Zeg niet Dikkebus, maar "Enormebus": cartoonist drijft spot met politiek correcte aanpassingen aan boeken van Roald Dahl

Via Photoshop veranderde Diederik Vandenbilcke de naam van het dorp Dikkebus naar "Enormebus"

Cultuuroorlog

Zeg niet Dikkebus, maar “Enormebus”: cartoonist drijft spot met politiek correcte aanpassingen aan boeken van Roald Dahl

Anton Schelfaut

Diederik Vandenbilcke, een cartoonist uit Ieper, heeft de politiek correcte aanpassingen aan de kinderboeken van Roald Dahl op een ludieke manier aan de kaak gesteld. Via Photoshop veranderde hij de naam van het dorp Dikkebus naar “Enormebus” op een foto van het plaatsnaambord.

Enkele bekende verhalen van de Britse schrijver Roald Dahl, zoals ‘Sjakie en de chocoladefabriek’ en ‘Matilda’, zijn voortaan politiek correct. De personages werden minder grotesk gemaakt door beschrijvingen van hun fysieke uiterlijk af te zwakken. Het woord “dik” is uit elk boek weggehaald, waardoor Caspar Slok uit ‘Sjakie en de chocoladefabriek’ voortaan als “enorm” wordt omschreven. De Oempa Loempa’s zijn niet langer “piepklein” of “niet hoger dan mijn knie”, maar gewoon “klein” en zelfs genderneutraal: geen “kleine mannen”, maar “kleine mensen”. Ook woorden als “gek”, “zwart” en “wit” werden geschrapt.

De reactie van de Belgische auteur Marc De Bel, die niet te spreken is over de aanpassingen, vormde een bron van inspiratie voor cartoonist Diederik Vandenbilcke. “Ik wilde zelf aan de slag gaan met woorden die beginnen met ‘lelijk’ of ‘dik’. Diksmuide was een optie, maar uiteindelijk viel de keuze op Dikkebus omdat ‘Enormebus’ beter bekt dan ‘Enormsmuide'”, vertelt hij aan VRT NWS.

(Lees verder onder het artikel.)

https://redactie.palnws.be/2023/02/verhalen-van-roald-dahl-zijn-voortaan-politiek-correct-genderneutrale-oempa-loempas-en-geen-dikke-of-lelijke-personages-meer/

Photoshop

Via Photoshop bewerkte Vandenbilcke een foto van het plaatsnaambord van Dikkebus, een deelgemeente van de stad Ieper in de provincie West-Vlaanderen. De bewerkte foto, waarop het lijkt alsof “Dikke” overspoten is met graffiti en vervangen door “Enorme”, zette veel mensen op het verkeerde been. “Er waren zelfs journalisten en andere inwoners die gaan kijken zijn naar de borden in het dorp. De foto wordt ook veel gedeeld op sociale media, dus blijkbaar is het goed bewerkt”, lacht hij.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

1 gedachte over “Zeg niet Dikkebus, maar “Enormebus”: cartoonist drijft spot met politiek correcte aanpassingen aan boeken van Roald Dahl”

Plaats een reactie

Delen