Moureaux (Photonews)

Uncategorized

Molenbeeks burgemeester Moureaux (PS) wil staatssecretariaat Asiel en Migratie schrappen: “Vlaamse politieke spelletjes”

Wannes Neukermans

De Vlaamse agenda bepaalt te veel het beleid van het staatssecretariaat van Asiel en Migratie. Dat vindt burgemeester van Molenbeek Catherine Moureaux (PS). Bij de Franstalige openbare omroep RTBF pleit ze ervoor de bevoegdheden opnieuw onder te brengen bij Binnenlandse Zaken.

De socialiste wil het staatssecretariaat opnieuw doen verdwijnen en de bevoegdheden doen terugkeren naar de minister van Binnenlandse Zaken. Die zetelt in het kernkabinet en is niet louter bevoegd voor Asiel en Migratie. Moureaux hekelt de “ongepaste Vlaamse spelletjes” over asiel en migratie.

Te veel Vlaamse invloed

“Men heeft dit staatssecretariaat een vijftiental jaar geleden gecreëerd, en sindsdien bepaalt Vlaanderen de agenda”, aldus Moureaux. “De Vlaamse politieke wereld beheerst vandaag het Belgische asiel- en migratiebeleid.” En dat klopt misschien deels: Melchior Wathelet (cdH) was de enige Franstalige staatssecretaris voor Asiel en Migratie. De overige vier (Maggie De Block (Open Vld) tweemaal, Theo Francken (N-VA), Sammy Mahdi en Nicole de Moor (cd&v)) waren Vlaams.

Dat de federale regering er niet in slaagt om opvang te verlenen aan de asielzoekers die buiten het Klein Kasteeltje slapen bij temperaturen onder het vriespunt, vindt Moureaux schandalig, en dus vooral de fout van de Vlaamse politiek. “Door opvang te verlenen heb ik de fouten van de federale autoriteiten rechtgezet, en dat is niet de eerste keer.”

Volgens N-VA-Kamerlid Tomas Roggeman vraagt PS-burgemeester Moureaux hiermee impliciet het ontslag van Nicole de Moor (cd&v), de staatssecretaris voor Asiel en Migratie. “De spanning over de asielcrisis binnen Vivaldi zwelt aan.”

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/10/audit-asiel-en-migratie-nicole-de-moor-wil-een-eengemaakte-asieldienst-die-druk-op-systeem-moet-verlichten/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

5 gedachten over “Molenbeeks burgemeester Moureaux (PS) wil staatssecretariaat Asiel en Migratie schrappen: “Vlaamse politieke spelletjes””

  1. Dat de meeste asielzoekers in Vlaanderen terechtkomen en dat zowel Brussel als Wallonië ondermaats presteren in opvang ook van Oekraïeners vergeet deze Vlamingenhaatster en dochter van…. erbij te zeggen!? Alles wat in dit land verkeerd loopt is de schuld van Vlaanderen! Is het ook de schuld van Vlaanderen dat Walen minder bijdragen aan de Sociale Zekerheid dan Vlamingen maar dat ze netto wel de grootste profiteurs zijn?! Misschien moest het asielbeleid overgeheveld worden naar de deelstaten dan kunnen Moureaux en co hun speeltuin zelf organiseren!?

  2. Ook Magnette laat van zich horen en dan vooral kritisch. Vooruit Paul, waar blijft het Waalse initiatief om asielzoekers op te vangen? Blijkbaar zijn Waalse burgemeesters ook niet echt fan. Maar waar een PS is, is een weg. Toon aan Vlaanderen hoe ruimhartig Wallonië is!

Plaats een reactie

Delen