Thomas Dermine bagatelliseert transfers van Vlaanderen naar Wallonië: "Electorale fabel"

Thomas Dermine. Photo News

Uncategorized

Staatssecretaris Dermine (PS) bagatelliseert transfers van Vlaanderen naar Wallonië: “Politieke fabel van Bart De Wever”

Anton Schelfaut

Volgens staatssecretaris voor Relance Thomas Dermine (PS) zijn de transfers van Vlaanderen naar Wallonië een “politieke fabel” van N-VA-voorzitter Bart De Wever. Dat zegt hij in een interview met La Dernière Heure.

In het interview wijst staatssecretaris voor Relance Thomas Dermine (PS) erop dat Vlaanderen en Wallonië sterker met elkaar verbonden zijn dan velen denken. “Vlaanderen is de grootste klant van Wallonië. En Wallonië is de grootste klant van Vlaanderen, wat veel Vlamingen soms lijken te vergeten”, schetst hij.

Daarom pleit de staatssecretaris ervoor om niet langer te kiezen voor een discours dat beide gemeenschappen tegen elkaar opzet. “Voor Wallonië is het waardevol om een dynamische regio als Vlaanderen naast zich te hebben. Voor Vlaanderen is het waardevol dat zijn zuiderbuur over veel potentieel, grond en arbeidskrachten beschikt”, legt hij uit.

(Lees verder onder het artikel.)

https://redactie.palnws.be/2023/02/economen-in-debat-over-transfers-walen-zijn-niet-lui-maar-door-huidig-systeem-hebben-ze-geen-goesting-om-te-werken/

Politieke fabel

Volgens Dermine zijn er twee soorten transfers. Ten eerste zijn er de inkomenstransfers tussen Brussel, Vlaanderen en Wallonië. Die zijn het gevolg van de vele Vlamingen en Walen die in Brussel werken en er hun inkomen verwerven, maar het uitgeven en hun belastingen betalen in Vlaanderen en Wallonië. Daarnaast zijn er de transfers via de sociale zekerheid. Daarbij geeft Dermine toe dat er inderdaad transfers zijn van Vlaanderen en Brussel naar Wallonië.

Desondanks omschrijft Dermine de transfers van Vlaanderen naar Wallonië als “een politieke fabel” die wordt geïnstrumentaliseerd door N-VA-voorzitter Bart De Wever. In vergelijking met andere Europese landen zijn ze volgens hem immers “erg laag”. “De transfers tussen de deelstaten in Duitsland of de transfers tussen de gewesten in Frankrijk zijn veel omvangrijker dan die tussen Wallonië en Vlaanderen. Samen met Oostenrijk is België het land in Europa waar de transfers tussen de regio’s het laagst zijn”, betoogt hij.

Omgekeerde richting

Verder wijst Dermine erop dat er binnen de sociale zekerheid ook transfers in de omgekeerde richting zijn. “Wat bijvoorbeeld de pensioenen betreft, zijn het de Walen die voor de Vlamingen betalen”, benadrukt hij.

De staatssecretaris stelt dat de transfers door de vergrijzing in Vlaanderen elk jaar kleiner worden. “Vroeger bedroegen ze meer dan 2 procent van het bbp en vandaag ongeveer 1,5 procent. Dat zegt De Wever nooit”, hekelt Dermine.

Tot slot kaart de staatssecretaris aan dat sommige Vlaamse gebieden veel baat hebben bij de transfers. “Het gebied dat het meeste profiteert van de transfers is de Belgische kust, omdat daar veel gepensioneerden wonen. Gebieden zoals de provincie Limburg of Wallonië, die een industriële traditie hebben, zijn ook netto-ontvangers van transfers”, besluit hij.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

13 gedachten over “Staatssecretaris Dermine (PS) bagatelliseert transfers van Vlaanderen naar Wallonië: “Politieke fabel van Bart De Wever””

  1. De transfers zijn volgens dit Waals genie verzonnen en tegelijkertijd zijn ze volgens hem aan het afnemen. Socialist zeker? Die komt dus uit dezelfde augiasstal als Guy Mathot met zijn idiote uitspraken.

  2. Tja, en volgens putain zijn de Oekraïners ook rusland binnen gevallen. Als hij dan toch beweerd dat de transfers overdreven zijn zal Vlaanderen eens een jaartje deze overslaan en eens zien wat deze rode kaviaarsocialist zijn bewering volhoud.

  3. Volkscommissaris Dermine hallucineert. Waar blijft de plausibele verklaring voor het gebrek aan activering van Waalse werklozen? Ligt de fout bij de werklozen en/of de PS? Of ligt de hoofdverantwoordelijkheid bij de Vlaamse cordon partijen die in de Wetstraat een frauduleus donatiesysteem naar Wallonië handhaven zonder interesten aan te rekenen. Vlaamse politieke woke partijen financieren vrijwillig de Waalse PS hangmattenpolitiek via de Wetstraat. Vandaar het gezegde dat de Wetstraat corrumpeert. Conclusie: de Sociale Zekerheid moet gesplitst worden. Waarom heeft Bart De Wever (N-VA) tijdens zijn “graai naar de macht” in 2014 die opportuniteit, in een federale regering met Vlaamse en N-VA meerderheid, niet benut?

  4. Als die nog een uurtje verder praat dan is het alsof de transfers niet van Vlaanderen naar Wallonië gaan, maar omgekeerd! Het is maar hoe je het uitlegt, hé? Het hoeft daarom niet de waarheid te zijn. Te meer daar toch niemand verwacht dat er waarheid uit de mond van een PS’r komt!

  5. Waar wachten we op ! De PS via mijnheer Dermine zeggen het zelf : ‘Transfers’ dat is een verbeelding van de Nederlandstaligen. Dus nu het moment om elke regio finantieel onafhankelijk te maken van de andere. Kap er mee !

  6. Draai de Vlaamse enkel richt “solidariteit”(sic) geldtransfer kaar naar de hangmatten over de taalgrens dicht zodat de vermeende “fabel”(sic) ophoudt verteld te worden.

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen