Jos D'Haese (PVDA) wil geen verbod op TikTok: "China is minder groot gevaar voor vrede dan Verenigde Staten"

Jos D'Haese. Photo News

Uncategorized

Jos D’Haese (PVDA) verzet zich tegen verbod op TikTok: “China is minder groot gevaar voor vrede dan Verenigde Staten”

Anton Schelfaut

Volgens Jos D’Haese, fractieleider voor PVDA in het Vlaams Parlement, is China een minder groot gevaar voor de vrede dan de Verenigde Staten. Dat heeft hij gezegd in een gesprek met VRT-journalist Riadh Bahri, waarin hij zich een tegenstander toonde van een verbod op TikTok.

In navolging van de Europese Commissie wil ook het Europees Parlement het gebruik van het Chinese sociale netwerk TikTok op de werktoestellen van zijn werknemers verbieden. Jos D’Haese, fractieleider voor PVDA in het Vlaams Parlement, is echter geen voorstander van zo’n verbod, ook al is hij niet blind voor de privacyproblemen op het platform. “Ik maak me heel wat zorgen over het misbruik van data, maar niet alleen bij TikTok”, zegt hij.

D’Haese heeft naar eigen zeggen het gevoel dat de discussie rond TikTok niet alleen gaat over privacy, maar ook over de relatie tussen Europa en de Verenigde Staten enerzijds en China anderzijds. “Het is niet omdat we minder goede politieke vriendjes zijn met China dat we die oorlog moeten uitvechten via TikTok. Facebook en andere Amerikaanse sociale media hebben ook heel wat informatie van ons als burger gebruikt”, schetst hij.

Gelet op de huidige geopolitieke situatie zou de PVDA-fractieleider zijn persoonlijke informatie zelfs liever aan China geven dan aan de Verenigde Staten, omdat Peking “een minder groot gevaar is voor de vrede dan de VS”. “Maar als het gaat over de veiligheid van onze gegevens, denk ik dat we beiden eens moeten uitnodigen om te praten over wat er allemaal moet veranderen”, besluit hij.

Naïviteit

Open Vld-Kamerlid Jasper Pillen vroeg zich enkele weken geleden in een interview met weekblad ’t Pallieterke al af of het “vanuit een veiligheidsstandpunt wel zo verstandig is om zulke apps te gebruiken”. “We moeten zeer goed opletten met TikTok, de Chinese routers bij Defensie, Chinese camera’s… We zijn te naïef geweest op een aantal vlakken, maar ook van de naïviteit rond Chinese technologie moeten we afstappen”, benadrukte hij.

Hij staat daarmee op dezelfde lijn als N-VA-Kamerlid Theo Francken, die eerder al liet optekenen dat hij het niet verstandig vindt dat minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS) TikTok gebruikt. Hij noemt de app “Chinese spionage”.

Lees meer:
https://redactie.palnws.be/2023/02/vlaams-parlement-erkent-holodomor-in-oekraine-als-genocide-pvda-onthoudt-zich/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

21 gedachten over “Jos D’Haese (PVDA) verzet zich tegen verbod op TikTok: “China is minder groot gevaar voor vrede dan Verenigde Staten””

  1. China is een autoritaire dictatuur die steeds meer totalitaire trekken vertoond. Ze houden Tibet al decennialang bezet, voeren een genocide uit op de Oeigoeren, steken hun ambitie om Taiwan binnen te vallen niet onder stoelen of banken en voeren een schrikbewind uit naar dissidenten en religieuze minderheden (Christenen, Falun Dafan). Daarbij worden foltertechnieken gebruikt. Ja, je hebt gelijk Jos. Stukken beter dan die Yankees met hun democratisch verkozen president.

  2. Zulke getikte extremisten en landverraders zijn op het verkeerde tijdstip in het verkeerde land geboren; 75 jaar geleden hadden die achter een vlag gelopen, met een armband en een klak op hun kop.

  3. Van PVDA zijn we al wat meer gewoon, zoals hun standpunt dat Poetin geen oorlog is begonnen. Erger is als je dit nationaal bekijkt dit soort partijen door onder andere Vooruit gewoon mogen mee besturen op lokaal vlak, en dat het zelfs voor NVA geen probleem is met diezelfde Vooruit openlijk te flirten hen op te nemen in de Vlaamse volgende regering, zoals vivaldi II een andere coalition of losers.

  4. Wat betreft China kan ik volgen. Met de “Yankees” heb ik meer problemen. Zij hebben het vuur aan de lont gestoken in Oekraïne (idd Poetin is de agressor), en zij geven miljarden om een oorlog gaande te houden ipv vrede te zoeken. Ondertussen vallen steeds meer burgerdoden : hoe zwaarder de wapens, hoe meer doden. Vergeet Cuba niet, Vietnam niet, Afghanistan niet, Irak (kernwapens ??) niet. Eigenbelang ! De VS (het westen in het algemeen) is enkel en alleen met zichzelf bezig. Foltertechnieken : Quantanamo. Vergeten ? “Den splinter in een anders oog wel zien, maar niet de balk in zijn eigen”. Blijkbaar is dit ook democratie.

