De plenaire vergadering van het Waals Parlement. Photo News

De plenaire vergadering van het Waals Parlement. Photo News

Binnenland politiek

Huiszoeking in Waals Parlement in kader onderzoek naar geschorste griffier

Simon Segers

Leden van de gerechtelijke politie hebben donderdagochtend, in opdracht van het gerecht van Namen, een huiszoeking uitgevoerd in het Waals Parlement. Volgens Le Soir zou het gerecht op zoek zijn naar informatie over een verdachte aanbesteding betreffende een softwarevernieuwing in het parlement.

Parlementsvoorzitter André Frédéric valt niet van zijn stoel door het gebeuren. “Alles wat ik momenteel kan zeggen, is dat dit geen verrassing is”, verklaarde hij. “Er loopt een gerechtelijk onderzoek en deze huiszoeking maakt daar deel van uit.”

De wandaden van griffier Frédéric Janssens lijken het voorwerp van interesse voor het Naamse gerecht. Meer bepaald verdachte omstandigheden waarbij het Brusselse IT-bedrijf Synapsis het contract kreeg voor de vernieuwing van de informatica in het parlement. Alvorens de aanbesteding was uitgeschreven zou een bestuurder van Synapsis namelijk een kopie van de oude software in handen hebben gekregen. Het Bureau van het Waals Parlement overhandigde dat dossier aan het parket van Namen. 

De schandalen van de griffier

Griffier Janssens werd afgelopen zomer aangeklaagd wegen pesterijen en intimidatie van zijn werknemers. In september besloot het Bureau om hem gedurende zes maanden te schorsen met behoud van salaris; een beslissing die eerder deze week met een half jaar verlengd werd. Janssens en voormalige voorzitter van het Waals Parlement Jean-Claude Marcourt (PS) kregen ook veel kritiek toen ze eind 2021 duizenden euro’s belastinggeld spendeerden aan hotels, vliegtickets en maaltijden tijdens een reis naar Dubai. Marcourt nam eind vorig jaar ontslag, maar heeft ondertussen reeds zicht op andere mandaten. Verder heeft Janssens ook de budgetten voor verschillende openbare bouwprojecten zwaar overschreden. Zo kwam de finale kostprijs van het Huis van de Parlementsleden in Namen neer op bijna 21 miljoen euro, terwijl slechts 10 miljoen voorzien was.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2023/01/dubieuze-overheidsopdrachten-en-uitgaven-waals-parlement-worden-onderzocht-door-rechtbank/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

Plaats een reactie

Delen