Vakbonden blokkeren opnieuw distributiecentrum Delhaize: Spontane acties of politiek gestuurd?

Vakbondsactie Delhaize. Photonews

Uncategorized

Vakbonden blokkeren opnieuw distributiecentrum Delhaize: Spontane acties of politiek gestuurd?

Wannes Neukermans

Het distributiecentrum voor verse producten van Delhaize in Zellik is sinds vrijdagavond opnieuw geblokkeerd. Dat meldt Geert Sanders (ABBV Horval) aan Belga. Het doel van deze blokkade, die ten minste tot zaterdag zal duren, is om de bevoorrading van winkels op zaterdag te voorkomen, een dag die doorgaans veel klanten trekt. Volgens vakbonden gaat het om “spontane acties”, volgens verschillende politicologen zetten PS en PVDA/PTB enorm in op de staking.

De actie is de hele nacht doorgegaan, bevestigt de vakbondsman. Lokale politie moest vrijdagavond om middernacht ter plaatse komen. Volgens de politie hadden de vakbonden de ingang en uitgang van de hele zone geblokkeerd. “Hierdoor werd ook de bevoorrading van andere bedrijven in de zone voorkomen”, aldus politiewoordvoerder Frits Scraye.

Spontane acties of politiek gestuurd?

“Het huidige blok is het resultaat van spontane acties van het magazijnpersoneel”, aldus Sanders. In de afgelopen twee weken hebben de werknemers van het depot herhaaldelijk het werk onderbroken uit solidariteit met de werknemers van de winkels. Na enkele dagen van stakingen werd het werk donderdagavond hervat in het distributiecentrum.

Op vrijdag werd ook een gezamenlijke stakingsaanzegging ingediend (CNE-Setca-CGSLB) voor de werknemers van de depots. Deze zal op 3 april van start gaan. De directie van Delhaize heeft ongeveer twee weken geleden aangekondigd dat zij van plan zijn om hun 128 geïntegreerde winkels onder franchise te laten vallen. De situatie tussen de vakbonden en de directie van Delhaize blijft gespannen. De volgende buitengewone ondernemingsraad staat gepland voor dinsdag.

Intussen wordt steeds meer duidelijk hoe met name PS en de PVDA/PTB de crisis bij Delhaize hebben aangegrepen om de stakingen mee aan te voeren. Ook de vakbonden zouden enorm veel druk uitvoeren op medewerkers om winkels gesloten te houden. Dat zegt ook Open Vld-parlementslid Maurits Vande Reyde: “Die mensen willen niet staken. Ze betreuren de harde taal van de vakbonden, en al zeker hoe linkse partijen hen misbruiken. Ze zijn wel oprecht bezorgd over hun nabije toekomst en de onduidelijkheid over het sociaal overleg.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

6 gedachten over “Vakbonden blokkeren opnieuw distributiecentrum Delhaize: Spontane acties of politiek gestuurd?”

  1. Ik werk zelf ook in de Delhaize, heb zelf ook al gestaakt. Er is tenslotte reden genoeg om te staken. Nochtans heb ik nog nooit voor socialisten gestemd. Dont judge what you dont know. En als reactie op dit artikel: Ik heb geen idee hoe het in Wallonië is maar in Vlaanderen voor zover ik er zicht op heb, is het personeel dat de vakbond vraagt te staken. Niet de vakbond dat het personeel onder druk zet. En wat Delhaize doet is zeker in strijd met de geest van de wetgeving rond collectief ontslag. Of het daardoor illegaal is, is een andere vraag. En ja het personeel vraagt de steun van de politiek, of dit nu ptb, ps, groen, VB of een andere partij is maakt eigenlijk niet uit.

    mvg,

  2. De Belgo-Waalse vakbonden gebruiken dezelfde methodes van de S.A. in de jaren dertig. (Joodse) Handelszaken intimideren met stakingspiketten. Idem anno 2023 bij Delhaize. Klanten en werkwilligen de toegang ontzeggen en de zaakvoerders bedreigen met geweld en vernielingen indien ze de politie zouden vorderen. Gesteld dat die zouden durven of mogen mogen optreden van de burgemeester. Schuldig verzuim onder het welwillend oog van een CD&V minister van Binnenlandse Zaken en een liberale OVLD minister van justitie. Is er dan niemand bevoegd voor de ordehandhaving en de openbare veiligheid bij de bende van Vivaldi. Quid de media? Iemand horen vragen stellen over de vakbondsterreur? Quid onafhankelijkheid en objectiviteit van de Belgische pers in de failed state Belgium?

  3. De werknemers in de franchisewinkels werken langer, flexibeler en worden minder betaald voor identiek hetzelfde werk. En dit na meer dan honderd jaar strijd voor ‘gelijk loon voor gelijk werk’. Hoe is dit te verklaren?

  4. Gelijkheid is in contradictie met het neo-liberalisme en de bijbel. Gelijk loon voor gelijk werk en …gekoppeld aan prestatienormen. Dat laatste wordt weleens vergeten door de vakbonden.

Plaats een reactie

Delen