Iran en Saoedi-Arabië tekenen overeenkomst onder bemiddeling van China

Shutterstock

Uncategorized

Iran en Saoedi-Arabië tekenen overeenkomst onder bemiddeling van China

Wannes Neukermans

 Iran en Saoedi-Arabië hebben vrijdag een door China bemiddelde overeenkomst getekend om de diplomatieke betrekkingen te herstellen. Daardoor werd een zeven jaar durend conflict beëindigd.

Achter gesloten deuren vonden deze week besprekingen plaats tussen topfunctionarissen van de veiligheidsdiensten in Peking, wat leidde tot de aankondiging op vrijdag waarin Teheran en Riyad overeenkwamen om hun ambassades binnen de twee maanden te heropenen en zich te onthouden van “inmenging in elkaars binnenlandse aangelegenheden”.

“Regionale en internationale vrede”

“De drie landen hebben hun bereidheid uitgesproken om alle inspanningen te leveren om de regionale en internationale vrede en veiligheid te bevorderen”, klinkt het in een verklaring die ondertekend werd door vertegenwoordigers van China, Iran en Saoedi-Arabië.

Regionale rivalen Iran en Saoedi-Arabië waren sinds 2016 verwikkeld in een diplomatiek geschil, na de executie van de prominente sjiitische geestelijke Sheikh Nimr al-Nimr. Hij werd in Iran veroordeeld voor terroristische activiteiten.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

1 gedachte over “Iran en Saoedi-Arabië tekenen overeenkomst onder bemiddeling van China”

  1. Daar komt de propaganda weer: “…tussen topfunctionarissen van de veiligheidsdiensten”. Het akkoord werd bereikt door State Councillor Wang Yi en zijn diensten. Dit is een huzarenstuk, het resultaat van jarenlang hard werk en onderhandelen onder bemiddeling van China. Proficiat China ! Dit gaat de situatie in het hele midden Oosten grondig veranderen. Eindelijk is er terug zicht op vrede. In Washington kregen ze schuim op hun bek bij het horen van dit nieuws.

Plaats een reactie

Delen