Minder mogelijkheid om beroep aan te tekenen tegen windmolens: Raad van EU versoepelt vergunningsprocedures

Windmolens (Bron: Shutter

Uncategorized

Minder mogelijkheid om beroep aan te tekenen tegen windmolens: Raad van EU versoepelt vergunningsprocedures

Wannes Neukermans

De Raad van de Europese Unie heeft een akkoord bereikt over vergemakkelijkte toekenningen van vergunningen voor hernieuwbare energiebronnen zoals windmolens en zonnepanelen. Lidstaten zullen specifieke ‘go-to gebieden’ kunnen aanduiden waar verkorte en vereenvoudigde vergunningsprocedures zullen gelden in gebieden met lagere milieurisico’s. Tegen dergelijke bouwprojecten zal in de toekomst moeilijker beroep kunnen worden aangetekend.

Europa wil dat hernieuwbare energie tegen 2030 ten minste 40 procent van de totale energiemix uitmaakt en volgens de Raad van de EU kan dit voorstel er voor zorgen dat dat zelfs 45 procent wordt. EU-lidstaten zullen voor hun bijdrage aan de energiemix nu speciale gebieden kunnen selecteren waar er minder strikte voorwaarden gelden voor de installatie van hernieuwbare energiebronnen. Het gaat over gebieden op land en op zee waar er minder risico op milieu-impact is. Beschermde natuurgebieden zouden bijvoorbeeld niet kunnen aangesteld worden als ‘go-to gebied’.

De algemene plannen voor de bouw van bijvoorbeeld een windmolenpark in een bepaald gebied zouden aan een vereenvoudigde milieueffectenstudie onderworpen worden, in plaats van dat dat het geval zou moeten zijn voor elk afzonderlijk bouwproject. De Raad geeft ook aan dat op die manier de opties om juridisch bezwaar aan te tekenen tegen die bouwplannen fors ingeperkt kunnen worden. Aangezien ze van “doorslaggevend openbaar belang” zijn, zal er in mindere mate beroep kunnen aangetekend worden.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/12/hernieuwbare-energie-is-een-dure-illusie/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

4 gedachten over “Minder mogelijkheid om beroep aan te tekenen tegen windmolens: Raad van EU versoepelt vergunningsprocedures”

  1. Door de tegenwerking van de bevolking die geen windturbine in zijn achtertuin wil, zal men nu het verweer tegen de bouw van deze ondingen verbieden. Weer een stap dichter bij de dictatuur die EU heet.

  2. Binnenkort meer rompslomp voor de bouw van een schuurtje dan voor een windmolen van > 300 m in de omgeving van je eigendom waarvan de waarde nul wordt! De gezondheidsklachten en de vogels – ook beschermde – die tot pulp worden gedraaid daar horen we de Groenen en andere adepten nooit over spreken!?

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen