Schotse langstzittende premier neemt ontslag: deed omstreden 'genderwet' haar de das om?

Nicola Sturgeon neemt ontslag (Shutterstock)

Uncategorized

Langstzittende Schotse premier neemt ontslag: deed omstreden ‘genderwet’ haar de das om?

Wannes Neukermans

Nicola Sturgeon, van de progressieve en pro-onafhankelijke SNP, neemt na meer dan acht jaar ontslag als eerste minister van Schotland. Ze was de langstzittende premier ooit van het land, sinds ze in november 2014 het ambt van Alex Salmond overnam. Dat meldt BBC.

Het is nog niet volledig duidelijk wanneer de 52-jarige Sturgeon haar functie zal neerleggen. Ze zou de redenen van haar ontslag bekendmaken tijdens een persconferentie in de Schotse hoofdstad Edinburgh.

Onafhankelijkheid

Sturgeon werd premier toen haar voorganger Alex Salmond (toen ook nog SNP) in november 2014 aftrad nadat de Schotten zich in een referendum nipt tegen de onafhankelijkheid uitspraken. Sturgeon oordeelde toen dat meer bevoegdheden automatisch tot onafhankelijkheid zouden leiden.

Begin 2021 kwam de eerste vrouwelijke premier van het land in de problemen, nadat bleek dat Sturgeon op de hoogte was van seksueel misbruik door haar voorganger Salmond. Toch won de SNP onder leiding van Nicola Sturgeon de verkiezingen van mei 2021 en bleef ze premier.

Genderwet

Dit jaar kwam Sturgeon onder vuur te liggen omdat ze er per se een enorm progressieve genderwet wilde doorduwen. Deze wet zorgde ervoor dat mensen vanaf 16 jaar officieel van geslacht kunnen veranderen, zonder dat ze daarvoor eerst een medische diagnose moesten hebben. Uiteindelijk werd de wetgeving geblokkeerd door het Verenigd Koninkrijk.

Haar voorganger Alex Salmond, die nu de leider van zijn eigen partij is, noemde de campagne van Sturgeon voor die genderwet “het verpesten van de dertigjaarlange strijd voor Schotse onafhankelijkheid”.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2023/01/schotland-en-verenigd-koninkrijk-vechten-over-geslacht-der-transgenders/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

1 gedachte over “Langstzittende Schotse premier neemt ontslag: deed omstreden ‘genderwet’ haar de das om?”

Plaats een reactie

Delen