Belastingaangifte wordt genderneutraal: “Fiscaliteit moet zich aanpassen aan onze samenleving”

Vincent Van Peteghem en Alexander De Croo. Photo News

Binnenland politiek

Belastingaangifte wordt genderneutraal: “Fiscaliteit moet zich aanpassen aan onze samenleving”

Anton Schelfaut

Vanaf vandaag kunnen belastingplichtigen hun aangifte – die sinds dit jaar genderneutraal is – invullen via Tax-on-web. De volgorde wordt voortaan bepaald door de leeftijd van de belastingplichtigen en niet langer door hun geslacht. Daardoor staan de gegevens van de man niet meer systematisch voor die van de vrouw.

De belastingaangiften van gehuwde of wettelijk samenwonende koppels met een verschillend geslacht zullen er vanaf vandaag anders uitzien. Op hun aangiften zullen de gegevens van de man niet meer systematisch voor die van de vrouw staan. Voortaan wordt die volgorde immers bepaald op basis van de leeftijd van de belastingplichtigen: de oudste wordt het eerst vermeld in de linkerkolom.

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v) gaat met deze hervorming in op de vraag van verschillende maatschappelijke organisaties om de neutraliteit van de aangifte te verzekeren, zo verklaarde hij begin februari in een persbericht. “Onze fiscaliteit moet zich aanpassen aan onze samenleving. Dat is de inzet van de fiscale hervorming, maar is ook belangrijk voor de fiscale administratie en de fiscale documenten”, reageerde hij.

N-VA-voorzitter Bart De Wever is niet onder de indruk van de fiscale hervorming. “België kent de hoogste belastingdruk op arbeid ter wereld, maar gelukkig krijgen we nu de fiscale hervorming waarop we allen zaten te wachten…”, hekelt hij op Twitter.

(Lees verder onder de tweet.)

538.180 aangiften 

Enkel koppels met een verschillend geslacht waarbij de vrouw ouder is dan de man zullen hun aangifte zien wijzigen. De fiscale administratie becijferde dat de hervorming een impact zal hebben op 538.180 aangiften, of 23 procent van alle gezamenlijk belastbare dossiers. De fiscus zal zich soepel opstellen bij eventuele vergissingen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

12 gedachten over “Belastingaangifte wordt genderneutraal: “Fiscaliteit moet zich aanpassen aan onze samenleving””

  1. Zeg niet dat de fiscus de polsslag van onze samenleving niet aanvoelt. Zich soepel opstellen tegenover eventuele vergissingen in de genderfluïde lettersoep van de woke-krijsers. Het zal je maar overkomen.

  2. En daar houden ze zich mee bezig, maar de belastingen op arbeid verminderen is van geen belang.
    Als er archeologen binnen vele jaren opgravingen zullen doen, zullen ze maar 2 geslachten vinden hoor, man en vrouw.
    Hoe meer ze pushen om zulke onzin te verkondigen, des te meer de minachting!!

  3. Ik had liever gezien dat de belastingaangifte budgetneutraal zou worden. Hoelang moet ik me nog kromwerken om Walen, immigranten en linkse profiteurs te onderhouden?

  4. Wanneer houdt dat gendergezeik nu eens op???
    Er zijn mannen en vrouwen…en verder nog fantasisten !!!
    Dat ik al dat gedoe nog moet meemaken op mijn 84ste
    stemt mij niet bepaald meegaand…

  5. De CDV is sterk in politieke kolder. Deze zet door onze Vincent is echt wel een sterk staaltje politieke daadkracht. Voor wie houden onze politiekers ons feitelijk.
    De CDV stak even weer de kop boven water maar verzuipt nu weer naar de bodem.
    Denken we alleen al maar aan de farce in Brugge met de zwarte raciste Hermans.
    Zelfstandig denken en handelen zit er niet in voor de CDV, ze volgen slaafs de linkse deugmeute. Ze zullen het nooit leren.

  6. Als de fiscaliteit zich moet aanpassen aan onze samenleving kunnen ze beter beginnen met de belastingen terug te brengen naar een leefbaar niveau en stoppen met het opstellen van absurde bijkomende belastingaanslagen die ze moedwillig onder de €15000 houden zodat er tegen protesteren via de rechtbank niks oplost omdat de belastingplichtige dan evenveel moet betalen aan advocaten waardoor hij eigenlijk gedwongen wordt om de aanslag te betalen, hoe onrechtvaardig die ook is!

Plaats een reactie

Delen