Sander Loones (N-VA) blijft ontslag De Croo eisen: "De onwaarheden blijven zich opstapelen"

Sander Loones. Photo News

Uncategorized

Loones (N-VA) blijft ontslag De Croo eisen na nieuwe onthullingen: “De onwaarheden blijven zich opstapelen”

Anton Schelfaut

In ‘De afspraak op vrijdag’ heeft N-VA-Kamerlid Sander Loones opnieuw het ontslag van premier Alexander De Croo (Open Vld) geëist. Gisteren onthulde Knack na de WhatsAppberichten ook het interne e-mailverkeer tussen het kabinet van De Croo en dat van partijgenote en toenmalig staatssecretaris Eva De Bleeker. Daaruit blijkt dat de premier ook via “de geijkte kanalen” niet heeft gevraagd om de begrotingscijfers aan te passen.

Woensdag diende N-VA-Kamerlid Sander Loones in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken al een motie van wantrouwen in tegen premier De Croo. In ‘De afspraak op vrijdag’ houdt hij voet bij stuk en eist hij opnieuw het ontslag van de premier. “De onwaarheden blijven zich opstapelen. Je kan niet eerst in de Kamer zeggen dat er geen WhatsApp-berichten bestaan die het bewuste begrotingsdocument goedkeuren, om dan vervolgens te zeggen dat de berichten over iets helemaal anders zouden gaan”, reageert Loones, die tevreden is met de nieuwe onthullingen door Knack. In de Kamercommissie had hij zelf al op het belang van het interne e-mailverkeer gewezen.

Het e-mailverkeer toont volgens Loones aan dat de premier opnieuw de waarheid niet spreekt. “Iedereen kan zwart-op-wit nalezen dat de premier niet gevraagd heeft om de begrotingscijfers te wijzigen, terwijl hij in het parlement meermaals gezegd heeft dat wel gedaan te hebben. Ik blijf het ontslag eisen”, benadrukt hij.

Daarnaast vindt de N-VA’er dat de premier zijn excuses moet aanbieden, in de eerste plaats aan De Bleeker. “Dit is totaal onbetamelijk.”

Essentie

Verder betreurt Loones dat in al het tumult de essentie uit het oog wordt verloren. “De put in de begroting is gigantisch en uit WhatsApp en het interne mailverkeer kan je afleiden dat die eigenlijk nog veel groter is”, schetst hij.

Het N-VA-Kamerlid wil dat alles op alles wordt gezet om de begroting op orde te krijgen. “Iedereen moet mee in het bad en zijn verantwoordelijkheid nemen. Maar dat lukt niet als je niet eerlijk bent over de uitdaging. Eigenlijk zegt De Croo aan de PS dat het met kleine inspanningen ook wel moet lukken.”

Tot slot bepleit Loones meer seriositeit en een ander narratief in het begrotingsdossier. “Vroeger was het narratief dat Europa ons na een tijd wel zou dwingen onze begroting op orde te krijgen, of dat anders de financiële markten dat wel zouden doen. Maar we moeten naar een nieuw narratief waarbij we ervoor kiezen om het zelf te doen. Omdat het in ons eigen belang is. Omdat het om ons eigen geld gaat”, besluit hij.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

1 gedachte over “Loones (N-VA) blijft ontslag De Croo eisen na nieuwe onthullingen: “De onwaarheden blijven zich opstapelen””

  1. liberaal is tegenwoordig een scheldwoord behalve bij goedelle liekens, die doet totaal niets in het parlement (allez jawel, poen scheppen) maar staat elke week in het laagste nieuws met sexitems, wat een trut is dat.

Plaats een reactie

Delen