Bankautomaat (bron: Shutterstock)

Uncategorized

Overleg of verplichting voor voldoende bankautomaten

Wannes Neukermans

De federale regering wil overleggen met de bankensector om geldautomaten beter te spreiden. De laatste jaren verdwijnen die steeds meer uit het straatbeeld en in verschillende regio’s is er kilometerslang geen bankautomaat te vinden. Levert overleg niets op, kan er een wettelijke verplichting komen. Dat melden minister van Werk en Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) en staatssecretaris voor Consumentenzaken Alexia Bertrand (Open Vld).

 “Het is simpel: iedereen moet aan zijn of haar centen kunnen”, vertelde staatssecretaris Bertrand donderdag in de Kamer. “Het kan niet zijn dat je daarvoor kilometers moet rijden. Ik bewandel twee sporen. Ofwel werkt de sector mee en maken we goede afspraken om tot een betere dekking komen. Ofwel werkt de sector niet mee en zullen we hen dat via een wet verplichten.”

Neutrale banken

Verschillende gemeentes in België hebben geen bankkantoor – en dus geen automaat om geld af te halen of te storten – meer. Bewoners die niet aan internetbankieren doen en zelfstandigen die op het einde van de dag cash geld willen storten komen daardoor in de problemen.

De vier grootbanken – Belfius, ING, KBC en BNP Paribas Fortis – zijn al langer van plan om neutrale bankautomaten op te richten, om 95 procent van alle Belgen binnen een straal van 5 kilometer van een automaat te voorzien. Maar dat volstaat volgens de federale regering niet.

Er komt tegelijkertijd kritiek op het voorstel, want banken mogen ook niet zomaar geld aanrekenen aan klanten om geld af te halen. Sinds 2004 heeft elke klant wettelijk recht op 24 gratis geldafhalingen per jaar aan bankautomaten van de eigen bank. Een bank mag wél een kost aanrekenen als klanten hun geld afhalen aan een automaat van een andere bank. Zo moeten ING-klanten met een Lion-account een halve euro betalen, telkens ze geld afhalen aan een andere automaat.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

1 gedachte over “Overleg of verplichting voor voldoende bankautomaten”

  1. Creëer een publieke bank in elke dorpskern waar selfbanking en verrichtingen via winket kunnen uitgevoerd worden. Inclusief opvragen van rekeninguittreksels. Belast de private banken als bijdrage van de onkosten.

Plaats een reactie

Delen