PEILING. Opnieuw hoog percentage voor confederalisme of onafhankelijkheid

Bart De Wever en Tom Van Grieken. Photo News

Binnenland politiek

PEILING. Opnieuw hoog percentage voor confederalisme of onafhankelijkheid

Anton Schelfaut

Bijna de helft van de Vlamingen (45 procent) is van mening dat de deelstaten meer zeggenschap moeten krijgen. Dat blijkt uit een peiling van iVOX die werd uitgevoerd bij 2.000 respondenten op vraag van het Overlegcentrum van Vlaamse Verenigingen (OVV).

In aanloop naar de verkiezingen van 9 juni 2024 heeft iVOX in opdracht van het OVV 2.000 Vlamingen bevraagd over een aantal politieke thema’s, waaronder de staatsstructuur.

27 procent van de respondenten is van mening dat België in zijn huidige vorm kan blijven bestaan. Op de vraag of België opnieuw meer bevoegdheden moet krijgen, antwoordt 29 procent positief.

Bijna de helft van de ondervraagde Vlamingen (45 procent) vindt dat de deelstaten meer zeggenschap moeten krijgen. De meerderheid van hen (29 procent) verkiest een confederaal model boven een onafhankelijk Vlaanderen en Wallonië (16 procent).

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

1 gedachte over “PEILING. Opnieuw hoog percentage voor confederalisme of onafhankelijkheid”

  1. De ambities van Bart Dewever zijn identiek met deze in 2014. Behoud van de macht in Vlaanderen via de Vlaamse regering en een coalitie met de Walen voor postjes in de Belgische regering. Binnen die context is het pijnlijk te moeten aanschouwen hoe Tom VG bijna smeekt voor een koppeling met BDW. Wat heeft Tom te bieden aan de ambitieuze N-VA voorzitter als bruidsschat? Het Projekt van VB is trouwens, alsnog, niet compatibel met de business- belangen van financiële groepen die bij BWD lobbyen. Quid separatisme? Begin alvast met het overtuigen van het Vlaams Parlement voor een test via referendum. En waarom geen een zitje in het Belgisch parlement voor een Duitstalige politicus uit de Oost-kantons? En last but not least: wanneer krijgen de leden van het VB een democratisch verkozen voorzitter?

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen