Brusselse minister onder vuur na "discriminerende" uitspraken over tewerkstelling vrouwen

Bernard Clerfayt. Photo News

Uncategorized

Brusselse minister onder vuur na “discriminerende” uitspraken over tewerkstelling vrouwen

Anton Schelfaut

Volgens Brussels minister van Werk Bernard Clerfayt (DéFI) zijn de slechte tewerkstellingscijfers van vrouwen in Brussel te wijten aan het “Mediterraanse model” waarin velen van hen zich bevinden, “of het nu om Italianen, Marokkanen of Turken van afkomst gaat”. “Het is een familiemodel waar mijnheer werkt en mevrouw thuis blijft om voor de kinderen te zorgen”, legde hij uit op LN24.

De uitspraken van minister Bernard Clerfayt (DéFI) lokken verontwaardigde reacties uit bij PS en Ecolo, zijn coalitiepartners in de Brusselse regering. PS-voorzitter Paul Magnette noemt zijn woorden “onthutsend”. “Het gebrek aan effectiviteit van het eigen beleid proberen te rechtvaardigen door een bevolking te stigmatiseren, is de functie onwaardig”, sneert hij.

Ook federaal minister van Klimaat Zakia Khattabi (Ecolo) noemt het “verbluffend” dat de minister zijn ogen sluit voor “objectieve structurele redenen”. “Serieus, welk cliché om mee te beginnen? Wat is het mediterrane model?”, vraagt ze zich hardop af.

In een videoboodschap op TikTok noemt PS-fractieleider Ridouane Chahid de uitspraken “onaanvaardbaar en discriminerend”. De lage participatiegraad van vrouwen in Brussel is volgens hem niet te wijten aan iemands individuele verantwoordelijkheid. “Er blijven verschillende obstakels bestaan”, legt hij uit. “Mensen stigmatiseren op basis van hun afkomst om het falen van een beleid te rechtvaardigen, is niet waardig.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

14 gedachten over “Brusselse minister onder vuur na “discriminerende” uitspraken over tewerkstelling vrouwen”

  1. Idd zwaar discriminerend. Italiaanse vrouwen zijn de beste huisvrouwen, de beste gastvrouwen én de beste en meest zelfstandige koks ter wereld…..Dat vliegertje gaat niet op om ze met allerhande Noord-Afrikaanse vrouwen te vergelijken.

  2. Het is nochtans opvallend dat in bepaalde gemeenschappen vrouwen eerder thuis blijven en alleen de mannen gaan werken. Ik vraag me af of dit religieus geïnspireerd is of eigen is aan de cultuur van het land van herkomst.
    Bij sommige moslimvrouwen speelt het problemen om afstand te nemen van hun hoofddoek, ook al was het maar enkel tijdens de werkuren en dan vind je moeilijk een job.
    Maar in een land als België, met zijn overvloed aan uitkeringen, hoeft je eigenlijk niet te werken, dat geldt ook voor mannen.

  3. Wat is er eigenlijk stigmatiserend aan wanneer iemand zegt dat een deel van de bevolking een andere samenlevensvisie heeft dan de ‘pensee unique’ van links? Mijn vrouw heeft destijds gekozen om thuis te blijven om voor de (3) kinderen te zorgen en te begeleiden met hun studies. Resultaat: 2 ingenieurs en een zelfstandig accountant. Zij is daar terecht fier op en ik ben er fier op dat ik haar de gelegenheid heb kunnen geven.om dat te bereiken. Wat is daar mis mee?

  4. In se heeft die man gelijk. Waarom zou een niet EU vrouw hier werken? Ze is “gehuwd” enkel voor een religie, en heeft meestal 4+ kinderen, en in ons systeem is ze een “alleenstaande moeder”. Ze krijgt makkelijk enkele duizenden euro’s en massaal veel andere voordelen, dus is het beter dat ze aan thuis blijft en niet werkt. En een ander landsgedeelte betaalt toch de facturen, nu al zeker tot 2029 door de V partij bij “uitstek” herbevestigd op RTBF.

  5. Ben geen fan van Clerfayt ( lid vanDéfi, ttz het oude FDF) maar hier heeft hij natuurlijk gelijk. Maar de waarheid mag niet gezegd worden, dat is de grootste vijand van links

  6. Jack,ze werken wel en het brengt goed op,ieder jaar een nakomeling,.We zien het iedere dag ene in de maak,twee in de charette ,twee die er rond lopen en nog een paar op vinkenslag om een slag te slaan.

  7. Terecht dat u en uw vrouw fier zijn op jullie keuzes! Ook mijn vader koos hiervoor en we zijn ook alle 3 heel netjes op onze pootjes terecht gekomen in onze maatschappij. Wel bij vermelden dat mijn moeder nooit een frank of eurocent werklozensteun, leefloon, sociale woning of ander voordeel heeft gekregen (behalve zegeltjes van de Gezinsbond). Echter de “zuid mediterrane soort” krijgt maandelijks duizenden Euro’s om niet te gaan werken en aan het tuig dat je dagelijks ziet op straat en in de zomer onze stranden onveilig maakt, is het duidelijk dat de moeders niet bezig zijn, als uw vrouw en mijn moeder, met de opvoeding van de kinderen.

  8. Voor de kaviaar fascisten (PS en Ecolo/Groen) is de waarheid kond maken in het kalifaat Bruxelles, taboe. Hoed af voor Brussels minister van Werk Bernard Clerfayt (DéFI). Ik zie VL regering het voorbeeld van de Brusselse Défi minister niet volgen. In VL is namelijk de involutie aan de orde dank zij de islamisering.

  9. Dat moeders met kinderen om bepaalde redenen toch (moeten) gaan werken daar waar ze liever voor hun kroost zouden zorgen is een vorm van vrouwonvriendelijkheid en belemmering van het recht op zelfbeschikking. Maar daar zijn onze linkse vakbonden uiteraard niet mee gediend. Tenzij deze vrouwen aan de dop zitten en via dezelfde vakbonden profiteren van de sociale zekerheid. De wantoestanden op dat gebied zijn wraakroepend. Het gekrijs van de linkse feministen niet te harden. De vrijheid van veel moeders onbestaand.

Plaats een reactie

Delen