestuur ver zoek is!

  6. Het zoveel als mogelijk de Congolese jongeren alle kansen geven om een opleiding te volgen, een goeie job te vinden, of zelf een zaak te starten is de taak van de Congolese regering en de plaatselijke overheden en NIET de verantwoordelijkheid van de Belgische overheid. De regeringsleiders in Congo kunnen weer wat geld overschrijven op hun bankrekening. Na al die jaren van ontwikkelingssteun en de miljarden euro’s steun is er geen kat die nog gelooft dat deze 250 miljoen effectief zal worden ingezet voor de Congolese jongeren. Is dit het eerste wapenfeit van Gennez?

  7. Een land dat virtueel failliet is dankzij en nog steeds geleid door een bende incompetente zakkenvullers , geeft geld aan en land door een kleptomaan. Hoelang nog blijven Vlamingen dit slikken ???

  8. Waarom wordt dat niet van de Koninklijke dotatie afgehouden? Wij, en zeker de Vlamingen, hebben toch niets vandoen met die racisten van het Koninklijk hof? In mijn stamboom tot in de middeleeuwen heeft niemand slaven gehad of handjes afgekapt. Ik denk zelfs dat ik familie heb die ei zo na zelf slaaf van een Waalse boer is geweest in de grote oorlog.

  9. Bovenop onze enorme tricolore Staatsschuld, nog “op de pof” verder blijven ontlenen uit autochtonofobe xenofilie zeker ? Pure en onversneden xenofiel masochisme dat is het. Het Eigen Volk kan het wel zuchtend financieren met die bij hen afgeperste, afgetroggelde belasting opbrengsten.

Plaats een reactie

Delen