N-VA verzet zich tegen herziening Taalcharter: "Minder Standaardnederlands is contractbreuk door VRT"

Wilfried Vandaele. Photo News

Binnenland politiek

N-VA verzet zich tegen herziening Taalcharter: “Minder Standaardnederlands is contractbreuk door VRT”

Anton Schelfaut

Wilfried Vandaele, fractieleider voor de N-VA in het Vlaams Parlement en tevens voorzitter van de Interparlementaire Commissie van de Nederlandse Taalunie, verzet zich tegen een herziening van het VRT-Taalcharter. Hij wil niet afwijken van de beheersovereenkomst tussen de openbare omroep en de Vlaamse regering, die duidelijk stelt dat standaardtaal de norm is en blijft.

Geertje Slangen, de taalraadsvrouw van de VRT, pleitte afgelopen weekend in De Standaard voor een herziening van het Taalcharter van de openbare omroep ten voordele van tussentaal en dialect. Ze wil naar eigen zeggen nagaan hoe de maatschappij nu klinkt, maar dat vindt Wilfried Vandaele, fractieleider voor N-VA in het Vlaams Parlement, allesbehalve geruststellend. Hij vreest dat de lat daardoor lager zal komen te liggen. Volgens hem wil de taalraadsvrouw “de norm aanpassen aan de praktijk” in plaats van omgekeerd.

Verder herinnert Vandaele eraan dat de VRT elk jaar “een paar honderd miljoen euro” krijgt van de Vlaamse overheid. In ruil daarvoor moet de openbare omroep de opdrachten die vastgelegd zijn in de beheersovereenkomst vervullen. Heldere en correcte standaardtaal gebruiken en mee de norm van die standaardtaal bepalen, zijn twee van die opdrachten. “Dat die norm nu plaats zou moeten ruimen voor ‘hoe de Vlaming in de praktijk praat’, is dus niet alleen onzin, maar zonder meer contractbreuk”, oordeelt Vandaele.

Drogredenering

Volgens de VRT zorgt een soepeler omgang met tussentaal ervoor dat ze gemakkelijker verbinding kan maken met het publiek, maar dat is volgens Vandaele een drogredenering. “Hoe kan je met een per definitie lokaal verankerd dialect of met een tussentaal méér mensen bereiken dan met standaardtaal?”, vraagt hij zich hardop af. “Het omgekeerde is waar.”

Tot slot benadrukt Vandaele dat het in het bijzonder voor sociaal kwetsbaren, nieuwkomers en mensen die onze taal leren “extra belangrijk” is dat ze meteen de standaard aanleren. “Die kunnen ze altijd en overal gebruiken. Standaardnederlands biedt de beste garantie op verbinding, integratie en emancipatie”, besluit hij.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

6 gedachten over “N-VA verzet zich tegen herziening Taalcharter: “Minder Standaardnederlands is contractbreuk door VRT””

  1. Het taalgebruik op de VRT is een schande; Waar is de tijd dat er een dagelijkse rubriek was “VOOR WIE HAAR SOMS GEWELD AANDOET” De huidige generatie van de door de Vlamingen betaalde journalisten en andere zeveraas van de VRT à la Geubels zouden zich moeten schamen over het taaktje dat ze uitkramen

  2. Ik heb er niets tegen dat er in amusementsprogramma’s regelmatig dialect gepraat wordt (ik beschouw dat zelfs als cultuur) maar voor informatie en nieuws bij een gesubsidiëerde omroep moet volgens mij standaardnederlands zonder spraakgebrek de norm zijn. Destijds moest je niet proberen te solliciteren als je met een (Franse) huig-R sprak of Jan ‘noemde’.

Plaats een reactie

Delen