IN BEELD. Protesten tegen Macron en Franse pensioenhervorming
Uncategorized

IN BEELD. Protesten tegen Macron en Franse pensioenhervorming

Wannes Neukermans

Verschillende Franse vakbondsorganisaties betogen al dagenlang tegen de pensioenhervorming. Zo’n 440 politieagenten raakten al gewond bij de rellen en er zouden al bijna 500 mensen gearresteerd zijn. Het geweld bij de protesten is toegenomen sinds de Franse regering onder leiding van president Macron via een achterpoortje het parlement passeerde om de pensioenhervorming door te drukken.

Donderdag gingen doorheen het hele land in totaal meer dan een miljoen mensen de straat op om te protesteren tegen de pensioenhervorming. In de hoofdstad Parijs ging het om enkele honderdduizenden demonstranten. Volgens de politie waren er ook 1.500 in het zwart geklede relschoppers aanwezig.

Er zouden doorheen het hele land al bijna 1.000 brand(jes) aangestoken zijn. Wegen en olieraffinaderijen worden geblokkeerd, vuilniswagens rijden niet uit, bussen en treinen blijven stilstaan… Vakbonden hekelen het “gewelddadige optreden” van de Franse ordediensten.

Brutaal of broodnodig?

De Franse regering heeft besloten om de huidige pensioenleeftijd (62 jaar) stapsgewijs te verhogen. Tegen 2030 zou de leeftijd voor iedereen op 64 jaar moeten liggen. Bovendien moeten werknemers die een volledig pensioen willen ontvangen, tegen 2027 ook 43 jaar gewerkt moeten hebben. “Oneerlijk en brutaal” volgens de vakbonden, “broodnodig” volgens de Franse regering.

Het is al de negende dag dat de Franse vakbonden acties organiseren tegen de pensioenplannen. Volgende week dinsdag volgt een nieuwe protestactie. Niet alleen de pensioenhervorming, maar ook de manier waarop die werd doorgedrukt  zorgt voor wrevel.

De Franse regering paste een speciale procedure toe, waarbij de premier een wet zonder discussie kan doordrukken. Nadien moest de premier dan wel het vertrouwen van het parlement vragen. Die vertrouwensstemming overleefde premier Élisabeth Borne nipt.

Laagste pensioenleeftijd van Europa

In Frankrijk ligt de wettelijke pensioenleeftijd momenteel op 62 jaar, de laagste leeftijd van Europa. Als de pensioenleeftijd verhoogd wordt naar 64 jaar, zullen enkel Zweden en Estland lagere pensioenleeftijden hebben (63 jaar). In Bulgarije geldt voor vrouwen een pensioenleeftijd van 62 jaar. Bovendien telt een Franse werkweek slechts 35 uren. In Frankrijk ligt het gemiddelde netto maandelijks pensioen rond de 1.400 euro.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2023/03/rn-met-opgeheven-hoofd-in-frans-pensioendebat/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

2 gedachten over “IN BEELD. Protesten tegen Macron en Franse pensioenhervorming”

  1. In tegenstelling tot de politiek linkse fascistische staking tegen de supermakten van Delhaize waarin de vakbonden via terreur werkwilligen en klanten van de supermarkten en zaakvoerders terroriseren, steun ik de protesten tegen de Franse pensioenhervorming.

  2. Ik vrees dat de Fransen niet zo boos zijn om die 2j langer dat ze moeten werken, maar vooral op de dictatoriale manier het invoeren van deze wet en het aldus misprijzen van de democratie. Ze weten nochtans niet hoeveel slechter wij het hier doen (in Vlaanderen) met het misprijzen van de democratie en
    de pensioenleeftijd, die we ook weer aan dezelfde partij te danken hebben die onze woonbonus heeft afgenomen en ons de digitale meter op dictatoriale ondemocratische wijze door de strot jaagde.

Plaats een reactie

Delen