Afbeelding illustratief. Foto Shutterstock

Afbeelding illustratief. Foto Shutterstock

Cultuuroorlog

Amerikaanse kranten schrappen Dilbert-cartoon nadat bedenker zwarten “haatgroep” noemt

Simon Segers

Verschillende Amerikaanse kranten zullen niet langer de dagelijkse cartoon ‘Dilbert’ publiceren nadat bedenker Scott Adams in een video verklaarde dat Afro-Amerikanen een “haatgroep” zijn. Hij reageerde hiermee op een onderzoek dat concludeerde dat bijna de helft van die groep het niet eens is met de stelling dat het “oké is om blank te zijn”.

Dilbert – een satirische cartoon die zich afspeelt in de werkomgeving – bestaat als sinds 1989 en verschijnt in duizenden kranten in tientallen verschillende landen. Veel van die nieuwsbladen, waaronder The Washington Post en The Los Angeles Times, hebben ondertussen aangekondigd dat de samenwerking nu beëindigd wordt. “Dit is geen moeilijke beslissing”, zei Chris Quinn, hoofdredacteur van de Plain Dealer. “Bij ons is geen plaats voor mensen die racisme aanmoedigen.”

Aanleiding was een reactie van Scott Adams op de resultaten van een bevraging van het opiniepeilingsbedrijf Rasmussen Reports. Hierin werd onder meer gepolst naar bevindingen van de Amerikaanse bevolking over racisme, met vragen als “kunnen zwarte mensen racistisch zijn?” en “is het oké om blank te zijn?”. Hoewel 72 procent van de bevraagden het eens bleek met die laatste vraag, betrof dat slechts 53 procent bij de Afro-Amerikanen.

“Hier kom je niet van terug”

“Als volgens die poll – en dus niet volgens mij – bijna de helft van de zwarte Amerikanen een probleem heeft met blanke mensen, zijn zij een haatgroep”, reageerde Adams in een video op zijn YouTubekanaal. “En dan wil ik ook niks met hen te maken hebben. Zoals de zaken er nu voor staan zou ik blanke mensen adviseren om uit de buurt te blijven van zwarten. Zoiets kan niet opgelost worden.” De cartoonist argumenteerde verder ook dat zwarte buurten geteisterd zijn door problemen, die in blanke buurten onbestaande zijn. Volgens hem heeft het dan ook geen zin om de zwarte gemeenschap bij te staan. “Ik ga mijn afstand houden, want het lijkt niet te lonen. Mijn hele leven heb ik proberen helpen, maar ik ben alleen maar voor racist uitgemaakt”, aldus Adams.

Hij bleek zich ook volledig bewust van de reacties die zijn woorden zouden losmaken. “Tegen maandag zal ik min of meer of meer ‘gecanceld’ zijn. Het merendeel van mijn inkomstenbronnen zal tegen volgende week verdwenen zijn”, sprak hij. “Mijn reputatie is voor de rest van mijn leven onherstelbaar beschadigd. Hier kom je niet van terug.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

7 gedachten over “Amerikaanse kranten schrappen Dilbert-cartoon nadat bedenker zwarten “haatgroep” noemt”

  1. “Racisme”, “diversiteit” en “discriminatie” zijn de sleutelwoorden uit het PoCo-woordenboek waarop heel wat gretig-gulzig subsidieslurpende instanties parasitair vegeteren. Intussen wordt er daartoe bij ons, continu tegen heug en meug, belachelijk veel belastinggeld gemolken. Onthouden bij ons onbarmhartig electoraal vonnis over het Vivaldi PoCo-vaudeville theater in 2024. Er zal duchtig met de Rechtse kiezersvoet tegen het Linkse been van de PoCo-lemen reus, de tricolore democrazy Moloch, gestampt worden tot hij minstens wankelt en hopelijk in elkaar stuikt. “Trop is teveel” zei Paul Vanden Boeynants al tricolore pensen draaiend destijds reeds.

  2. in een klein bedrijf met moslims of negers werken is de snelste manier om een hartaderbreuk te krijgen.Negers komen nooit op tijd en moslims moeten 5xper dag hun kont in de lucht steken,zeg dat eens tegen blank personeel die verder moet werken terwijl de anderen allah aanroepen of de andere een kwartier te laat komt of een kwartier vroeger vertrekt en ze kennen alle trukken van de zwarte foor,geloof me

  3. De Realiteit is, ik heb zowel in muslimlanden als in Africa gewerkt. Daar hebben ze mijn visie op die culturen gevormd, en niet in de de-watjes-doe-maar-zin die hier in het avondland aangeprezen wordt. Wij autochtone avondlanders moeten ons rigieder opstellen, of we worden gans onder de voet gelopen.

Plaats een reactie

Delen