Oud-Kamervoorzitters ontvingen in totaal 1,249 miljoen euro "onwettige" pensioenextra's

Herman De Croo (Open Vld) en Siegfried Bracke (N-VA). Belga

Uncategorized

Oud-Kamervoorzitters ontvingen in totaal 1,249 miljoen euro “onwettige” pensioenextra’s

Anton Schelfaut

De pensioenextra’s die voormalig Kamervoorzitters Herman De Croo (Open Vld) en Siegfried Bracke (N-VA) jarenlang opstreken, zijn “onwettig”. Dat is de conclusie van twee juridische adviezen die de Kamer had besteld. Uit een nota van het Bureau van de Kamer blijkt bovendien dat De Croo, Bracke en drie andere oud-Kamervoorzitters samen 1,294 miljoen euro te veel hebben ontvangen.

Voormalig Kamervoorzitters Siegfried Bracke (N-VA) en Herman De Croo (Open Vld) kwamen begin deze maand in opspraak omdat ze sinds 2018 boven op hun pensioen een extra vergoeding kregen. Hoewel de bedragen gewoon in de begroting staan ingeschreven, werden ze pas twee weken geleden opgemerkt. Het Bureau van de Kamer, dat onder leiding staat van Kamervoorzitter Eliane Tillieux (PS), buigt zich woensdagmiddag opnieuw over de kwestie.

Uit twee juridische adviezen die het Bureau bestelde, blijkt dat de pensioenextra’s “onwettig” waren. Het doel van die adviezen was om te achterhalen of en hoe de pensioenextra’s kunnen worden teruggevorderd. Dat zal echter niet evident zijn, concluderen de experts. Juridisch is het immers moeilijk om terug in het verleden te gaan.

1,294 miljoen euro

In een nota van het Bureau, die Het Laatste Nieuws kon inkijken, staat bovendien te lezen dat vijf voormalig Kamervoorzitters in totaal 1,294 miljoen euro te veel ontvingen. Daarvan was 210.819 euro bestemd voor Herman De Croo, 126.015 euro voor Siegfried Bracke, 315.635 euro voor wijlen Jean Defraigne (PRL/MR), 384.699 euro voor Charles-Ferdinand Nothomb (PSC/CDH) en 256.881 euro voor Raymond Langendries (PSC/CDH).

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

3 gedachten over “Oud-Kamervoorzitters ontvingen in totaal 1,249 miljoen euro “onwettige” pensioenextra’s”

  1. Gisteren in het nieuws “het wordt door een advocatenkantoor door de regering aangesteld aanzien als illegaal”, MAAR dat wil niet zeggen dat het terug kan gevraagd worden. Dus alles waar ik illegaal mijn handen kan opleggen, kan me dan ook niet meer afgenomen worden, de enige voorwaarde is dat ik politicus van één van de traditionele partijen (dus ook NVA) ben.

Plaats een reactie

Delen