Waals minister van Begroting: "Wij hoeven in 2024 niet te bedelen bij de Vlamingen"

Adrien Dolimont. Photo News

Uncategorized

Waals minister van Begroting: “Wij hoeven in 2024 niet te bedelen bij de Vlamingen”

Anton Schelfaut

Volgens Waals minister van Begroting Adrien Dolimont (MR) zal het Waals Gewest in 2024 niet moeten bedelen bij de Vlamingen. Dat zegt hij in een interview met De Tijd.

In Terzake liet Wetstraatjournalist Christophe Deborsu enkele maanden geleden zijn licht schijnen over de weinig rooskleurige financiële toestand in Franstalig België. Deborsu onthulde dat veel politici hem achter de schermen toevertrouwen dat ze aan de Vlamingen om meer geld zullen moeten vragen, al dan niet in ruil voor meer bevoegdheden. “Wij zullen op onze knieën moeten bedelen in een zeer moeilijke situatie op een zeer moeilijk moment”, schetste hij.

Waals minister van Begroting Adrien Dolimont (MR) ziet naar eigen zeggen geen enkele reden waarom de Franstaligen zouden moeten gaan bedelen bij de Vlamingen. “De afbouw van het overgangsmechanisme in de bijzondere financieringswet vanaf 2025 is al ingecalculeerd in onze cijfers. Wat Wallonië nu vooral moet doen, is tonen dat we onze toekomst in handen nemen via hervormingen”, benadrukt hij.

Staatshervorming

Daarnaast zijn er volgens Dolimont urgentere zaken dan lange onderhandelingen over een staatshervorming. “Maar als je ziet hoe het politieke landschap evolueert, lijkt het me onvermijdelijk. Als extra bevoegdheden naar de regio’s verschuiven, is het uiteraard niet meer dan logisch dat de budgetten meekomen”, besluit hij.

https://redactie.palnws.be/2022/09/christophe-deborsu-over-penibele-financiele-situatie-wallonie-wij-gaan-op-onze-knieen-moeten-bedelen-geld/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

7 gedachten over “Waals minister van Begroting: “Wij hoeven in 2024 niet te bedelen bij de Vlamingen””

  1. Het Vlaams parlement moet referendum houden over de totale spitsing van de Belgische fiscaliteit, Sociale Zekerheid, Tewerkstelling, Arbeidsrecht, Mobiliteit, Defensie, Binnenlandse Zaken, Justitie, Politie, Staatsveiligheid , Defensie. De Vlaamse particratie moet de Wetstraat onbevoegd verklaren op Vlaams grondgebied. Het Vlaams Gewest moet onverwijld uitgeroepen worden tot Vlaamse Democratische Reupubliek en de premier van Vlaanderen dient illico rechtreeks verkozen te worden door het Vlaamse electoraat. Vlaanderen moet zich voorlopig laten vertegenwoordigen door Nederland in de EU, UNO en NAVO.

  2. Het klinkt allemaal goeden wel hoor, daar niet van. Maar onze pappenheimers in de traditionele partijen + Groen en Pvda kennende zal dat nog niet voor morgen zijn. Tenzij een klinkende overwinning door de V-partijen. En dan moeten die nog willen aan dezelfde koord trekken.

  3. Met alle respect maar ik vrees dat er in de ene of andere schuif op de Generale Staf te Evere wel een draaiboek ligt om dit plan te counteren!? Onder druk van het Hof,de haute finance,VBO en andere actoren…. zal dit zomaar niet zonder slag of stoot gebeuren! Wie gaat dit op zijn geweten willen hebben om een bindend??? referendum te organiseren?? Homans,De Wever, Jambon,Weyts, Van Grieken,Mahdi, Rousseau,Somers,Crevits….Wat gaat er bv gebeuren met de F16/F35 die in Kleine Brogel staan? Overvliegen naar Florennes?!Met de Amerikaanse kernwapens te KB?! Denkt u echt dat Uncle Sam anarchie gaat dulden?! Wat met de eenheden die bevolen worden door Nederlandstalige officieren?! Gaan ze zoals in ex Joegoslavië waar je de JNA(Yugoslav National Army) had overlopen naar de deel republieken met een burgeroorlog als kers op de taart?! Dream on zou ik zeggen…

  4. Splitsing ? België is voor 60% een NL-talige staat, met een Duistalige en Franstalige minderheid. Dus aan ons om te besturen ipv te splitsen. Voor nederlandsonkundigen/onwilligen kunnen er in een overgangsperiode tolken voorzien worden.

Plaats een reactie

Delen