  5. Mijnheer Jos D’Haese heeft overschot van gelijk. Overschot. Het wordt stilaan tijd om de NATO hier buiten te werken. China is onze belangrijkste handelspartner, daar is geen ontkomen aan. De lijst van landen die de USA is binnengevallen zonder UN goedkeuring beslaat twee volle bladzijden. Welke landen heeft China de laatste 50 jaar veroverd ?

  6. Wie heeft er de oorlog in Oekraïne uitgelokt? Dat waren niet de Chinezen. Wie was er verantwoordelijk voor de Balkanoorlogen in Europa? Niet de Chinezen. Wie voerde er koloniale oorlogen in Afrika, Azië, het Midden-Oosten en Latijns-Amerika? Juist, niet de Chinezen. Wie heeft er Vlaamse en Congoleze autonomisten in gevangenis gegooid en/of geëxecuteerd? Dat waren Belgische (overheids) beulen die handelden op grond van politieke en racistische motieven.

  7. Vroeger, dan was het veel beter. Dan hadden we ten minste een uitgesproken keuze : Moscou of Peking Communisten. Nu is het een potje nat, nietwaar PVDA vrienden ?

  8. Bij mijn weten is door gans de wereld verklaard dat Taiwan bij China hoort. Zij vallen daar dus niet binnen, ze handhaven er de orde indien nodig. En weer is zijn het de Democraten in de USA die het potje vuur gaan aansteken.
    What is China’s claim to Taiwan?
    The PRC’s UN Ambassador, Wang Yingfan, has stated multiple times in the UN general committee: “Taiwan is an inseparable part of China’s territory since antiquity” and “both the 1943 Cairo Declaration and the 1945 Potsdam Declaration have reaffirmed in unequivocal terms China’s sovereignty over Taiwan as a matter of ..

  9. Ik heb mijn keuze al een tijd geleden gemaakt. Ik kies voor China. Het is voor mij niet duidelijk hoe een uitgesproken Vlaams Nationalist voorstander kan zijn van de NATO of de USA.

  10. Inderdaad, die communisten Pijper hoort bij zijn kameraden. De Kim zal wel ergens een kamp voor hem vinden. Kan hij trouwens elke dag de Kimmekes (verplicht) gaan groeten en wat bloemen gaan neerleggen uit bewondering voor de miljoenen mensen die ze vermoord hebben.

  11. Precies het argument dat franstaligen gebruiken om Vlaanderen binnen België te houden. Wij Vlamingen behouden ons het recht voor om over onze eigen toekomst te beslissen, zouden we Oekraïners, Tibetanen en Taiwanezen dan ook niet beter dat recht gunnen?

  12. En gij denkt dat de Chinezen onze Vlaams Nationalistische wensen gaan helpen verwezenlijken ? Maak niet dezelfde fout als in de 1ste en 2de WO ! Dat de mensen toen dit van de Duitsers verwachtten kan ik nog begrijpen: Duitsers zijn immers ook Germanen zoals wij (voor de pietjes precies: ja ook wij zijn ook Keltisch), maar de Chinezen zouden nog geen verschil zien tussen een Spanjaard en een Zweed, die zien alleen maar een afzetgebied voor hun rommel.

  13. @janhammerbacher. Wij Vlamingen (…) behouden ons het recht voor om over onze eigen toekomst te beslissen (citaat). Heb ik iets gemist? Wij beslissen helemaal niets omdat N-VA, CD&V, OVLD, Socialisten/vooruit, Groen en PVDA via het cordon sanitaire vrijwillig de democratie in het parlement onder curatele van de Franstalige minderheid geplaatst hebben of helpen handhaven via veto’s. Franstaligen die een apartheidsregime tegen het Vlaams Belang, de laatste Vlaamse oppositiepartij in Vlaanderen, handhaven.

  14. @Jan Bogaert. En gij denkt dat de Chinezen onze Vlaams Nationalistische wensen gaan helpen verwezenlijken? (citaat)) De Duitsers hebben tijdens WO1 de Vlaamse wensen op zelfbestuur gerealiseerd. Zelfbestuur en erkenning van het Nederlands als officiële taal in Vlaanderen, obstinaat geweigerd door de Belgische Franstalig geradicaliseerde overheid vanaf 1831. In die mate dat Franstalig België met haar racistisch taal- en dito etnisch beleid het recht op loyaliteit van de Vlamingen heeft verbeurd. Hieruit volgt dat het activisme legitiem was, en juridisch gesteund door het zelfbeschikkingsrecht der volkeren en het recht op gelijke behandeling gegarandeerd door de Belgische grondwet. Desondanks verzuimden de Franstalige Belgische regeringen, vanaf het ongeluksjaar 1831, de burger- en taalrechten van de Vlamingen. Vlamigen zonder burger-, taal- sociale- en kiesrechten die massaal naar het front werden gestuurd om te creperen voor de eer en glorie van hun Franstalige kapitalistische uitbuiters en verdrukkers. Het zijn de activisten die opgekomen zijn voor de eer en de universele rechten van de Vlamingen en de vrijheid van Vlaanderen ons vaderland.

Plaats een reactie

Delen