Inburgeringsexamen wordt strenger: nieuwkomers moeten 82 procent halen in plaats van 55

Bart Somers. Photo News

Uncategorized

Premier De Croo pikt aantijgingen niet: “Iemand beschuldigen van liegen in de politiek is niet niets”

Anton Schelfaut

Premier Alexander De Croo (Open Vld) pikt de aantijgingen van de oppositie aan zijn adres niet. Dat heeft hij dinsdagavond gezegd in ‘Het journaal’, nadat Knack eerder op de dag WhatsApp-berichten over de begroting had onthuld. “Iemand beschuldigen van liegen in de politiek is niet niets”, hekelt hij.

Knack onthulde gisteren een WhatsApp-conversatie tussen het kabinet van premier De Croo en dat van toenmalig staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker. Daaruit moet blijken dat de Wetstraat 16 de begroting die door De Bleeker werd ingediend wel degelijk had goedgekeurd. De Croo heeft het bestaan van die berichten steeds ontkend, zowel in een interview met De Morgen als in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken.

Oppositiepartijen N-VA, Vlaams Belang en PVDA-PTB wilden dinsdagmiddag in de Kamercommissie Financiën en Begroting de aanwezigheid van de premier vorderen, maar Commissievoorzitter Marie-Christine Marghem (MR) oordeelde daar anders over. De premier moest zich dus niet komen verantwoorden in het parlement, maar dinsdagavond wilde hij wel reageren in de media.

In een reactie aan VRT NWS belooft De Croo dat hij vandaag naar de Kamer zal afzakken om te antwoorden op vragen van de oppositie. Dat deed hij dinsdag niet omdat hij naar eigen zeggen “belangrijke zaken” te doen had, zijnde een gesprek met de sociale partners en ontmoetingen met de eerste minister van Vietnam en de ouders van Olivier Vandecasteele. Die laatste wordt sinds februari vastgehouden in Iran.

(Lees verder onder het artikel.)

https://redactie.palnws.be/2022/12/jong-vld-eist-aanwezigheid-van-premier-de-croo-in-parlement-na-gelekte-whatsapp-berichten-begroting-is-al-jaren-broddelwerk/

Stemmingmakerij

De premier zegt dat hij de aantijgingen van de oppositie, die hem ervan beschuldigt te hebben gelogen, niet pikt. “Iemand beschuldigen van liegen in de politiek is niet niets”, reageert hij.

Volgens de eerste minister hebben de onthullingen van Knack geen enkele nieuwswaarde. De bewuste WhatsApp-berichten zouden immers verstuurd zijn om aanpassingen in de sociale zekerheid goed te keuren, niet het deel over de btw-verlaging op energie. Opmerkingen over dat laatste deel zouden via andere, officiële kanalen zijn overgemaakt. “Een begroting keur je niet goed via berichten”, benadrukt hij.

De Croo meent dat de berichten uit hun context worden gerukt. Hij heeft de indruk dat de oppositie aan “stemmingmakerij” doet omdat ze inhoudelijk ongelijk heeft gekregen van de Europese Commissie en het Rekenhof. Die instanties zouden de aanpassingen van de regering aan de begroting correct hebben bevonden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

5 gedachten over “Premier De Croo pikt aantijgingen niet: “Iemand beschuldigen van liegen in de politiek is niet niets””

  1. De Croo pikt het niet dat hij voor manipulatie van een correcte begroting ter verantwoording wordt geroepen. De arrogantie van een hoog verheven elite culmineert in deze persoon.

Plaats een reactie

Delen