Loones (N-VA) fileert begrotingsakkoord: "Belgische begroting was een absolute ramp en blijft dat ook"

Sander Loones. Photo News

Binnenland politiek

Loones (N-VA) fileert begrotingsakkoord: “Belgische begroting blijft absolute ramp”

Anton Schelfaut

N-VA-Kamerlid Sander Loones is niet onder de indruk van het begrotingsakkoord van de federale regering. Hij wijst erop dat het federale begrotingstekort nog steeds 20 miljard euro bedraagt, wat 5 miljard euro slechter is dan vorig jaar. “De Belgische begroting was een absolute ramp en blijft dat ook”, hekelt hij. “En dat probeert premier De Croo dan te verkopen als een serieuze oefening?”

Na dagenlange onderhandelingen heeft het kernkabinet van de federale regering donderdagmiddag een akkoord bereikt over de begrotingscontrole. Het akkoord bevat 2,65 miljard euro aan nieuwe besparingen en belastingen, maar ook 900 miljoen euro aan nieuwe uitgaven. Dat brengt de totale begrotingsinspanning op 1,75 miljard euro, zowat 0,3 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Nochtans hadden het IMF, de Europese Commissie en het Planbureau aangedrongen op een jaarlijkse besparing van 1 procent om het Europese strafbankje te vermijden.

Om de begrotingsinspanning te realiseren, wordt de verhoging van de minimumpensioenen beperkt. De laatste schijf van de verhoging van de laagste uitkeringen wordt dan weer volledig geschrapt. Die maatregelen leveren samen zo’n 374 miljoen euro op. Een minimumbelasting voor multinationals en hun dochterondernemingen van 15 procent moet 600 miljoen euro in het laatje brengen.

Hervormingen

Het begrotingsakkoord stelt N-VA-Kamerlid Sander Loones niet gerust, integendeel. “Met de regering-De Croo heb je geen zekerheid over je pensioen, weten we niet of er straks nog geld zal zijn om te investeren in veiligheid en gezondheidszorg, en gaan we helemaal kopje-onder als er een nieuwe crisis zou komen”, waarschuwt hij.

Verder vraagt Loones zich af waarom Vivaldi er niet voor zorgt dat iedereen die kán werken dat ook effectief doet, vooral in Wallonië en Brussel. Een tewerkstellingsgraad van 80 procent zou volgens hem een verschil van 14 miljard euro maken. “Maar over een serieuze hervorming van de arbeidsmarkt wordt zelfs niet meer gesproken binnen Vivaldi”, betreurt hij. “Onze ondernemingen smeken om extra maatregelen, maar worden nog altijd in de steek gelaten omdat de PS een hervorming blokkeert.”

Geen structurele besparingen

Loones merkt op dat het akkoord vooral eenmalige ingrepen bevat, terwijl we net nood hebben aan structurele besparingen. De regering kondigde zelfs 900 miljoen euro aan meeruitgaven aan. Ook de eenmalige inkomsten uit de intresten op bevroren Russische tegoeden zijn volgens Loones twijfelachtig, net als de extra belasting op multinationals. Volgens experten zal die niet de beoogde 300 miljoen euro opbrengen.

“De Croo heeft helemaal niets onder controle”, vat Loones de begrotingscontrole samen. “De federale regering zou beter een voorbeeld nemen aan de Vlaamse. Dat is de enige overheid in dit land die straks terug een begroting in evenwicht zal kunnen voorleggen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

2 gedachten over “Loones (N-VA) fileert begrotingsakkoord: “Belgische begroting blijft absolute ramp””

  1. De enige sector die op volle toeren draait is de lucratieve asiel-en immigratie-business. Zwart geld en zwarte inkomsten voor corrupte profiteurs onder de paraplu van fake mensenrechten. Als het hoofdzakelijk zou gaan om mensen te helpen, doe het dan in de regio met dezelfde cultuur/religie, ras en taal. Maar ja, dan moet je raken aan de bronnen van corruptie en oplichting. Is het niet opmerkelijk dat ten tijde van het kolonialisme er geen Afrikaanse, Arabische of Aziatische vluchtelingen neerstreken in Europa. In het vandaag verguisde Belgisch Congo heerste er welvaart voor blanke kolonisten en de inheemse Congolezen. Een win win operatie dus. Uranium werd tijdens WO2 gratis geleverd door onze kolonie aan het superrijke USA van president F.D. Roosevelt. Heden dage is Congo onafhankelijk en worden we geconfronteerd met een exodus van Congoleze kolonisten die als sprinkhanen neerstrijken, bij de door hen gedoodverfde en gehaatte blanke racisten, in het België van wijlen, horresco referens, koning Leopold II.

Plaats een reactie

Delen