Molenbeek start 2024 zonder begroting

Catherine Moureaux. Photonews

Uncategorized

Macron haalt uit naar Congolese president: “Hou op met Frankrijk te beschuldigen”

Simon Segers

De Franse president Emmanuel Macron heeft tijdens een bezoek aan de Congolese hoofdstad Kinshasa scherp uitgehaald naar zijn lokale ambtsgenoot na verwijten van “paternalisme”. Hij suggereerde dat de Congolese president eerst in eigen boezem zou kijken alvorens Frankrijk een denigrerende houding te verwijten.

Macron is momenteel bezig aan een vierdaagse rondreis in West-Afrika waarbij hij Angola, Gabon, Congo-Brazzaville en de Democratische Republiek Congo bezoekt. Doel van de onderneming is de deur openen naar meer gelijkwaardige relaties nu de Franse invloed aan het afnemen is in de voormalige koloniën. De Franse president zei voorafgaand aan de reis dat “een diepe nederigheid” hier op zijn plaats is.

Paternalistische blik

Zaterdag arriveerde Macron in Kinshasa, waar hij een audiëntie had met zijn Congolese ambtgenoot Felix Tshisekedi. Die laatste had scherpe woorden klaar voor de Franse president. “Kijk op een andere manier en met respect naar ons. Beschouw ons als partners in plaats van ons steeds met een paternalistische blik te aanschouwen, en het idee dat jullie steeds weten wat het beste voor ons is. We moeten een beleid van gelijkheid voeren”, aldus Tshisekedi.

De opmerking viel bij Macron echter niet in dovemansoren en hij wees zijn collega-president op zijn eigen verantwoordelijkheid. “Hou op met Frankrijk te beschuldigen. Sinds 1994 bent u er nooit in geslaagd de militaire, veiligheids- of administratieve soevereiniteit van uw land te herstellen. Dat is de realiteit. U moet de schuldigen niet buitenshuis zoeken”, diende het Franse staatshoofd hem van antwoord.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

2 gedachten over “Macron haalt uit naar Congolese president: “Hou op met Frankrijk te beschuldigen””

  1. Congo bezat bij de onafhankelijkheid de hoogste alfabetiseringsgraad en een van de best werkende gezondheidssystemen van Afrika. Andere Afrikaanse landen stuurden zelfs zieken naar de Congo om zich daar te laten verzorgen. En niet alleen de gezondheidszorg. De drinkwatervoorziening, het wegennet, de landontginning en de landbouw, de lagere en middelbare scholen en de lichte industrie waren in de jaren ’50 in Belgisch Congo beter georganiseerd dan gelijk waar in Afrika. De Congolezen kregen een goed functionerende staat op een schotel aangeboden. Als zij de boel nadien draaiend hadden gehouden, was hun land nu het meest welvarende van de regio. Opgehitst door communisten ontketenden zich echter een orgie van plunderingen, brandstichtingen, massale verkrachtingen en moorden. Wat in vijftig jaar werd opgebouwd, werd in korte tijd compleet verwoest. In 1965 kwam Kolonel Mobutu aan de macht. Hij roofde nog meer dan alles en iedereen voor hem.

Plaats een reactie

Delen