OPINIE. Terreuraanslag in Brussel: "Alle bevoegde diensten moeten in de spiegel kijken"
Uncategorized

Open Vld beraadt zich over ‘spookleden’ in Brusselse afdeling

Simon Segers

De partijtop van de Vlaamse liberalen buigt zich over aantijgingen van ‘spookleden’ die de afgelopen interne bestuursverkiezingen in de Brusselse Open Vld-afdeling zouden willen beïnvloed hebben. Het doel zou geweest zijn om Brussels schepen Els Ampe uit het bestuur te werken.

Freddy Neyts, voorzitter van Open Vld Brussel, diende reeds in juli een klacht in bij de statutaire commissie van de Vlaamse liberalen, een orgaan dat toeziet op de naleving van de partijstatuten. De zaak begon toen de voorzitter enkele onregelmatigheden opmerkte in aanloop naar de interne bestuursverkiezingen afgelopen september. Een tachtigtal leden zou op dat moment nog geen lidgeld betaald en ongeveer de helft van hen zou bovendien ook niet woonachtig in Brussel geweest zijn. Verder zou het lidgeld van een vijftigtal nieuwe leden ook via slechts vijf rekeningnummers van andere bestuursleden zijn overgemaakt op 1 juli, terwijl de lijst van stemgerechtigden al op 30 juni werd vastgelegd.

Vijandige overname

Neyts noemde dat “een poging tot vijandige overname van het bestuur van onze afdeling”. Hij vermoedt dat de afdeling verrijkt werd met ‘spookleden’ om Vlaams Parlementslid en Brussels schepen Els Ampe buitenspel te zetten. Partijgenoten Guy Vanhengel en Brussels minister Sven Gatz raakten enkele jaren terug in conflict met Ampe. Zij zou geaast hebben op een ministerpost en tevens een meer rechtse ideologie aanhangen dan haar Brusselse partijgenoten. Gatz trad in 2021 ook op als getuige in een procedure voor de statutaire commissie om het Vlaams Parlementslid uit de partij te zetten.

Nadat de statutaire commissie Neyts’ klacht onderzocht had, werd onder meer besloten om tien leden te schrappen, maar verder is het onduidelijk wat de beslissing inhoudt. Het lijkt er echter op dat het partijorgaan de redenering van de lokale partijvoorzitter niet volgde, want hij vroeg in oktober om het dossier te heropenen. Maandag kwam Open Vld opnieuw samen om de zaak van de ‘spookleden ‘ te bespreken.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

4 gedachten over “Open Vld beraadt zich over ‘spookleden’ in Brusselse afdeling”

  1. Niets nieuws aan de horizon. Ikzelf betaalde sinds het duel Somers/Dedecker zo een 15tal jaar geleden mijn lidgeld niet meer. Toch kreeg ik een geldig stembiljet voor de verkiezing van Lachaert tot voorzitter. Zo dachten ze de rechterzijde in OVld toch mee te krijgen… we hebben gezien wat het bracht. Ik alleen al ken toch een twintigtal ex-leden in dit geval.

Plaats een reactie

Delen