Universiteit van Stanford publiceert lijst met aanstootgevende woorden: "Amerikaans", "grootvader" en "gek" problematisch

Shutterstock

Uncategorized

Universiteit van Stanford publiceert lijst met aanstootgevende woorden: “Amerikaans”, “grootvader” en “gek” problematisch

Carl Deconinck

Nadat het IT-departement van de Universiteit van Stanford eerder al een plan had geïntroduceerd dat kwetsende taal moet helpen te vermijden, verscheen maandag de bijhorende woordenlijst.

In een poging om niemand voor het hoofd te stoten, wil de Universiteit van Stanford elk mogelijk schadelijk taalgebruik uit haar communicatie en zelfs computercodes verwijderen. Gebruikers van haar websites mogen om te beginnen niet worden aangeduid als ‘gebruikers’, zodat ze niet het gevoel krijgen dat ze worden vergeleken met drugsverslaafden. Ook het woord ‘verslaafd’ mag men niet gebruiken, omdat het de neiging heeft om “mensen te definiëren door slechts één van hun kenmerken”. Maar als je ‘verslaafd’ gebruikt om iemand die erg toegewijd is of geniet van bepaalde dingen aan te duiden, is dat ook verkeerd, want dan “bagatelliseer je de ervaring van mensen die problemen hebben met middelenmisbruik”.

‘Trigger warning’

De bekende ’trigger warning’, een waarschuwing voor kwetsend taalgebruik, is intussen zélf kwetsend geworden. De woordkeuze kan namelijk “stress veroorzaken over wat er gaat volgen” en “men kan nooit weten wat een bepaalde persoon wel of niet kan triggeren”. ‘To pull the trigger’ (‘de trekker overhalen’) vermijd je beter ook, want dat is “onnodig gewelddadige beeldspraak”.

Ook beeldspraak met dieren vermijd je best. Amerikaanse uitdrukkingen zoals “er is meer dan een manier om een kat te villen”, “je moet een dood paard niet geselen” of het ook bij ons bekende “twee vliegen doden in een klap” normaliseren volgens de lijst geweld tegen dieren. Een term zoals ‘Amerikaan’ vervangt de universiteit nu liever door een meer nauwkeurig equivalent, zoals ‘burger van de VS’. Amerika is namelijk een continent met 42 landen.

(Lees verder onder de tweet.)

Grootvader

Aan mensen met opvattingen over de lijst mag niet worden gevraagd om die schriftelijk “in te dienen”, omdat “de term kan impliceren dat anderen macht over u hebben”. Woorden met kleur en een positieve of negatieve connotatie verdwijnen ook. Dus geen witboeken, zwarte lijsten of zwarte schapen meer. Personen die websites maken, noemen zichzelf best ook geen ‘webmasters’ meer, want “historisch gezien maakten meesters mensen tot slaaf, beschouwden ze hen niet als menselijk en stonden ze hen niet toe om hun vrije wil uit te drukken, dus deze term moet over het algemeen worden vermeden”.

Ook ‘grootvader’ mag je niet meer gebruiken. Dat woord zou immers verwijzen naar de ‘grandfather clause’, wetgeving uit het verleden die in bepaalde staten het stemrecht afnam van zwarte Amerikanen. Iemand ‘gek’ noemen is dan weer “validistische taal die de ervaringen van mensen met geestelijke gezondheidsproblemen bagatelliseert”.

Zo gaat de lijst nog even door. Op sociale media regent het reacties op de woke richtlijnen. Velen stellen vast dat de realiteit de satire overtreft en vragen zich af wat voor mensen er aan de universiteiten zitten.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

15 gedachten over “Universiteit van Stanford publiceert lijst met aanstootgevende woorden: “Amerikaans”, “grootvader” en “gek” problematisch”

  1. Binnenkort enkel nog communicatie met pictogrammen of zoals de ( uitgemoorde en/of in reservaten opgesloten native burgers van Amerika) met rooksignalen! Morse is eventueel ook een optie! Soms maak ik mij de bedenking of het de moeite waard was dat onze ouders/grootouders daarvoor hun leven tijdens twee wereldoorlogen hebben gegeven of geriskeerd hebben?!

  2. Oplossing: de mond dichtbleven? Beter nog is doen zoals de fabelwezens: hun spijsvertering gaat langs de mond en ze praten door hun kont. Maak er meteen ook monopoden van, die hebben geen twee voeten om mee te laten spelen.

  3. Dit is toch Stanford hé? De wereldbefaamde universiteit waar zowel knappe koppen hebben gestudeerd is nu blijkbaar verworden tot de opper woke tempel van de VS. 🤮🤮🤮🤮

Plaats een reactie

Delen