Afbeelding illustratief. Foto Shutterstock

Afbeelding illustratief. Foto Shutterstock

Uncategorized

Duitsland en EU bereiken akkoord over verbod op verbrandingsmotoren

Simon Segers

De Europese Commissie en Duitsland hebben een akkoord bereikt betreffende de verkoop van auto’s met verbrandingsmotoren die uitsluitend op synthetische e-brandstoffen rijden. Hiermee wordt voorzien in een uitzondering op de wetgeving die voorschrijft dat vanaf 2035 alleen nog zero-emissie auto’s verkocht mogen worden.

Frans Timmermans, leider van de Europese Green Deal, bevestigde op Twitter dat er een overeenkomst is bereikt en voegde eraan toe dat er nu gewerkt zal worden aan de bepaling van de CO2-normen voor auto’s. Het is echter nog onduidelijk hoe de Commissie dat precies gaat doen. Wel heeft de Commissie ingestemd met het creëren van een nieuwe categorie voor voertuigen die op e-brandstoffen rijden binnen het bestaande Euro 6-reglement, en deze te “integreren” in de CO2-standaardenwetgeving.

Aan de overeenkomst gingen lange discussies tussen de Europese Unie en Duitsland vooraf, die een bindende juridische taal wilden om ervoor te zorgen dat de Commissie aan hun eisen zou voldoen. Zelfs als het Europees Parlement of de rechtbanken bezwaren zouden opwerpen tegen enige aanpassingen of juridische bijlagen bij de wetgeving inzake de verkoop van auto’s en bestelwagens vanaf 2035.

Blokkerende minderheid

De Duitse Transportminister Volker Wissing bevestigde de deal. “We hebben kansen veiliggesteld voor Europa door belangrijke opties open te houden voor klimaatneutrale en betaalbare mobiliteit”, sprak hij. De deal betekent dat Duitsland effectief zijn oppositie tegen de wet op de verkoop van auto’s met verbrandingsmotoren heeft laten vallen, waardoor een blokkerende minderheid die vorig jaar een deal tussen de drie EU-instellingen in de weg zat, is verdwenen.

Het blijft onduidelijk of Italië erin geslaagd is een afzonderlijke oplossing te vinden voor biobrandstoffen, maar zonder de steun van Berlijn heeft Rome geen manier om de wetgeving tegen te houden. De energieministers zullen de voorgestelde regelgeving naar verwachting deze week bespreken tijdens een bijeenkomst op dinsdag.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

1 gedachte over “Duitsland en EU bereiken akkoord over verbod op verbrandingsmotoren”

  1. Extreem linkse frans timmermans krijgt maandelijks een luttele 21.000€ om absurditeiten te verkondigen zoals dat de koeltorens bij de kerncentrales CO2 zouden uitstoten. Hoe hoger de ambetantenarenpree, hoe idioter. En de elektrische wagens worden gepromoot zonder rekening te houden met de vervuilende energiebron die de elektriciteit aan maakt en het afval en productie van de batterijen. Daar waar de logica eindigt, daar begint extreem links en de ambetantenarij, lees – idiote zakkenvullers.

Plaats een reactie

Delen