Triomf van Meloni in regionale verkiezingen: "Duidelijke overwinning van rechts"

Giorgia Meloni. Shutterstock

Uncategorized

Triomf van Italiaans premier Meloni bij regionale verkiezingen: “Duidelijke overwinning van rechts”

Piet Van Nieuwvliet

De Italiaanse premier Giorgia Meloni heeft, na de succesvolle parlementsverkiezingen, opnieuw twee mooie overwinningen achter haar naam kunnen schrijven. In de twee belangrijkste regio’s, Lombardije en Latium, kon haar rechtse coalitie de regionale verkiezingen overtuigend winnen. Latium, de regio rond de hoofdstad Rome, werd na 10 jaar van links ontfutseld. 

Tot nu toe werd Latium door de socialisten samen met de Vijfsterrenbeweging geregeerd. Na de verkiezingen van afgelopen zondag en maandag is die heerschappij voorbij. Meloni haalde met haar coalitie 50,7 procent van de stemmen, een absolute meerderheid dus. Haar Fratelli d’Italia haalden 36 procent van de stemmen binnen, duidelijk meer dan de partners Lega en Forza. In de beide regio’s leeft één op de vier Italianen. 

Overwinning van rechts

In Lombardije was de overwinning van rechts nog groter. De coalitie van Meloni, getrokken door Attilio Fontana, haalde 54,6 procent van de stemmen. De linkse tegenkandidaat Pierfrancesco Majorino moest genoegen nemen met een ontgoochelende 33,9 procent. Een derde kandidaat, Letizia Moratti, die met een onafhankelijke lijst opkwam en vroeger nog minister was in de regeringen van Berlusconi, haalde 9,8 procent. Marjorino gaf ruiterlijk toe: “Dit was een duidelijke overwinning van rechts.” 

Opvallend in Lombardije – in het verleden steeds een van de belangrijkste wingewesten voor de rechtse Lega – zijn zeker ook de stemmenpercentages van de verschillende rechtse partijen. De grootste partij in Lombardije zijn ook hier de Fratelli d’Italia (met 25,6 procent), gevolgd door de linkse Pd met 21,82 procent, de Lega met 16,53 procent en Forza Italia met 7,23. 

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Piet is een auteur die voor 't Pallieterke al heel wat jaren op de teller heeft. Voor PAL NWS brengt hij vooral nieuws aan van gebeurtenissen binnen Europa. Daarbij trekken vooral onderwerpen als migratie en vrijheid zijn aandacht.

Plaats een reactie

Delen