Nicole De Moor, Vincent Van Quicken Borne en Vincent Van Peteghem. Foto's Belga, Photo News en Shutterstock

Nicole De Moor, Vincent Van Quicken Borne en Vincent Van Peteghem. Foto's Belga, Photo News en Shutterstock

Cultuuroorlog

Jongens moeten rechtstaand les volgen in Atheneum Halle ter ere van Vrouwendag

Simon Segers

Ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag droegen de leraars van het GO! Atheneum in Halle de mannelijke scholieren woensdag op om tijdens het eerste lesuur van de dag al staand les te volgen. Met de “ludieke actie” wil een werkgroep van de school paradoxaal genoeg “gelijkheid voor iedereen” promoten.

“Het duurde niet lang voor er geroezemoes heerste en de eerste vragen opdoken”, vertelde geschiedenisleraar Bart Legroux in het Nieuwsblad. De meisjes leken weinig bezwaren te uiten tegen het initiatief, terwijl de jongens zich luidop vragen stelden over hun opgeschorte zitprivileges. “We hebben naar aanleiding van de Internationale Vrouwendag een discussie willen uitlokken over de ongelijkheid en discriminatie die er vandaag nog steeds is”, vervolgde Legroux. “Maar we hebben de rollen eens omgedraaid. Deze keer kregen de meisjes de voorkeursbehandeling en niet de jongens.”

Wat met transgenders?

Tijdens dat eerste lesuur werden bovendien ook chocolaatjes uitgedeeld, maar die waren enkel voor de meisjes bestemd. Dat leidde tot bijkomende discussie, waarbij de jongens zich openlijk afvroegen waarom zij die “privileges” niet toebedeeld kregen. Ook de vraag welke behandeling transgenderscholieren zouden krijgen weerklonk in de klaslokalen.

Erdogan en von der Leyen

Een interne Europese werkgroep waar zowel leerlingen als leerkrachten deel van uitmaken kwam met het idee op de proppen. Het atheneum streeft er namelijk naar om een Europese ambassadeursschool worden, en probeert daarom de Europese waarden, waaronder gelijkheid voor iedereen, uit te dragen. Zij haalden naar eigen zeggen hun inspiratie bij het incident tussen de Turkse president Erdogan en EU-Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. In april 2021 was namelijk geen stoel voorzien voor von der Leyen toen zij samen met Charles Michel een ontmoeting had met de Turkse president.

De schooldirectie was niet bereikbaar voor commentaar.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2021/04/erdogan-vernedert-von-der-leyen-door-haar-geen-stoel-aan-te-bieden/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

10 gedachten over “Jongens moeten rechtstaand les volgen in Atheneum Halle ter ere van Vrouwendag”

  1. Als ik ouder was zou ik stante pede klacht indienen bij de Commissie zorgvuldig bestuur voor deze vernederende en discriminerende behandeling. Onze scholen zouden beter hun energie steken in het opkrikken van het belabberde niveau van hun onderwijs in plaats van zich met deze woke onzin bezig te houden.

  2. Moest ik in die klas hebben gezeten, dan stond ik als (echt) meisje (niet omgebouwd) ook recht, ik kon vroeger ook niet tegen hypocriet gedoe. “opgeschorte zitprivileges”, waar halen ze het uit! Het gaat allang niet meer over gelijke rechten, maar wel over macht over mannen en haat tegen mannen. Vrouwen hebben enkel goede kwaliteiten en als ze dan toch eens iets verkeerd doen, is het niet hun schuld. Een moeder die haar kind ziek maakt en vergiftigt is zelf ziek, ze hebben er zelfs een ziekte voor uitgevonden Munchausen by proxy. Een man die zijn kind iets aandoet, is natuurlijk gewoon een wreedaard.
    Er is zeker ongelijkheid in onze maatschappij maar de slinger is serieus aan het doorslaan in het nadeel van de man.

  3. Weer zo’n doorgedraaide linkse stinkfoef die hiermee denkt te scoren. Moest ik daar leerling zijn, zou ik klacht indienen en zou alvast niet meedoen aan die extreem linkse indoctrinatie.

  4. Discriminatie omwille van wat dan ook: nee. Gelijkheid echter is per definitie onmogelijk: men kan toch niet ontkennen dat de natuur mannelijke en vrouwelijke dieren ( en dus ook mensen, want wij zijn gewoon een zoogdier) anders heeft geconstrueerd, elk met hun specifieke plus en min punten. Dat weigeren te herkennen kan levens kosten ! Een vb: als iemand van pakweg 75kg bewusteloos in een brandend appartement op de 4de verdieping ligt is de kans dat een brandweervrouw die persoon over haar schouder gooit en ermee van de ladder komt behoorlijk veel kleiner dan dat een man dat zou kunnen. En ja ik hoor ze al komen: ook niet alle mannen zouden dat kunnen, maar je “get the picture” toch ?

  5. Volgens de overlevering is de M/S Birkenhead voor de Zuid-Afrikaanse kust in de golven verdwenen met de mannen ook rechtstaand op het dek. De traditie zegt dat in nood de vrouwen en kinderen het eerst in de sloepen mogen……
    Wat nu gebeurt in dat Atheneum is afwijkend van de traditie. Als er geen nood is, waarom iemand dan nog uitstoten?

Plaats een reactie

Delen