Ondanks verzet van Ruiseledenaars: fusie met buurgemeente Wingene gaat door

Bron: website Wingene

Uncategorized

Ondanks verzet van Ruiseledenaars: fusie met buurgemeente Wingene gaat door

Anton Schelfaut

De gemeenteraden van Ruiselede en Wingene hebben maandagavond het licht op groen gezet voor een fusie tussen beide gemeenten. Ze zullen nu een gezamenlijk fusievoorstel uitwerken, dat uiterlijk eind volgend jaar ter goedkeuring aan beide gemeenteraden zal worden voorgelegd.

Ruiselede en Wingene zetten hun fusieplan dus onverminderd voort. Nochtans hadden de inwoners van die eerste gemeente zich eind november in een niet-bindend gemeentelijk referendum massaal uitgesproken tégen het plan. Niet minder dan 91,4 procent van de 1.917 deelnemers stemde toen tegen.

De volksraadpleging werd georganiseerd door enkele inwoners die niet akkoord waren met de manier waarop er werd besloten om een fusie door te voeren. Ze verzamelden voldoende handtekeningen om een gemeentelijk referendum te organiseren. Uiteindelijk kwam zo’n 35 procent van de kiesgerechtigde inwoners opdagen. Dat is ruim boven de 20 procent die vereist is om een referendum geldig te verklaren.

Tijdens de gemeenteraad, die moest beslissen over de principiële goedkeuring, verzamelden tientallen voor- en tegenstanders van de fusie met spandoeken aan het gemeentehuis van Ruiselede. Een meerderheid van de raadsleden keurde na een hevige discussie het plan principieel goed. Ook de gemeenteraad van Wingene gaf groen licht. De burgemeesters van beide gemeenten hopen de fusie tegen eind volgend jaar te finaliseren.

Lees meer:
https://redactie.palnws.be/2022/11/ruiseledenaren-stemmen-tegen-fusie-met-buurgemeente-wingene-gemeentebestuur-wilde-niet-dat-inwoners-deelnamen-aan-referendum/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

3 gedachten over “Ondanks verzet van Ruiseledenaars: fusie met buurgemeente Wingene gaat door”

  1. Wat zou je willen met een schepencollege in Ruiselede van RKD-leden (ze durven zelfs de naam CVP niet meer voeren. In de gemeenteraad zitten dan enkele RESPECT-leden, aan wie de moed ontbreekt die gemeenteraad op te blazen ten voordele van de inwoners van Ruiselede.
    En in Wingene is het al niet veel beter: daar heerst een CVP-clan, waar ook BURGERBELANGEN en NV-A hun zeg-zeg mogen doen zonder al te luid te klinken naast die CVP-overmacht.
    Maar één woord: de Ruiseledenaars hebben het onheil over zichzelf afgeroepen door onder de kerktoren te blijven stemmen op eeuwig en voor altijd dezelfde innemers van plaatsen rond de trog.
    Veel geluk met jullie fusie !

  2. Democratie is de dag van vandaag heel ver te zoeken bij de politieke partijen; en dan zijn ze verwonderd dat 12% van de kiezer niet komt opdagen, 8% ongeldig stemt en verder van de andere 80%, 22,7% en 8.7% Vlamingen op extremere partijen stemmen.

Plaats een reactie

Delen