Federale regering maakt 158 miljoen euro extra vrij voor asielopvang: "Wereldvreemd"

Wouter Vermeersch. Photo News

Uncategorized

Federale regering maakt 158 miljoen euro extra vrij voor asielopvang: “Wereldvreemd”

Anton Schelfaut

Vlaams Belang is kritisch voor het begrotingsakkoord van de federale regering. Dat de regering dit jaar 158 miljoen euro extra vrijmaakt voor de opvang van asielzoekers, “terwijl er wordt bespaard op de gepensioneerden en de allerzwaksten”, zet kwaad bloed bij de oppositiepartij.

Na dagenlange onderhandelingen heeft het kernkabinet van de federale regering donderdagmiddag een akkoord bereikt over de begrotingscontrole. Het akkoord bevat 2,65 miljard euro aan nieuwe besparingen en belastingen, maar ook 900 miljoen euro aan nieuwe uitgaven. Dat brengt de totale begrotingsinspanning op 1,75 miljard euro, zowat 0,3 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Nochtans hadden het IMF, de Europese Commissie en het Planbureau aangedrongen op een jaarlijkse besparing van 1 procent om het Europese strafbankje te vermijden.

Om de begrotingsinspanning te realiseren, wordt de verhoging van de minimumpensioenen beperkt. De laatste schijf van de verhoging van de laagste uitkeringen wordt dan weer volledig geschrapt. Die maatregelen leveren samen zo’n 374 miljoen euro op. Een minimumbelasting voor multinationals en hun dochterondernemingen van 15 procent moet 600 miljoen euro in het laatje brengen.

Financiële afgrond

Volgens Vlaams Belang-Kamerlid Wouter Vermeersch blijven de door de regering beloofde hervormingen uit. De begrotingsinspanning is voor hem “onvoldoende”. “Er is geen spoor te bekennen van besparingen op de miljardenfacturen van de migratie, de transfers, de Europese Unie en de vele miljoenen die worden verspild in het politieke systeem”, schetst hij.

Vermeersch noemt het “onaanvaardbaar” dat de regering bespaart op de pensioenen en de sociale uitkeringen, maar tegelijkertijd 158 miljoen euro extra uitgeeft aan asielopvang. Nochtans werd voor 2023 al een recordbedrag van 703 miljoen euro voorzien voor de opvang van asielzoekers. “De wereldvreemdheid van deze Vivaldi-regering kon niet beter geïllustreerd worden”, zegt hij. “Bovendien duwt dit begrotingsakkoord ons verder richting de financiële afgrond.”

Dat ook de beloofde loonsverhoging voor de politie ontbreekt in de begrotingstabellen, zet kwaad bloed bij Vlaams Belang-Kamerfractieleider Barbara Pas. “Vivaldi kiest voor extra uitgaven voor asiel en besparingen op onze politie”, vat ze samen. “We kunnen de hoop op een ander beleid deze legislatuur definitief opbergen, vrees ik.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

11 gedachten over “Federale regering maakt 158 miljoen euro extra vrij voor asielopvang: “Wereldvreemd””

  1. 158 miljoen voor ‘kansenparels’ die onze leefomgeving onveilig komen maken, OMG, kan het nog slechter?
    Terwijl de staatsschuld al 647 miljard euro bedraagt, gaan ze nog geld uitgeven aan die onzin.
    Hoogtijd dat het VB aan de macht is!!!

  2. Wat pure & onversneden xenofiele en autochtonofobe verbrassing van ons belastinggeld om mensen te trakteren die voordien nooit één enkele cent bijgedragen hebben. In schril contrast daarmee staat de halve appel & kwart ei pensioentje van wie een lange loopbaan enorm veel bijgedragen heeft als economisch productieve tot het BBP (voorheen : BNP) !

Plaats een reactie

Delen