NBB waarschuwt voor ontsporing overheidsschuld

Bron: Photonews

Uncategorized

Nationale Bank waarschuwt voor ontsporing overheidsschuld

Wannes Neukermans

Een recessie zal naar alle waarschijnlijkheid kunnen vermeden worden in België. Dat voorspelt de Nationale Bank van België (NBB) bij de voorstelling van haar najaarsramingen. Verder geven ze wel aan bezorgd te zijn over de “onhoudbare” overheidsfinanciën. Eerder maakte de NBB al bekend dat ze hun lopende boekjaar 2022 zouden afsluiten met een verlies van minimaal 600 en maximaal 800 miljoen euro.

Het afgelopen jaar was de economie beter dan verwacht bestand tegen de crisissen, en dat vooral met dank aan de uitgaven van de gezinnen. In het slotkwartaal van 2022 zou de economie nog lichtjes kunnen krimpen, maar alle drie andere kwartalen sloten af met groei. Op die manier is een recessie, waarbij de economie twee kwartalen na elkaar krimpt, dus vermeden. Goed nieuws, al had de Nationale Bank vandaag ook een minder goede boodschap.

Concurrentiepositie door indexering

“Er is een risico op een ontsporing”, vertelde NBB-Gouverneur Pierre Wunsch over de toestand van de overheidsfinanciën. De NBB verwacht dat de overheidsschuld tegen 2025 zou kunnen toenemen tot bijna 112 procent van het bruto binnenlands product.

Bovendien zorgt de automatische loonindexering ervoor dat de concurrentiepositie van de Belgische bedrijven op de internationale markten momenteel drie keer sneller dan in normale omstandigheden daalt. De lonen stijgen hier sneller en sterker dan in de buurlanden, waardoor bedrijven grotere kosten hebben en dus minder concurrentiekracht hebben. Indien de inflatie de komende jaren aanhoudt en de automatische indexering dus ook, vreest Wunsch “een aanhoudend verlies van concurrentiekracht.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

2 gedachten over “Nationale Bank waarschuwt voor ontsporing overheidsschuld”

Plaats een reactie

Delen