Brouwers betreuren dat ze niet betrokken zijn bij interfederaal alcoholplan dat reclame inperkt en minimumprijs wil opleggen

Bron: Shutterstock

Binnenland politiek

Brouwers betreuren dat ze niet betrokken zijn bij interfederaal alcoholplan dat reclame inperkt en minimumprijs wil opleggen

Wannes Neukermans

Woensdag ondertekenden de verschillende ministers van Volksgezondheid een plan om alcoholmisbruik in ons land te voorkomen. Sectororganisatie Belgische Brouwers wil meewerken aan een interfederaal alcoholplan, maar betreurt het gebrek aan inspraak. Zo verzetten ze zich tegen een minimumprijs op alcoholische dranken en willen ze geen verbod op alcoholreclame.

Het plan dat de verschillende ministers ondertekenden, bevat 75 maatregelen die de komende jaren uitgerold zullen worden. Zo komen er strengere regels voor reclame, wordt de verkoop beperkt en moeten mensen betere toegang tot verslavingshulp krijgen. Er lopen ook gesprekken om een minimumprijs voor alcoholische producten in te voeren.

Reclame en minimumprijs

De brouwers zijn te weinig gehoord bij het opstellen van het plan. Nochtans vinden ze zelf dat ze al jarenlang mee pleiten voor een verantwoorde omgang met alcohol. Denk aan hun rol bij de BOB-campagnes. En de sector is zeker niet tegen een alcoholplan, zeker omdat de bescherming van jongeren centraal staat.

Belgische Brouwers verzet zich echter tegen het wettelijk kader dat alcoholreclame verbiedt voor en na radio-en tv-programma’s voor minderjarigen. De sector had liever het akkoord, dat in 2019 gesloten werd met toenmalig federaal minister Maggie De Block, behouden gezien. Het convenant voorzag onder meer strengere regels en de Jury voor Ethische Praktijken (JEP) als onafhankelijk controleorgaan.

Daarnaast wil de sectororganisatie geen minimumprijs. Die is “niet wenselijk”, gezien de vraag-en aanbodwerking. Bovendien betreuren de brouwers dat ze niet betrokken werden in de debatten. “Om de strijd tegen alcoholmisbruik op een duurzame en effectieve manier verder te zetten, zijn de Belgische brouwers, zoals steeds, vragende partij om hun inzichten bij te dragen en samen met de federale en regionale beleidsmakers het beleid vorm te geven. Ook na 2025.”

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2022/11/federale-regering-wil-alcoholreclame-gedeeltelijk-verbieden/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

5 gedachten over “Brouwers betreuren dat ze niet betrokken zijn bij interfederaal alcoholplan dat reclame inperkt en minimumprijs wil opleggen”

  1. Wij hebben ook GEEN inspraak in de graaicultuur van deze graaiers, al deze regeltjes zijn enkel om de staatskas te spijzen, lees, hun zakken te vullen want vanaf volgend jaar zullen er minder postjes zijn voor de graaiers.

  2. als ze nu eens begonnen met een actieplan voor cocaïne, voor zover ik weet heeft van de 1500 kleinschalige brouwerijen in belgie er nog geen een een aanslag gepleegd op de concurrentie; en waarom moet de bierliefhebber opdraaien voor het misbruik van een kleine minderheid ? verslavingshulp akkoord, maar een minimum prijs en beperkt waar ge kunt kopen ???

  3. Inderdaad die krijgen geen inspraak. Is dan ook illegaal en vergif, maar alcohol heeft er wel voor gezorgd dat wij hier in ons platte land met moerassen en slecht water iets te drinken hadden waar we niet aan stierven terwijl we de darmen uit ons lijf scheten en kotsten, in een woestijn, als er water is, is het voldoende om te koken en er een smaakje aan toe te voegen om iets drinkbaar te krijgen zonder ziek te worden

Plaats een reactie

Delen