Rekenhof onderzoekt 16,5 miljoen euro aan te dure uitgaven Kamer: “Mocht het een bedrijf zijn, was het al lang failliet”

Tom Van Grieken en Alexander De Croo in de Kamer. Photonews

Uncategorized

Topman Europese Commissie reisde op kosten van Qatar Airways terwijl hij luchtvaartdeal met Qatar onderhandelde

Wannes Neukermans

Henrik Hololei, de directeur-generaal Transport van de Europese Commissie, ligt onder vuur omdat hij gratis vluchten heeft aangenomen van Qatar Airways, op het moment dat de Commissie onder zijn leiding een grote luchtvaartdeal met de Golfstaat onderhandelde. Hij oordeelde zelf dat er geen belangenconflict speelde.

Hololei vloog tussen 2015 en 2021 negen keer business class op kosten van de overheid van Qatar of een aan Qatar gelieerde groep, waarvan zes vluchten tijdens een cruciale periode voor de ‘open-skies-overeenkomst’ tussen de EU en Qatar.

In overeenstemming met regels

Volgens de Europese Commissie waren Hololei’s reizen in overeenstemming met de regels en waren alle mogelijke belangenconflicten “zorgvuldig overwogen en uitgesloten”. Maar uit een recent rapport blijkt dat Hololei zélf heeft bepaald dat er geen sprake was van belangenconflicten.

De onthullingen roepen vragen op over de ethische normen van de EU, op het moment dat de Europese Commissie de schade probeert te herstellen van Qatargate. In die zaak wordt de Luikse PS-Europarlementariër Marc Tarabella samen met enkele andere leden van de S&D-fractie verdacht van corruptie.

De Commissie heeft aangekondigd de regels te herzien naar aanleiding van het rapport. EU-ombudsman Emily O’Reilly heeft een onderzoek ingesteld naar de zaak, maar de Commissie benadrukte dat dit werk bedoeld is om haar processen te verbeteren en niet kan leiden tot een bevinding van wanbeheer. Voorlopig blijft het huidige systeem in stand tot de herziening in de zomer is afgerond.

Lees ook:

https://redactie.palnws.be/2023/02/qatargate-ook-sprake-van-corruptie-in-europese-commissie-en-tarabella-verliest-onschendbaarheid/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

Plaats een reactie

Delen