Deze 'Vlaamse Helden' zijn volgens Gerolf Annemans hun momentum kwijt

Guy Verhofstadt, Yves Leterme en Bart De Wever. Photonews

Binnenland politiek

Deze ‘Vlaamse Helden’ zijn volgens Gerolf Annemans hun momentum kwijt

Wannes Neukermans

Annemans omschrijft in zijn nieuwe boek ‘Momentum’ hoe er sinds het laatste decennium van vorige eeuw drie ‘Vlaamse Helden’ zijn opgestaan, om later weer te verdwijnen. Zo zou er na BHV een momentum verloren zijn gegaan en gebeurde dat nog eens na de ‘communautaire diepvries’ in 2014.

“Guy Verhofstadt was de eerste, die met zijn Burgermanifesten de Vlaamse grondstroom in de jaren 90 aansprak”, legt Annemans in een interview met ’t Pallieterke uit. “Toen hij zijn VLD in 1993 heeft gesticht, heeft hij dat duidelijk gedaan op basis van het concept van de Belgische ziekte.

Daarna kwam Yves Leterme (cd&v). “Omdat Verhofstadt acht jaar lang de grote ontgoocheling was.” Leterme maakte cd&v terug groot, opnieuw door die Vlaamse grondstroom aan te boren, legt het Europarlementslid uit. “En toen ook Leterme mislukte omdat het been stijf werd gehouden, kwam daar Bart De Wever.”

Lees hieronder het volledige interview met Gerolf Annemans:

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

4 gedachten over “Deze ‘Vlaamse Helden’ zijn volgens Gerolf Annemans hun momentum kwijt”

  1. Guy Verhofstadt, Yves Leterme en Bart De Wever. Een generatie van drie kosmopolitsche partijdictators die hun Vlaamse roots verloochenden en de ondergang van de Vlaamse gemeenschap en dito identiteit op spoor hebben gezet. Arm Vlaanderen. Ondertussen zet ik mijn zoektocht verder naar een democratische partij om Vlaanderen en België te democratiseren. Afschaffing kumul partijvoorzitter met politiek mandaat. Rechtstreekse verkiezing van politieke mandaten (o.m., van de minister-president) en inspraak van de burger via referenda+ federalisering van justitie, politie, tewerkstelling en sociale zekerheid. Afschaffing van de taalpariteit in de federale regering en veto’s tegen de democratische besluitvorming. Creatie van een Duitstalige provincie voor Ost-Belgien. Opstarten van onderhandelingen voor de creatie van een federatie Vlaanderen & Ost-Belgien.

  2. Wat betreft deze 3 “Vlaamse helden”, hebben ze, voor mij, het zelfde momentum als een stinkende hondenstront die, op een zwoele zomeravond, tijdens een wandeling in het Gentse woke paradijs, aan mijn schoenzool plakt en mij, door de degoutante stank, doet kokhalzen.

  3. Wat mij betreft kan Annemans zich ook tot die groep rekenen. Toen het Vlaams Blok van naam veranderde naar Vlaams Belang, zei hij in een interview dat de mensen niet bang moesten zijn “we zullen nog “vuil” genoeg blijven” Hij heeft daardoor de tegenstanders de pap in de mond gegeven om het VB (onder om het even welke naam) uit te sluiten. Vlaanderen heeft daar niets bij gewonnen, enkel de partij is rijker geworden.

Plaats een reactie

Delen