Iran veroordeelt Brits staatsburger tot de dood: "barbaars"

Illustratiebeeld. Shutterstock

Uncategorized

Iran veroordeelt Brits staatsburger ter dood: “Politiek gemotiveerde daad van barbaars regime”

Carl Deconinck

Alireza Akbari, een voormalig Iraans ambtenaar met zowel de Britse als de Iraanse nationaliteit, is in Iran ter dood veroordeeld voor spionage namens het Verenigd Koninkrijk. De Britten eisen dat de executie niet doorgaat en dat het Iraanse regime de man vrijlaat.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken, James Cleverly, veroordeelt de geplande executie van Alireza Akbari door Iran. Hij noemt het “een politiek gemotiveerde daad van een barbaars regime”. Hij roept daarom op tot de vrijlating van Akbari, die ervan wordt beschuldigd voor de Britse inlichtingendienst te werken.

De Iraanse rechterlijke macht beweert dat Akbari, die tot 2001 viceminister van Defensie was, een “sleutelspion” was voor de Britse regering. Dat meldt het semi-officiële persbureau Tasnim. De autoriteiten zouden hem ontmaskerd hebben door hem valse informatie te geven. Ze beschrijven hem als “een van de belangrijkste infiltranten van de gevoelige en strategische centra van het land”.

(Lees verder onder de tweet.)

Veel terechtstellingen

Akbari beweert dat hij werd gemarteld, geestverruimende drugs kreeg en gedwongen werd om misdaden te bekennen die hij niet had gepleegd. Hij diende eerder als viceminister van Defensie van Iran en stond aan het hoofd van het Strategic Research Institute. Hij was ook lid van de militaire organisatie die de resolutie van de Verenigde Naties (VN) implementeerde om de oorlog tussen Iran en Irak te beëindigen. Dat bericht de Iraanse krant Shargh Daily.

Iran stelt bijzonder veel mensen terecht. Het regime executeerde in 2021 314 mensen, 20 procent meer dan het jaar ervoor. Dat blijkt uit een rapport van mensenrechtenorganisatie Amnesty International uit mei 2022. Veel executies hadden te maken met drugsgerelateerde misdrijven. Om de huidige protesten de kop in te drukken, is men een tijdje terug ook begonnen met het executeren van mensen die daarbij een grote rol spelen. Afgelopen weekend executeerde Iran twee demonstranten die beschuldigd werden van het doden van veiligheidspersoneel. Dat veroorzaakte grote internationale verontwaardiging. Critici zeggen dat de executies het resultaat zijn van overhaaste schijnprocessen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

4 gedachten over “Iran veroordeelt Brits staatsburger ter dood: “Politiek gemotiveerde daad van barbaars regime””

  1. Werner,waarom gaan er nooit personen van Amnesty naar Iran om van hun tak te maken maar altijd vanaf hier,het veilige belgistan,laf zijn is ook een gave.Trouwens als je er niet moet zijn ga je er niet,simpel

Plaats een reactie

Delen