Aantal stakingsdagen in België ligt bijna 4 keer hoger dan in Nederland en Frankrijk

Archiefbeeld. Photo News

Binnenland politiek

Aantal stakingsdagen in België ligt bijna 4 keer hoger dan in Nederland en Duitsland

Anton Schelfaut

Tussen 2020 en 2021 werd in België gemiddeld 57 dagen per jaar gestaakt per 1.000 werknemers. Dat blijkt uit cijfers van The European Trade Union Institute (ETUI), die Vlaams minister van Begroting Matthias Diependaele (N-VA) naar aanleiding van de nationale stakingsdag op Twitter deelde. “De vakbonden in dit land grijpen gewoon te vaak en te snel naar het stakingswapen”, hekelt hij.

Sinds donderdagavond om 22 uur organiseren de vakbonden een nationale staking. Bij de openbare diensten, De Lijn, de NMBS en de MIVB legt een deel van het personeel voor 24 uur het werk neer. Op die manier protesteren de bonden tegen de onderfinanciering en -bezetting van de overheidsdiensten en de pensioenplannen van de regering.

Stakingswapen

Volgens Vlaams minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele (N-VA) grijpen de Belgische vakbonden “te vaak en te snel naar het stakingswapen”. Hij betreurt dat de treinreizigers “voor de zoveelste keer” gegijzeld worden door de spoorvakbonden.

Diependaele verwijst daarbij naar cijfers van The European Trade Union Institute (ETUI) voor de periode 2020-2021. Daaruit blijkt dat het aantal stakingsdagen per 1.000 inwoners in België (57) ongeveer 4 keer hoger ligt dan in Duitsland (13) en Nederland (16). Enkel Frankrijk doet slechter met 79 dagen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

5 gedachten over “Aantal stakingsdagen in België ligt bijna 4 keer hoger dan in Nederland en Duitsland”

  1. Te lezen op internet ; stakingsdagen in Wallonië versus Vlaanderen. Alweer vallen de verschillen op, en krijgen we de bevestiging dat we twee verschillende volkeren zijn. Tot spijt van onze Belgicisten, en al te veel ten koste van het verplicht samen te moeten leven. Van de Vlaamse belastingbetaler toch.

  2. Men vergeet er wel bij te vermelden dat ALLE stakingen door ambetantenaren worden gedaan en niet door de privaat sector. En waarom? OMdat ambetantenaren nooit genoeg hebben van een dik loon, kortingen overal, weinig werken en een dik pensioen, ze volgen gewoon hun poliZiekers.

Plaats een reactie

Delen