De Twin Towers van het World Trade Center in New York tijdens de aanslagen van 11 septemeber 2001

De Twin Towers van het World Trade Center in New York tijdens de aanslagen van 11 septemeber 2001

Uncategorized

Inlichtingendiensten waarschuwen voor nieuwe golf islamitische aanslagen in Westen

Simon Segers

Volgens de Nederlandse inlichtingendienst AIVD neemt de dreiging van islamitische terreur opnieuw toe in het Westen dankzij een wederopleving van Islamitische Staat in Afghanistan. “Vooral in de tweede helft van 2022 zag de AIVD een toename van inlichtingen over aanslagplannen en mogelijke operatives van ISIS”, staat te lezen in hun jaarverslag.

Eind vorige eeuw was Afghanistan de uitvalbasis van Osama bin Laden en zijn terreurorganisatie Al Qaida. Zij pleegden onder meer aanslagen in Jemen, Egypte, Kenia en ze pleegden uiteindelijk hun meest indrukwekkende wapenfeit op 11 september 2001 in de VS, waarbij meer dan 3000 dodelijke slachtoffers vielen. De Amerikaanse invasie van Afghanistan die hierop volgde, kon het Talibanregime, dat bescherming bood aan bin Laden, verdrijven. Sinds de Westerse troepen zich in augustus 2021 hebben teruggetrokken uit Afghanistan is het land opnieuw gecontroleerd door de Taliban, en zo dus een nieuwe broeihaard voor islamitisch extremisme.

Voice of Khorasan

De voornaamste organisatie die de aandacht van de inlichtingendiensten opeist, is Islamitische Staat Khorasan (IS-K), de Afghaanse tak van terreurorganisatie ISIS. “In hun tijdschrift ‘Voice of Khorasan’ heeft IS-K in Afghanistan weer een aanslag a la 11 september aangekondigd”, meent terrorisme-expert Beatrice De Graaf van de Universiteit Utrecht. “Dat kan grootspraak zijn. Maar het is wel zo dat de groep zich daar kan uitbreiden.” Ook volgens Amerikaanse militaire experts is een nieuwe aanslag in de komende zes maanden realistisch. Europa zou een meer waarschijnlijk doelwit vormen dan de Verenigde Staten.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

6 gedachten over “Inlichtingendiensten waarschuwen voor nieuwe golf islamitische aanslagen in Westen”

  1. Inlichtingendiensten waarschuwen voor nieuwe golf islamitische aanslagen in Westen (sic). Bij de eerste aanslag op de luchthaven van Zaventem was het voorspelbaar dat er nog minstens een ging volgen in de metro van Brussel. Iemand moet er toch aan gedacht hebben de overheid attent op te maken. De waarschuwing ging toen verloren in de liberale bureaucratische beerput van de corrupte Wetstraat. Dat zal nu niet anders verlopen met de Vivaldi boeven. Te druk met de het beroven van de staatsfinanciën voor hun extra illegale pensioenen. Al de Belgische problemen zijn te herleiden tot de maffia van de particratie.

Plaats een reactie

Delen