Mathias Vanden Borre (N-VA) wil kordate aanpak kraakproblematiek in Brussel

Mathias Vanden Borre. Belga Image

Uncategorized

Mathias Vanden Borre (N-VA) wil kordate aanpak kraakproblematiek in Brussel

Stijn Derudder

Brussels parlementslid Mathias Vanden Borre (N-VA) wil paal en perk stellen aan de kraakproblematiek in Brussel. Hij pleit voor een kordate aanpak en lanceert binnenkort een antikraakplan dat de Brusselse regering tot handelen moet aanzetten.

Vanden Borre pleit voor een kordate aanpak van de kraakproblematiek in Brussel, waar elke week wel een of ander gebouw wordt gekraakt. Voor het Brussels parlementslid kan het zo niet meer verder. “Het kraken van gebouwen houdt grote veiligheids- en gezondheidsrisico’s in en leidt tot aanzienlijke overlast. Hier moet paal en perk aan worden gesteld”, benadrukt hij.

Om de Brusselse regering, die volgens hem een gedoogbeleid voert, tot handelen aan te zetten, zal Vanden Borre op korte termijn een antikraakplan lanceren. “Het probleem is dat vele Brusselse gemeenten weigerachtig zijn om rechterlijke uitzettingsbevelen te laten uitvoeren door hun politiediensten”, schetst hij. “Ook vanuit het Gewest is er sprake van een gedoogbeleid, met een regering die niet durft op te treden tegen krakers. Daardoor voelen deze extreemlinkse activisten zich ongenaakbaar en gaan ze steeds driester te werk.”

Doortastende aanpak

Het voormalige kraakpand in de Paleizenstraat bleek slechts een van de vele probleemgevallen te zijn. Daklozenorganisatie Samusocial is de voorbije maanden tussengekomen in 13 grote kraakpanden waarin bijna 2.000 mensen in hachelijke omstandigheden verbleven. Elke week verschijnen er wel berichten over dergelijke penibele toestanden, merkt Vanden Borre op. “Hier gaan rampen gebeuren”, waarschuwt hij. “Het is hoog tijd dat de regering haar kar keert en het massale kraken in de hoofdstad doortastend aanpakt.”

Tot slot noemt Vanden Borre het “asociaal” dat de Brusselse regering krakers gedoogt en rechterlijke uitzettingsbevelen niet uitvoert. “Niet enkel voor de eigenaar van het betrokken pand die vaak met grote schade achterblijft, maar ook voor de krakers zelf, die daar vaak in mensonwaardige omstandigheden verblijven”, schetst hij. “Kraken kan en mag nooit een alternatief zijn voor de georganiseerde opvang van daklozen en migranten – maar dat is het duidelijk wel voor deze regering.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Stijn Derudder (°1980, Gent) is getrouwd, vader van 3 kinderen en is hoofdredacteur van 't Pallieterke

5 gedachten over “Mathias Vanden Borre (N-VA) wil kordate aanpak kraakproblematiek in Brussel”

  1. Al heel de week komen politici allerhande in de media met één of ander voorstel. De voorbije jaren amper van deze politici gehoord. Verkiezingen in aantocht??

  2. De krakersproblematiek is dezelfde als de illegalenproblematiek. Delen vd rechterlijke macht werden door politiek links geïnfiltreerd en misbruikt. De uitvoerende en wetgevende macht lost dit op door tijdelijk de geldkraan naar de rechterlijke macht dicht te draaien voor regio’s die zich openlijk tegen de wil vd kiezer afzetten. Als je daar de ballen niet voor hebt nu, dan betalen je kinderen en kleinkinderen de prijs later. In de VS zal politiek rechts deze geldkraan dichtzetten naar de rechterlijke macht, omdat men daar reeds politieke tegenstanders de bak in draait net zoals men met Dries Van Langenhove aan het proberen is. Dit gaat niet stoppen. Rechters denken dat illegalen een beschermde klasse zijn en dat ze sinterklaas met ons geld moeten spelen.

  3. Wat een stoere taal, hoog tijd dat BDW eerst zijn eigen partij “opkuist” want moest TVG zoiets zeggen, het kot was weer te klein. Zieltogende profilering van NVA die hoopt stemmen terug te ronselen na hun verraad aan die kiezers sedert 2003 tot de dag van vandaag, waar Theo Francken nu al de transferts post 2024 aan Wallonië en Brussel heeft herbevestigd.

Plaats een reactie

Delen