Uw Mening: Doel 4 en Tihange 3 een winter langer openhouden is onvoldoende

Bron: Photonews

Uncategorized

Uw Mening: Doel 4 en Tihange 3 een winter langer openhouden is onvoldoende

Wannes Neukermans

Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) wil de twee jongste kerncentrales Doel 4 en Tihange 3 nu toch een winter langer openhouden. Volgens oppositiepartij N-VA een “muizenstapje in de goede richting”. Maar N-VA én de christendemocraten pleitten eerder al voor een volwaardige verlenging.

Er circuleren momenteel twee scenario’s binnen de federale regering. In het eerste scenario – dat niet de voorkeur van de groenen geniet – worden de oudste reactoren Doel 1 en 2 en Tihange 2 beperkt verlengd. In de plaats wil minister Van der Straeten eerder inzetten op een korte verlenging van de levensduur van Doel 4 en Tihange 3. Die gaan normaal in juli en september 2025 dicht voor onderhoudswerken.

Uit een risicoanalyse van Elia en Fluxys, de beheerders van het elektriciteits-en gasnet, blijkt dat de bevoorrading in de winter 2025-2026 in het gedrang dreigt te komen. Daarom zouden Doel 4 en Tihange 3 toch nog enkele maanden langer kunnen openblijven om de winter van 2025-2026 te overbruggen.

Het overgrote merendeel van de PAL NWS-lezers (95 procent) is van mening dat er een volwaardige verlenging moet komen. Vier procent oordeelt dat een verlenging van enkele maanden voldoende is. “Alle reactoren moeten verlengd worden, voor 10 of zelfs 20 jaar, zodat onze bevoorradingszekerheid gegarandeerd blijft”, reageert iemand. “Prioriteit voor deze regering is de wet op de kernuitstap volledig te schrappen. Landen zoals NL en de USA blijven niet bij de pakken zitten, en nemen de nodige beslissingen, zelfs met medewerking van de ecologisten.”

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/12/vraag-van-de-week-moeten-doel-4-en-tihange-3-een-winter-langer-openblijven/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

Plaats een reactie

Delen