Zelensky belooft actie tegen corruptie in Oekraïne na twee nieuwe schandalen

Foto: NABU

Uncategorized

President Zelensky belooft actie tegen corruptie in Oekraïne na 2 nieuwe schandalen

Carl Deconinck

In Oekraïne werd afgelopen weekend Vasyl Lozynskiy, de viceminister van Infrastructuur, betrapt op het aannemen van 400.000 dollar smeergeld door de Oekraïense anti-corruptiedienst (NABU). President Volodymyr Zelensky belooft het hardnekkige corruptieprobleem in zijn land aan te pakken.

De Oekraïense viceminister en andere leden van een georganiseerde criminele groep zouden zich hebben laten omkopen voor 400.000 Amerikaanse dollar. De minister bood in ruil voor dat geld hulp bij het sluiten van contracten voor de aankoop van apparatuur en machines. Meerdere personen worden nu vastgehouden.

In de zomer van 2022 gaf de Oekraïense regering geld om kritieke infrastructuurvoorzieningen te herstellen en de bevolking in de winterperiode te voorzien van licht-, warmte- en watervoorziening. Uit het onderzoek bleek echter dat een aantal centrale en regionale uitvoerende ambtenaren hadden besloten om openbare middelen te verduisteren. De betrokken ambtenaren zouden de prijzen kunstmatig de hoogte hebben ingejaagd om vooraf bepaalde bedrijven te bevoordelen. Ook Lozynskiy liep daarbij tegen de lamp. Het onderzoek is nog lopende. Het ministerie van Infrastructuur heeft een verklaring uitgestuurd waarin te lezen staat dat het zijn “volledige hulp biedt aan het onderzoek” en dat Lozynskiy werd ontslagen.

Rusland heeft sinds het begin van de oorlog op 24 februari 2022 meer dan 700 kritieke-infrastructuurfaciliteiten in Oekraïne beschadigd. Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Corruptie is in deze omstandigheden bijzonder kwalijk, zowel binnen Oekraïne zelf als voor de Westerse bondgenoten die geld en middelen naar het land sturen.

Daarnaast kwam minister van Defensie Oleksiy Reznikov in het oog van de storm te staan nadat het leger naar verluidt voedsel had veiliggesteld tegen sterk opgeblazen prijzen. Het ministerie van Defensie ontkent de beschuldigingen. Een parlementaire onderzoekscommissie zou hierover klaarheid moeten scheppen. Er volgen ook een interne audit en een spoedvergadering.

Beterschap

President Zelensky, die jaren geleden de verkiezingen won met de belofte om corruptie te bestrijden, beloofde beterschap. Hij noemde corruptie het chronische probleem van Oekraïne dat door de oorlog naar de achtergrond is verdwenen. Hij zei dat corruptie niet zou worden getolereerd en beloofde om deze week belangrijke beslissingen te nemen om het probleem aan te pakken.

“Ik wil dat dit duidelijk is: er zal geen terugkeer zijn naar wat vroeger was, naar de manier waarop verschillende mensen die dicht bij de staatsinstellingen stonden of degenen die hun hele carrière naar een positie smachten, leefden”, zei Zelensky in zijn nachtelijke videotoespraak. “Deze week zal het moment zijn voor passende beslissingen”, zei Zelensky. “De beslissingen zijn al voorbereid. Ik wil ze op dit moment niet openbaar maken, maar het zal allemaal eerlijk zijn.”

Oekraïne heeft een lange geschiedenis van ongebreidelde corruptie en wankel bestuur. De ngo Transparency International zette Oekraïne op de 122ste plaats in zijn jaarlijkse Corruption Perception Index (CPI). Daarmee doet het niet veel beter dan Rusland in 2021. De Europese Unie heeft van anti-corruptiehervormingen een van haar belangrijkste vereisten voor het lidmaatschap van Oekraïne gemaakt, nadat Kiev vorig jaar de status van kandidaat-lidstaat had gekregen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Carl Deconinck (°1985, Ieper) behaalde een master in Politieke Wetenschappen aan de UGent. Carl richt zich vooral op de Belgische en Amerikaanse politiek. Rum- en boekliefhebber.

3 gedachten over “President Zelensky belooft actie tegen corruptie in Oekraïne na 2 nieuwe schandalen”

  1. Het corrupte EP steunt het corrupte Oekraïne met sloten geld! Toffe bende en als het spel ooit escaleert dan lachen de VS in hun vuistje om die domme Europeanen die zich telkenmale laten vangen! Joe en zijn haviken zitten in de Oval Office de dollars te tellen die ze met hun lucratieve wapencontracten en olie/gasleveringen binnenrijven!

  2. en hete ursula en kale michel willen zelensky en co in de EU opnemen,soort zoekt soort,.Hoog tijd dat de EU opnieuw een E E G wordt,geen politieke noch mensenrechten-immigranten continent,maar een plichten ,blank continent

Plaats een reactie

Delen